22 Kasım 2017 Çarşamba

SOÇİ’DE ÜÇLÜ ZİRVE: PUTİN, ERDOĞAN ve RUHANİ GÖRÜŞMESİ




Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin Soçi'de Sanatoryum Rus'taki Suriye konulu üçlü zirvesi saat 16.40'ta başladı.

ÜÇLÜ GÖRÜŞME ÖNCESİ AÇIKLAMALAR: 
SURİYE'DE SİYASİ UZLAŞI İÇİN YENİ AŞAMAYA GELDİK
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, görüşmenin başında yaptığı açıklamada Rusya, İran ve Türkiye'nin gösterdiği çabaların Suriye'nin parçalanmasını önlediğini vurguladı. Putin, "Suriye'de siyasi uzlaşı için yeni bir aşamaya geldik. Siyasi sürecin devam etmesi noktasında görüş alışverişi yapacağız. Suriyeliler arasında etnik ve mezhebi görüşmesi öngörülüyor" ifadelerini kullandı.

Suriye'de teröristlere yönelik operasyonların tamamlanmak üzerine olduğunu kaydeden Putin, Rusya, İran ve Türkiye'nin çabaları sayesinde Suriye'nin parçalanmasının önüne geçildiğini ve yıllardır devam eden krizi sonlandırma konusunda gerçek bir şans doğduğunu belirtti.

'SURİYE'NİN YENİDEN İNŞASI İÇİN ORTAK PROGRAM HAZIRLAYALIM'

Soçi'deki görüşmeden sonuç alacaklarından emin olduğunun altını çizen Putin, "Suriye'nin yeniden inşası için kapsamlı bir ortak program hazırlamayı öneriyorum. Varacağımız anlaşmalar, Suriye'nin toprak bütünlüğünü pekiştirecek" dedi.

'SIĞINMACILARIN SURİYE'YE DÖNMESİ İÇİN YARDIM ETMELİYİZ'

Putin, Rusya, İran ve Türkiye'nin Suriye'de siyasi çözüm sürecine girilmesi için elinden gelen tüm çabayı göstereceğini umduğunu belirterek, Suriye'de çözüm bakımından insani boyutun, halka yardımın, bölgelerin patlayıcı maddelerden temizlenmesinin ve sığınmacılara geri dönmeleri için yardım sunulmasının önemli olduğunun altını çizdi.

'SURİYE HÜKÜMETİNİN DE TAVİZ VERMESİ GEREKECEK'

Putin, Suriye'nin geleceğine Suriye halkının karar vermesi gerektiğini söyledi. Rus lider, "Suriye halkı, ülkenin geleceğini kendisi belirlemeli. Elbette zor bir süreç olacak ve hükümetin de taviz vermesinin gerekeceği durumlar olacak" diye konuştu.

'SURİYE ULUSAL DİYALOG KONGRESİ'NİN PARAMETRELERİNİ KONUŞALIM'

Putin, mevkidaşlarına Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin parametrelerini konuşmayı da önerdi. 

'TÜRKİYE, SIĞINMACILAR KONUSUNDA EŞİ BENZERİ OLMAYAN BİR DURUMLA KARŞI KARŞIYA'

Bu arada Putin, milyonlarca sığınmacıya kapısını açan  Türkiye'nin rolüne şu sözlerle değindi: "Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, sığınmacılarla ilgili esas yük Türkiye'nin omuzlarında. Milyonlarca Suriyeli Türkiye'de bulunuyor ve bu eşi benzeri olmayan bir durum."

Putin, ülkelerini terk eden Suriyelilerin ateşkesle birlikte evlerine dönmeye başladığına da dikkat çekti.

'ASTANA'DA HÜKÜMET VE MUHALEFET TEMSİLCİLERİNİ İLK KEZ BİR ARAYA GETİRDİK'

Öte yandan Putin, Erdoğan ve Ruhani'nin Astana sürecinde önemli rol oynadığını kaydetti. Rus lider sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaklaşık bir yıl önce Astana sürecini başlattık, anlaşmaların uygulanmasını garanti etme ve Suriye'deki diyalogun Cenevre'de BM himayesinde devam etmesini sağlama konusunda sorumluluk üstlendik. Hükümet ve silah muhalefet temsilcilerini aynı masa etrafında ilk kez buluşturmayı başardık. Erdoğan ve Ruhani'nin bu tutumu sergilemeselerdi, Astana süreci, ateşkes ve gerilimi azaltma bölgeleri olmazdı."

