30 Haziran 2015 Salı

HDP MECLİS BAŞKAN ADAYI DENGİR MİR MEHMET FIRAT KİMDİR ? YAKIN TARİHİMİZE DAİR HATIRALAR !




   Dengir Mir Mehmet FIRAT, 1943 Adıyaman Kahta doğumlu… Ankara Hukuk Fakültesi mezunu ve Alman asıllı Kristen (Zozan) ile evli olup, 2 çocuk babasıdır.

   Dengir” kürtçe “büyük ses” ve “Mir” yine kürtçe’de “bey” anlamında…Dedesi Hacı Bedir Fırat Ağa,  “Kavi” aşireti’nin önde gelen isimlerindendir ve I.Dönem, II.Dönem Malatya ve III.Dönem Kars milletvekilidir. Amcası Hüseyin Fehmi Fırat 3 dönem milletvekilliği, halasının oğlu Mehmet Sırrı Turanlı XI.Dönem Adıyaman milletvekilliği ve Adıyaman senatörlüğü yapmıştır.

   XXI.Dönem (1999) Fazilet Partisi Adıyaman milletvekili, XXII.Dönem (2002), XXIII.Dönem (2007) AKP milletvekili ve XXV.Dönem (2015) HDP Mersin milletvekili seçilmiştir. AKP’nin kurucularından olup, Parti Kurucular Kurulu Üyeliği, Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş, 8 Kasım 2008’de partideki görevlerinden, 28 Temmuz 2014 tarihinde de AKP üyeliğinden istifa etmiştir.

   2008 yılında New York Times’a konuşan Dengir Mir Mehmet FIRAT’ın (o tarihlerde AKP Genel Başkan Yardımcısıdır)  Atatürk Devrimleri ile ilgili olarak söylediği “Türk toplumu bir travma yaşamıştır. Bir gece içinde kıyafetlerini, dillerini değiştirmeleri istenmiştir. Dini yaşama biçimleri ortadan kaldırılmıştır.” yorumu hala hatırlardadır !

   Onunla ilgili unutulmaz olaylardan biri de, 25 Eylül 2008 tarihinde Star TV’de TBMM’den naklen yayınlanan, Uğur Dündar yönetiminde CHP’nin o zamanki grup başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile 1 saat 35 dk süren tartışmasıydı. Kılıçdaroğlu’nun kendisiyle ilgili bazı iddiaları vardı. Neydi bu iddialar ?
 
 
 
1) Dengir Mir Mehmet FIRAT’ın da ortağı olduğu MENAS A.Ş. hayali ihracat yapmıştır.

2) Dengir Mir Mehmet FIRAT’ın  ortağı olduğu MENAS A.Ş. uyuşturucu kaçakçılığı yapmıştır.

   MENAS A.Ş. Mersin’de kurulmuş bir anonim şirkettir. Ortaklarından birisi de Dengir Mir Mehmet FIRAT’tır. Aynı zamanda MENAS A.Ş.nin yönetim kurulu başkanıdır. Şirketin ana iştigal konusu narenciye ihracatıdır. Yurt dışına narenciye ihraç ediyor, ihraç ettiği ürünlerden devlet teşviği ve KDV iadesi alıyor. Ne var ki, yapılan ihracattan dolayı gelmesi gereken dövizler Türkiye’ye gelmiyor. Hazine kontrolörü Orhan Tur olayı soruşturuyor. Soruşturma  sonucunda şöyle bir rapor düzenliyor:

“İhracat yapılmış gibi gösteriliyor. Ama döviz yok ortada, dövizi içeriden topluyorlar. Toplanan döviz cinsi paralar Mersin’de MENAS A.Ş.nin hesaplarına yatırılıyor. Ve güya, döviz geldi diye Merkez Bankası’na götürülerek teşvik alınıyor.”

Bu rapora istinaden Mersin İdare Mahkemesi’ne dava açılıyor. Dava sonucunda, mahkeme MENAS A.Ş.nin hayali ihracat yaptığına karar veriyor. MENAS temyize gidiyor, ancak Danıştay Mersin İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı onaylıyor. Yani, Kılıçdaroğlu’nun birinci iddiası yargı kararı ile sabit…

   İkinci iddiaya gelince; 27 Şubat 2008 tarihinde, MENAS A.Ş.nin ürünlerini taşıyan bir tır içinde 89 kilo eroin yakalanıyor. Olay 10 Mayıs 2008 tarihinde Vatan Gazetesi’nde yayınlanır. Dengir Mir Mehmet FIRAT, “şirketten ayrıldığını ve hisselerini devrettiğini ve bundan dolayı da eroin işi ile uzak yakın bir ilişkisi olmadığını” söyler. Ancak Kemal Kılıçdaroğlu’nun elinde Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne yazılmış bir belge vardır. Belgenin içeriği şöyledir: “Bizim ürünlerimizi sınırdan geçerken aramayın. Biz beraat ettik. Bize engelleyici işlem yapmayın.” Bu yazının altında, üç kişinin adı bulunmaktadır: Abdülkadir Gürbüz, Dengir Mir Mehmet Fırat ve MENAS A.Ş. adına da bir vekil…Yani ortada bir “nüfuz kullanımı” söz konusudur. Fakat işin can alıcı noktası şuradadır:

FIRAT, MENAS A.Ş.de bulunan hisselerini- hükmü olmayan bir daktilo yazısı ile- 1 Temmuz 2007 tarihinde sattığını ileri sürmektedir. Şirket yönetim kurulu toplanarak, 1 Temmuz 2007 tarihinde FIRAT’a ait hiselerin satışını karara bağlıyor. Bu karar 9 Mayıs 2008 tarihinde Noter’e tasdik ettiriliyor. Ancak tüm bu işlemlerin hukuksal açıdan hiçbir hükmü yok (Hisse devri kararı alınır, Noter’e tasdik ettirilir. Noter “Hisse Devri” kararına istinaden “Devir Temlik Senedi” düzenler. İlgili belgeler 15 gün içinde Ticaret Sicil Memurluğu’na tescil ettirilir.) FIRAT, uyuşturucunun yakalanmasından sonra, şirketten apar topar hisselerini satarak ayrılmıştır. Olayın basına yansımasından sonra geriye dönük olarak karar defterine hisse satışı kararı yazılmış, iş işten geçmiş olmasına rağmen 9 Mayıs 2008 tarihinde ilgili karar tasdik ve tescil ettirilmiştir.
IŞIK- 30.06.2015