7 Kasım 2017 Salı

İRAN'DAN HABERLER

İran, Rusya, Türkiye ve Azerbaycan Konsersiyumu Şart


İslami Şura Meclisi Başkanlık Divanı Üyesi Muhammed Hasan Ferhengi İran, Rusya, Türkiye ve Azerbaycan dörtlü konsersiyumunun kurulması gerekli olduğunu belirtti.

FHA- İslami Şura Meclisi Başkanlık Divanı Üyesi Muhammed Hasan Ferhengi İran, Rusya, Türkiye ve Azerbaycan dörtlü konsersiyumunun kurulması gerekli olduğunu belirtti.

Tahran’da düzenlenen İran, Rusya ve Azerbaycan üçlü zirvesine işaret eden Ferhengi, Kuzey – Güney koridorunun tamamlanarak hizmete girmesi bölgede işbirliğinin gelişmesine ve bu ülkelerin dünyanın önemli kutuplarından biri haline gelmesine katkı sağlayacağını kaydetti.

Ferhangi bu çerçevede bu üç ülke ve hatta Türkiye’nin katılımı ile dörtlü bir konsersiyum kurmaları gerekli olduğunu ve tüm ticari ilişkilerini dolardan bağımsız olarak ve kendi milli para birimleri ile yürütebileceklerini ifade etti.

Fars Haber Ajansı
05.11.2017

Doları Silme Tasarısı İran Meclisinde


İslami Şura Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Hüseyin Ali Hacı Deligani, başka ülkelerle ticarette doların silinmesi yönünde bir yasa tasarısı hazırlandığını açıkladı.

FHA- İslami Şura Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Hüseyin Ali Hacı Deligani, başka ülkelerle ticarette doların silinmesi yönünde bir yasa tasarısı hazırlandığını açıkladı.

Muhabirimize konuşan Deligani, söz konusu yasa tasarısı, bundan böyle başka ülkelerle iktisadi anlaşmalarda iki tarafın milli para biriminin kullanılmasını amaçladığını kaydetti.

Deligani bu durumda ülkeyi dolar kullanmanın doğurduğu risklerden koruyacaklarını vurguladı.

Bazı uzmanlar İran’ın ticari ve iktisadi ilişkilerinin %60 kadarında doları silmenin mümkün olduğun belirtiyor.

Fars Haber Ajansı
07.11.2017

İran Pakistan’ın Güvenliğini Kendi Güvenliği Biliyor


Savunma Bakanı General Emir Hatemi, İran Pakistan’ın güvenliğini kendi güvenliği bildiğini vurguladı.

FHA- Tahran’da temaslarda bulunan Pakistan Ordusu Komutanı General Kamer Cavid Bacua, Savunma Bakanı General Hatemi ile görüştü.

Görüşmede General Hatemi iki ülkenin savunma gücünü takviye etmesi yönünde ikili işbirliğini geliştirmelerine vurgu yaparak, komşuların toprak bütünlüğü ve milli egemenliğine saygı duymak İran’ın dış politikasının sabit ilkesi olduğunu belirtti.

İki ülkenin uzun ortak sınırlarına temas eden eden General Hatemi, İran Pakistan’ın güvenliğini kendi güvenliği bildiğini vurguladı.

Görüşmede General Bacua da ülkesinin İran ile ortak sınırları dostluk, istikrar ve güven sınırı olduğunu belirterek ortak düşmanla mücadele için teamüllerini arttırmaları gerektiğini belirtti.

Fars Haber Ajansı
07.11.2017

Velayeti ve Muallim daha fazla koordinasyona vurgu yaptı


İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin uluslararası işler danışmanı Dr. Ali Ekber Velayeti Şam’da Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’le görüştü.

FHA- İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin uluslararası işler danışmanı Dr. Ali Ekber Velayeti Şam’da Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’le görüştü.

Görüşmede iki taraf, ikili ilişkilerin güçlendirilmesinin yanı sıra, Suriye ve bölgede son gelişmeleri ele aldı.

Görüşmede Muallim, Suriye devletinin tekfirci terör ve hamilerine yönelik mücadeleyi nihai zafere kadar sürdüreceğini vurgulayarak İran’ın desteklerinden ötürü şükranlarını sundu.

Görüşmede Velayeti de İran Suriye’ye tüm alanlarda desteğini sürdüreceğini ve terörle savaşta Suriye’nin yanında yer almaya devam edeceklerini vurguladı.

Fars Haber Ajansı
07.11.2017