24 Kasım 2017 Cuma

Soçi'de 2 Fotoğraf



İlk fotoğraf Ağustos 2004’ten. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi’de Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile bir arada.



ABD’nin 2003’teki 2. Irak işgaline karşı çıkan 3 ülke lideri Karadeniz kıyısındaki Soçi‘deki zirvede güvenlik konusunda daha sıkı işbirliği kararı almıştı.

Putin’in Avrasyacılığı o zamandan belliydi.

ABD işgal edip anayasasını bile yazdırdığı Irak’ta neticede şapa oturdu. İşgalin kazananı İran oldu.

Ancak ABD, Almanya ve Fransa’dan bu fotoğrafın intikamını da aldı.

Fransa’da Chirac’ın ardından Sarkozy, Hollande ve Macron gibi Amerikan uyduları iktidara getirildi. Ekonomisi yan yattı.

Almanya’da ise Schröder gitti, yerine Amerikancı Merkel geldi. Ancak Almanya Fransa’dan farklı olarak Rusya ile ekonomik işbirliğini sürdürdü. ABD’nin ekonomik saldırılarına maruz kaldı. Bugün artık Merkel’in yönettiği (ya da yönetemediği) Almanya bile artık Suriye ve Batı Asya’daki Amerikan terörüne karşı çıkıyor. NATO’ya alternatif arıyor. NATO’ya eklemli AB projesinin her yanından bel verdiğini gören Almanya her geçen gün Avrasya’ya yaklaşıyor.

İKİNCİ FOTOĞRAF



İkinci fotoğraf ise çok yeni. O da Soçi’den. Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin hararetli el sıkışmalarını gösteriyor. Yüzlerde bir zafer ifadesi var. Avrasya veya Batı Asya Birliği’nin kuruluşunu müjdeliyor. Aslında ilk müjde Astana’dan gelmişti ama bu Soçi fotoğrafı bir zafer kreşendosu gibi. Irak’tan sonra Suriye’de de Amerikan hezimetinin bir sembolü gibi.

Bu fotoğrafta olmayan bir kişi daha var ki o da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad.

O da bu zirvenin galiplerinden. Kazanan Batı Asya ve Avrasya.

Avrasya çağına girdik.

Soçi’deki o fotoğraf bölgenin en köklü devlet geleneklerine sahip üç ülkenin bir araya gelmesini ve eşkıyaya karşı işbirliği yapmasının simgesi.

Şimdi o fotoğrafa artık Çin, Almanya ve belki de Fransa liderlerinin de girme vakti geldi.

Amerikan emperyalizmi çöküyor.

Riyad’daki Trump, Suudi Kralı Selman ve Mısırlı darbeci Sisi’nin o meşum fotoğrafına da bakın bir yol.



İşte o da kaybedenler kulübünün fotoğrafı.

Terör ve entrika ile varılacak bir yer kalmadı artık.

Asya ayağa kalkıyor.

Soçi’deki o fotoğraların özeti ve anlamı budur.


Hüseyin VODİNALI
aydinlik.com.tr/23.11.2017