'BMGK'NİN 2254 SAYILI KARARI DAHİLİNDE SİYASİ SÜRECE İVME KAZANDIRMANIN YOLUNU ARIYORUZ'

Putin, Rusya, Türkiye ve İran'ın BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı dahilinde siyasi sürece ivme kazandırmak için görüş alışverişi yaptığını da belirtti. Rus lider, söz konusu kararda tüm etnik, Suriyeli taraflar arasında dini ve siyasi grupların yer alacağı kapsamlı bir diyalog kurulmasının öngörüldüğünün altını çizdi.

RUHANİ: SURİYE HALKI ZAFERE DOĞRU İLERLİYOR

Ruhani de Suriye krizinin ilk günlerden itibaren tüm ülkeler tarafından yakından izlendiğini belirtti. Ruhani ayrıca IŞİD'in temel zemininin dökülmeye başladığının altını çizerken Suriye halkının zafere doğru ilerlediğini belirtti. Ruhani, "Barış süreci konusunda işbirliğinden memnunum" ifadesini kullandı.

Ruhani, “Şam'ın meşru izni olmadan uluslararası güçlerin Suriye'de bulunmasının hiçbir nedeni yok. Yabancı askerlerin varlığı, yalnızca Suriye hükümeti onları davet ettiyse kabul edilebilir bir durumdur" diye konuştu.

ERDOĞAN: SİYASİ ÇÖZÜME KATKI SAĞLAMAK ELZEMDİR

Erdoğan da konuşmasında şunları söyledi:

“Değerli dostum Putin'e bu zirveye ev sahipliği yaptığı için teşekkür ediyorum. Geçen hafta yine Soçi'de buluşmuş ve Suriye meselesini etraflıca ele almıştık. Tüm konuları üçlü formatta değerlendirme fırsatımız oluyor. Bu üçlü zirve Suriye'de akan kanın durması bakımından son derece önemli. Türkiye Rusya ve İran'ın Suriye meselesinde yakın bir çalışma ortamı tesis etmelerine dünya şahit oldu. Astana bunun en güzel örneğidir. Suriye halkının kabul edebileceği kalıcı bir siyasi çözümün tesis edilmesi için katkıyı sağlamak elzemdir. Tabii biz bugün zirveye hazırlık yaptık. Temennim odur ki bugün çok farklı bir şekilde ayrılırız buradan. Bugün kritik kararlar alacağımızı düşünüyorum.”


Sanatoryum Rus'ta gerçekleştirilen üçlü zirve, 2 saat sürdü.



ZİRVE SONRASI ÜÇLÜ BASIN TOPLANTISI




PUTİN: CİDDİ AŞAMALAR KAYDETTİK

Toplantı sonrası üç liderin düzenlediği basın toplantısında ilk olarak konuşan Putin, Rusya, Türkiye ve İran'ın IŞİD de dahil olmak üzere terörle mücadelede işbirliğini geliştirme konusunda anlaştığını belirtti. Putin, Astana sürecinin devamı hususunda uzlaştıklarını ifade etti.

'SURİYE ULUSAL DİYALOG KONGRESİ KONUSUNDA MUTABAKAT SAĞLADIK'

Erdoğan ve Ruhani ile Suriye Ulusal Diyalog Kongresi düzenlenmesini desteklediklerini söyleyen Putin, şöyle konuştu:

“Türk ve İranlı liderlerin, Suriye krizinin çözümüne ilişkin Suriye Ulusal Diyalog Kongresi fikrini olumlu karşılamış olmalarını memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Türkiye, İran ve Rusya, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin yapılması konusunda mutabık kalmıştır. Ülkelerimizin dışişleri, savunma bakanlıkları ve diğer gerekli kurumlarına, Soçi’de yapılacak bu kongrenin tarihinin ve yapısının şekillendirilmesi için talimat verildi.”

'TÜRKİYE'NİN DESTEKLERİNİ GÖRÜYORUZ'

Putin, sözlerine şöyle devam etti:

"Çatışmaların tamamen durdurulması, çatışmasızlık bölgelerinin istikrar kazanması gibi konularda öncelikli adımlarımızı belirledik. Öncelikle Suriye içindeki grupların bu konuda görüşebilmeleri için platformun oluşturulmasına karar verildi. İran ve Türkiye’nin Ulusal Suriye Diyalog Konseyinin toplanması konusunda desteklerini görüyoruz."

