11 Mayıs 2014 Pazar

'Tek bayrağa karşı ümmet birliği'

 
Tarikat şeyhlerinin yoğun olarak katıldığı Demokratik İslam Kongresi'nde Abdullah Öcalan'ın mektubu okundu. 'Tek devlet, tek millet, tek bayrak zırvalama' diyen Öcalan, 'İslami Milletler Birliği altında toplanma' çağırısı yaptı.
 
Öcalan'ın talimatıyla Diyarbakır'da toplanan İslam Kongresi'ne Öcalan'ın İslam göndermeli laiklik ve ulus-devlet karşıtı sözleri damgasını vurdu. "Tek devlet, tek millet, tek bayrak zırvalama" diyen Öcalan, İslam ümmetini işaret ederek İslami Milletler Birliği hedefini gösterdi.
 
Kongre'de açılış konuşmalarının ardından Öcalan'ın kongreye gönderdiği mesaj okundu. Öcalan, "Mümin kardeşlerim" ifadesiyle başladığı konuşmada ulus-devlet anlayışını hedefe oturturken ümmet anlayışını öne çıkardı. Öcalan mesajında şöyle dedi:
 
"Her iki merkez de milliyetçilik mikrobunu İslam'ın özüne karşı sonuna kadar kullanmışlardır. Kendi ulus-devletlerini doğuşunda kapitalist emperyalizmin ana, zor kavram ve uygulaması olan ulus-devletçi sistemi en zorba tarzda kendi halklarına zalimce dayatmaktan asla tereddüt etmemişlerdir. Halbuki İslami ümmet anlayışı öz itibarıyla ulus-devletçilikle asla bağdaşmaz."
 
"Tek devlet, tek millet, tek bayrak" ifadesini "zırvalama" olarak nitelendiren Öcalan, laiklik karşıtı açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Hareketimizin Batının ideolojik hegemonyasının bir sonucu olan dini-laik ikilemine boğmamak esastır. İslam'ın kendisini dini laik bağlamına sıkıştırmakta bence yanlıştır. İslam'daki yaşam bütünlüğünü bozmaktır."
 
Öcalan ayrıca bazılarının, PKK'nın temsil ettiği Kürt hareketini "ateist, komünist, materyalist" gibi tanımladıklarını ama bu tanımların Batılı kavramlar olduğunu belirtti; "Bunlara 'kavram kölesi' demek daha uygun düşer" ifadesini kullandı.
 
İran'ı hedef aldı
PKK lideri Kongre'ye gönderdiği mesajında "Türk-İslam" sentezine yönelik bir açıklama yapmaması Kongre katılımcıları tarafından dikkat çekici olarak nitelendirildi. Kongre katılımcıları AKP ile yürütülen "açılım süreci"nin devam ettiği bir noktada Öcalan'ın asıl olarak İran ve Selefi akımları odak noktasına oturttuğunun altını çizdi. Öcalan'ın İran'ın din anlayışına değindiği bölüm ise şöyleydi:
 
"Özellikle İslam'ın iki büyük merkezi olarak kendini günümüze de dayatan iktidarcı Arabi, Selefi akımlarla İrani Şia akımların devletçilik bağlamında yol açtıkları büyük tahribatlara karşı mekân, halk ve demokrasi merkezli kavramlarla mücadele bayrağı açmayı aynı dinin özündeki doğruya sadakatle bağlı olmanın gereği saymaktayım. İki iktidarcı devletçi merkeze karşı, demokratik ve mekân merkezli karşı çıkışların en büyük toplumcu, ahlaki ve politik ifadesi olarak İslami yanıt aramayı bulmayı ve iradeleştirmeyi kongrenizin en temel görevi saymakta ve selamlamaktayım."
 
AKP-PKK hattında 'İslam' açılımı
Hazırlıkları 6 ay önce başlayan ve 340'ı aşkın delegenin katıldığı kongre Diyarbakır'da Kuran'ı Kerim okunmasıyla başladı. Kongreye DTK eş başkanı Ahmet Türk, HDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Diyarbakır Büyükşehir belediyesi eş başkanları Gülten Kışanak ve Fırat Anlı, Sur eski Belediye Başkanı ve Kırklar Meclisi kurucusu Abdullah Demirbaş, yazar İhsan Eliaçık, Şeyh Said'in torunu Kasım Fırat ve Suriye'nin kuzeyindeki sözde kürt yönetimlerinden din adamları katıldı.
 
Kongre'de Demokratik İslam Kongresi Çalışma Komitesi adına açılış konuşmasını yapan Prof. Kadri Yıldırım, Medine Sözleşmesini örnek göstererek "Tek kimlik, tek dil ve tek renk" yerine "Çok kimliklilik, çok dillilik ve çok renklilik" vurgusu yaptı. Kongrenin ilk gününde Suriye'nin kuzeyinden gelen Nureddin Şakir adlı din adamı da konuşma yaptı. Sözlerine "Öcalan'ı özgürleştireceğiz" diye başlayan Şakir, "demokratik ulus-demokratik ümmet olarak birlikte yaşayabiliriz" ifadelerini kullandı.
 
Eski BDP'li başkan Papa'ya gidiyor
PKK bir yandan Diyarbakır'da Öcalan'ın talimatıyla İslam Kongresi düzenlerken bir yandan da Vatikan'da Papa'yı ziyaret etmeye hazırlanıyor. Aynı zamanda İslam Kongresi'nin de katılımcıları arasında yer alan BDP'li eski Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş başkanlığındaki bir heyet, Papa I. Francis ile görüşmek üzere Vatikan'a gidiyor. Aralarında Keldani, Ermeni, Süryani, Yezidi, Alevi, Mele temsilciler ile Duhok Belediye Başkanı'nın bulunduğu heyet, 14 Mayıs'ta Papa ile bir araya gelecek.
 
BDP'li eski Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş projedeki amaçlarını şöyle ifade etti: "Bu, birlikte yaşama projesidir. Bunu Sayın Papa'ya anlatıp manevi desteğini almak için de gidiyoruz. Birinci nedeni bu. Projeyi, Orta Doğu için önemli bir çözüm modeli olarak görüyoruz." AKP-PKK hattında oluşturulan açılım sürecine dikkat çeken Demirbaş, Papa'dan bu süreç konusunda da destek talep edeceklerini kaydetti.
 
Aydınlık/11.05.2014