'SURİYE DIŞ VE İÇ MUHALEFETİNİN KONGREYE DAVET EDİLMESİ KONUSUNDA ANLAŞTIK'

Putin, yaptıkları görüşmede Suriye dış ve iç muhalefetinin kongreye davet edilmesi konusunda anlaşma sağladıklarını kaydetti.

'ESAD, ANAYASA REFORMUNA VE SEÇİMLERE HAZIR'

Erdoğan ve Ruhani'ye Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi verdiğini anlatan Putin, Esad'ın anayasa reformu yapılmasına ve seçimlerin düzenlenmesine hazır olduğunu aktardı ve şunları söyledi:

"Gelecekteki devlet yapısının, anayasasının nasıl olacağı, yapılacak seçimlerin nasıl gerçekleştirileceğini görüştük. Cenevre süreci de görüşülecek. Suriyeliler Suriye'nin kaderine kendileri karar vermeliler. Gerek muhalefetin, gerekse mevcut rejimin öncelikleri mutlaka ki önemlidir. Sayın Esad ile görüşmelerimizde politik krizin barışçıl yöntemlerle çözülmesi konusunu görüştük. Ve özgür seçimlerin gerçekleşmesini."

Putin, Suriye yönetiminin barışçıl çözüm ilkelerine bağlı olduğunu da vurguladı.

'KONGREDE YENİ ANAYASA VE SEÇİMLER MASAYA YATIRILACAK'

Bu arada Putin, kongrede yeni Suriye Anayasası'na ilişkin konuların da ele alınacağını söyledi. Rus lider, "Tüm siyasi partileri, dış ve iç muhalefeti, etnik ve dini grupları masanın etrafında toplamak istiyoruz. Kongre, devlet düzeninin temini, yeni anayasa hazırlanması ve yeni anayasa temelinde BM'nin gözetimi altında seçimler yapılması gibi Suriye'nin toplumsal gündemini masaya yatıracak" dedi.

'ASTANA FORMATINDAKİ ÇABALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ'

Putin, Suriye'de kalıcı barışın sağlanması için Erdoğan ve Ruhani'yle Astana formatındaki çalışmalara devam edeceklerini vurguladı.  Putin, "Hali hazırda etkinliği kanıtlanan ve Suriye'de şiddetin azalmasını, sığınmacıların evlerine dönmesi için gerekli koşulları sağlayan Astana formatında işbirliğini devam ettirme konusunda hemfikiriz. Garantör ülkeler olarak ateşkes rejiminin pekiştirilmesi, gerilimi azaltma bölgelerinin kararlı şekilde işlev göstermesinin devamının temin edilmesi ve krizin tarafları arasındaki güven seviyesinin yükseltilmesi için yoğun olarak çalışacağız" ifadelerini kullandı. 

'POZİTİF ETKİLER GÖSTERECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM'

"Son olarak şunu söylemek isterim" diyen Putin, sözlerini şöyle noktaladı: "Erdoğan ve Ruhani ile birlikte yaptığımız bu olumlu görüşmeler için teşekkür etmek istiyorum. Yeni çatışmaların önlenmesi, bugünkü görüşmede Ortadoğu’da en pozitif etkileri göstereceğini düşünüyoruz."

RUHANİ: SURİYE ULUSAL KONGRESİNDE BÜTÜN PARTİLER BİRLEŞECEK

Erdoğan ve Rus lidere teşekkür ederek “Bu zirvede, üç ülkenin sergilediği ortak çalışma, Astana’da gerginliği azaltma bölgeleri konusunda elde edilen başarıda olduğu gibi, Suriye’deki barış ve istikrarın oluşması için zemin hazırlayan önemli bir toplantı oldu” dedi.

'IŞİD, KENDİLERİNE YARDIM ÜLKELERE DE TEHLİKE OLUŞTURDU'

Ruhani, zirvenin IŞİD'in  Suriye ve Irak’ta yok olduğu bir döneme denk geldiğini belirterek, "Bütün dünyanın şunu bilmesi gerekiyor ki terör hiçbir ülke için iyi bir araç olamaz ve bütün ülkeler için tehlike yaratıyor. IŞİD konusunda bunu gördük. IŞİD'e yardım eden bütün ülkeler de bunu gördü. IŞİD'e onların hepsine bir tehlike oluşturdu" ifadelerini kullandı.

'SURİYE İÇİN MÜZAKERE EDİLMELİ'

Soçi zirvesinin çok açık ve samimi bir ortamda yapıldığını ve üç ülkenin fikirlerini açıkça beyan ettiğini kaydeden Ruhani, "Amaç, burada oluşacak Ulusal Diyalog Kongresi'nde, bütün aktif tarafların, Suriye'ye karşı ve hatta rejim taraftarı olanların bir araya gelerek ülkenin geleceği için müzakere etmeleri" diye konuştu. 

'BU KONGREDE ÖZGÜR VE ADİL BİR SEÇİM YAPILACAK'

Ruhani, şunları kaydetti:

"Bu kongrede yeni anayasa için zemin oluşacak ve yeni anayasa için özgür ve adil bir seçim yapılacak. Bu, bütün bölge için barış ve istikrar getirebilir. Bu üç ülke, özellikle Suriye'de olmak üzere, hassas Ortadoğu bölgesindeki barış ve istikrarın sağlanması, mültecilerin evlerine ve vatanlarına, kendi ülkelerine dönmeleri ve Suriye'nin yeniden imarı için tüm dünya ülkelerini destek vermeye çağırıyor."

Türkiye, Rusya ve İran'ın, bu insanların ileride rahat bir yaşam sürmesi için fikir alışverişinde bulunduğunu ve kongrenin düzenlenmesi için mutabık kaldıklarını ifade eden Ruhani, "Üç ülkenin dışişleri bakanları, genelkurmay başkanları ve üç ülkedeki organlar bu kongrenin daha kolay yapılması için anlaştılar" dedi. 

Ruhani, "Barış ve istikrar için yeni bir adımın atılmasından dolayı çok mutluyum ve umuyorum ki gelecekte güvenli ve özgür bir seçimin yapılmasına şahit olalım. Suriye'de bunları görmek için umutluyum" ifadesini kullandı.

Putin ve Erdoğan'a öncü oldukları için teşekkür eden Ruhani, "Umarım üç ülkenin izlediği ortak çaba, bölgedeki barış ve istikrar için devam etsin" diye konuştu.

ERDOĞAN: TERÖRİST UNSURLAR SÜREÇTEN DIŞLANMALI

Erdoğan, "Değerli dostum" diye hitap ettiği Rusya Devlet Başkanı Putin'e teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Rusya ile yoğun diyaloglarının hem ikili konularda hem de bölgesel konularda devam ettiğini ve bunun meyvelerinin her alanda toplandığını söyledi.

Yakalanan ivmenin artarak sürdürülmesi konusunda Putin ile hemfikir olduklarını dile getiren Erdoğan, Ruhani ile gerçekleştirdikleri ikili görüşmede de iki ülke arasındaki ilişkileri her alanda daha da geliştirme hususunda mutabık kaldıklarını bildirdi.

'ELİ KANLI BİR ÇETEYİ MEŞRU BİR AKTÖR OLARAK GÖRMEYİZ

Putin ve Ruhani ile kritik görüşmeler yaptıklarını ve gündemlerindeki meseleleri samimiyetle ele aldıklarını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye'de ateşkes tesis edilmesi amacıyla attığımız adımları tekrar gözden geçirdik. Gerginliği azaltma bölgelerinin sahada şiddetin azaltılmasında temel rol oynadığını memnuniyetle tespit ettik. Görüşmelerimizde Astana'da kaydettiğimiz ilerlemeler temelinde ihtilafa kalıcı çözüm noktasında Cenevre sürecine sağlayabileceğimiz katkıları istişare ettik. Bu bağlamda 2254 Sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı'nda tanımlandığı üzere Suriye halkının öncülüğünde ve sahipliğinde yürütülecek kapsayıcı, özgür, adil ve şeffaf bir siyasi sürecin hayata geçirilmesine yardımcı olmak hususunda görüş birliğine varmış bulunuyoruz. Rusya Federasyonu'nun inisiyatifiyle Soçi'de düzenlenmesi öngörülen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin bu ilkeler temelinde siyasi sürece anlamlı katma değer sağlaması için eşgüdüm içinde çalışmaya karar verdik.

Bugünkü ortak açıklamamız iş birliğimizin esaslarını yansıtan ilk adımdır ancak bu çabanın başarısı başta rejim ve muhalefet olmak üzere tarafların tutumuna bağlıdır. Bu süreçte ayrıca üç garantör ülkenin bugüne kadar ortaya koydukları karşılıklı hassasiyetlere saygı ve uzlaşı anlayışını sürdürmeleri kritik oynayacaktır. Bu bağlamda Suriye'nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğüyle, ülkemizin milli güvenliğine kasteden terörist unsurların süreçten dışlanması, Türkiye olarak önceliklerimiz arasında yer almaya devam edecektir. Milli güvenliğimize kasteden bir terör örgütüyle aynı çatı altında olmamızı, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememelidir. Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine bağlılığımızı ifade ediyorsak, bu ülkeyi bölmeye çalışan eli kanlı bir çeteyi meşru bir aktör olarak göremeyiz."

'AFRİN'DEKİ OLUMSUZLUKLARIN GİDERİLMESİ SURİYE SÜRECİNİ OLUMLU ETKİLER'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Ruhani ile gerçekleştirdikleri istişarede ayrıca Suriye'de güven artırıcı önlemlerin hayata geçirilmesinin önemini vurguladıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu önlemlerin kademeli olarak devreye sokulması amacıyla insani yardımların ihtiyaç sahiplerine engelsiz ve kesintisiz ulaştırılması, ayrıca tutukluların karşılıklı salıverilmesi dahil atılabilecek her türlü adımı gözden geçirdik. Tabii bugün vardığımız noktanın özellikle Suriye'nin barış ve istikrara yeniden kavuşması ve halkın acılarının dindirilmesi için bir umut ışığı teşkil edeceğine inanıyorum. Tabii İdlib sorununun çözülmesi, Afrin’deki olumsuzlukların giderilmesi inanıyorum ki Suriye sürecindeki bu olumlu gelişmelerin önemli atlama taşları olacaktır. Ülkelerimiz arasındaki bu verimli iş birliğinin tüm bölgeye olumlu etki yapmasını, bölgedeki gerginlikleri ve mezhebi ayrışma riskini azaltmasını ümit ediyorum. Uluslararası toplumun tüm sorumlu üyelerini çabalarımızı desteklemeye davet ediyorum."

Putin, Erdoğan ve Ruhani'den ortak bildiri:
Hiçbir siyasi inisiyatif Suriye'nin egemenliğine zarar vermemeli


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Soçi'deki görüşmenin sonucunda bir ortak bildiri kabul etti.

Bildiride, Suriye'deki gerilimi azaltma bölgelerinin ülkenin egemenliğini, birliğini ve bütünlüğünü bozmaması gerektiğini belirtildi.

Suriye'nin egemenliğine, birliğine ve bütünlüğüne bağlılıklarını teyit eden liderler, "Gerilimi azaltma bölgeleri ve Suriye krizinin çözümüne yönelik hiçbir siyasi inisiyatif, ülkenin egemenliğini, birliğini ve bütünlüğünü hiçbir halükarda bozmamalı" ifadelerini kullandı.

'IŞİD'İN YOK EDİLMESİ İÇİN İŞBİRLİĞİ SÜRECEK'

Suriye'deki IŞİD varlığının sona erdirilmesi için işbirliğini sürdürme kararı alan liderler, şu ifadeleri kullandı:

"BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki terör örgütleri listesinde yer alan örgütlerin yok edilmesine yönelik birkaç yıl süren uluslararası çabaların ardından 29 Aralık 2016'da ateşkes sağlanmasını izleyen 11 aylık süreçte IŞİD ve diğer terör örgütlerinin varlığını sonlandırmaya kararlı bir şekilde yaklaşmayı başardık. Bu çerçevede Rusya, Türkiye ve İran'ın terör örgütlerinin nihai olarak yok edilmesi için işbirliği yapması konusunda mutabakat sağladık."

'PUTİN, ERDOĞAN VE RUHANİ YENİDEN GÖRÜŞMEYE HAZIR'

Bildiride üç ülkenin liderlerinin gerekli görülmesi halinde Suriye'de çözüme ilişkin yeni bir görüşme yapma konusunda mutabakat sağladığı ifade edildi.

'HÜKÜMET VE MUHALEFET ULUSAL DİYALOG KONGRESİNE KATILMALI'

Bildiriye göre Putin, Erdoğan ve Ruhani, Suriyeli hükümet ve muhalefet temsilcilerini kısa süre içinde Soçi'de yapılacak Ulusal Diyalog Kongresi'ne yapıcı katılım sağlama çağrısı yaptı.

Belgede üç liderin kongrenin başarılı olmasını istediği ve bu amaç doğrultusunda görüşmeler yaparak kongrenin katılımcılarını belirleyeceği kaydedildi.

'ULUSLARARASI TOPLUM SÜRECE KATKI SUNMALI'

Öte yandan liderler, uluslararası topluma Suriye'deki gerilimi azaltma sürecine destek verme çağrısı yaptı.

Bildiride, "Liderler, uluslararası toplumu Suriye'deki gerilimi azaltma ve istikrar tesis etme sürecine destek vermeye davet etti. Liderler, uluslararası toplumdan Suriye halkına ek insani yardımlar göndermesini, patlayıcı maddelerin temizlenmesine, tarihi mirasın korunmasına, altyapıların yenilenmesine yardımcı olmasını istedi" dendi.

'ESİRLERİN SERBEST BIRAKILMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI'

Liderler, siyasi sürecin başlaması amacıyla esirlerin serbest bırakılması, hayatını kaybedenlerin cesetlerinin teslim edilmesi ve kayıpların aranmasıyla ilgili gerekli önlemlerin alınması çağrısı da yaptı.

Metinde, "Liderler, Astana süreci çerçevesinde Suriye'de gerilimi azaltma bölgelerinin oluşturulmasının oldukça etkili olduğunu ve ülkedeki gerilim seviyesinin önemli ölçüde azalmasına, çekilen insan acılarının hafiflemesine, sığınmacı akımının durdurulmasına, sığınmacıların güvenli bir şekilde geri dönmeleri için uygun şartların oluşturulması için çalışmaların başlamasına yardım ettiğini vurguladı" dendi.

Bildiride ayrıca liderlerin, Astana formatının ve erişimlerinin Suriye'de barış ve istikrarın sağlanması için etkili bir araç olduğunun altını çizdiği ifade edildi.

Liderlerin görüşmesi sonrasında oluşturulan ortak bildiride, Rusya, Türkiye ve İran'ın Suriye'deki şiddetin azalması için koordineli bir şekilde çabalarını sürdürecekleri belirtildi.

Metinde, "Liderler, şiddetin azalma eğiliminde dönüş olmamasını sağlamak amacıyla İran, Rusya ve Türkiye'nin koordineli bir şekilde çabalarını sürdürmelerini kararlaştırdı. Liderler, ülke bütünlüğünün geri getirilmesinde ve kapsayıcı, özgür, adil ve şeffaf, Suriyelilerin bilgisi dâhilinde ve kendileri tarafından gerçekleştirilen, anayasanın kabulüne yönelik ve Suriye halkının desteğini alan süreç üzerinden krizin siyasi çözüme kavuşmasının ve BM'nin gözetimi altında buna hakkı olan tüm Suriyelilerin katılımıyla özgür ve adil seçimlerin yapılmasının sağlanması için Suriyelilere yardım etme konusunda anlaştı" ifadelerine yer verildi.

ÜÇ LİDER, YEMEKTE BİR ARAYA GELDİ

Putin, Erdoğan ve Ruhani akşam yemeğinde bir araya geldi. Sanatoryum Rus'taki akşam yemeği basına kapalı gerçekleşti. 

ERDOĞAN, RUSYA'DAN AYRILDI

Erdoğan, özel uçak 'TUR' ile saat 21.00'de Rusya'nın Soçi kentinden ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Soçi Uluslararası Havalimanı'ndan, Krasnodar Vali Yardımcısı Sergey Boldin, Soçi Belediye Başkanı Anatoli Pahomov, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, Türkiye'nin Novorossisk Başkonsolosu Yunus Emre Özigci ve diğer yetkililer uğurladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da Soçi'den ayrıldı. 

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 
"Kürtlerin Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılımı Rusya, Türkiye ve İran liderleri arasında görüşüldü, katılım kapsayıcı olmalı" açıklamasında bulundu.



Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kürtlerin Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılımının Rusya, Türkiye ve İran liderleri tarafından ele alındığını, katılımın kapsayıcı olması gerektiği söyledi.

Basın mensuplarının ‘Kürtlerin Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılımı görüşüldü mü’ sorusuna Peskov, “Evet, görüşüldü” yanıtını verdi.

Kremlin Sözcüsü, ‘Nasıl bir karar alındı’ sorusunaysa, “Katılım kapsayıcı olmalı” diye cevap verdi.

'BAKANLAR ARASINDA BİR SURİYE TOPLANTISI KONUSUNDA HENÜZ MUTABAKAT YOK'

Gazetecilerin Rusya, Türkiye ve İran Dışişleri Bakanları arasında Suriye ile ilgili toplantı konusunda mutabakat sağlanıp sağlanmadığı yönündeki soruya ise Peskov, ‘Hayır, henüz sağlanmadı’ yanıtını verdi.

22.11.2017
Sputniknews.com