30 Haziran 2015 Salı

HDP’nin ırgatları


Hürriyet’in “Beyaz Türklerin Yeni Türkiyesi” haberi, nesnellik sınırını bir ölçüde aşmış olsa da HDP’nin seçimde aldığı yüzde 13 oyun bileşimini anlamamıza yarayan bir araştırma. Bebek’in, Cihangir’in, Nişantaşı’nın, Caddebostan’ın vb “Beyaz Türkleri” HDP seçimde barajı aşsın diye “ırgat” gibi çalışmış. 

Batı’daki “yuppy”den apartma “Beyaz Türk” deyimi Turgut Özal’ın iktidarı döneminde ortaya çıktı. Bir de orta sınıfa işaret eden “orta direk” deyimini kullanmış olan Özal, bu toplum katmanını kurgulamaya özel bir önem verdi. Kurgulamanın ideolojik muhtevası, “insanı insanın kurdu” yapmaktı. “Her koyun kendi bacağından asılır”dı, “Benim memurum işini bilir”di, “köşeyi dönmek” başarıydı vs. 

HDP’ye oy varan “Beyaz Türkler” işte o kurgulamanın bakiyeleri. Bu toplumsal kümenin karakteristiklerini kısaca şöyle özetleyebiliriz: 

BEBEK, NEW YORK 

Bebek’te, Nişantaşı’nda, Cihangir’de otururlar. Yaz aylarında Bodrum yaparlar. Aslında en rahat ettikleri, en kendileri oldukları yerler New York’tur, Dubai’dir. Bebek’i, Nişantaşı’nı, Cihangir’i New York’a benzetmek için uğraşırlar. AKP’ye karşıtlıklarının nedeni de bu ayrıcalıklarına dokunmasıdır. Ayrıcalıklarına dokunmasa onlar için “gelen ağam, giden paşam.”  

Yazarları Ahmet Altan’dır. “Bir kadın memesine vatan satar”lar. 

“Gezi” dedikleri Haziran Halk Hareketi’ne, kendi “Beyaz Türkleri”ne alan açmakta olan AKP onların ayrıcalıklarına dokunduğu için katılmışlardır. Onlara bakarsanız “Gezi” onlarındır. Mülk yapma güdüleri, onca gencimizin uğruna canını verdiği Türkiye tarihinin en halkçı ve siyasileşmiş hareketini kendilerine mal edecek denli gelişmiştir. 

Sık sık bunalıma girerler. Bunalımdan çıkmak için de yogalara, psikiyatristlere taşınırlar. 

Hoşsohbettirler. İçki masasında keyif verirler, iyi arkadaş olurlar. 

KAMPÜS SOLCULUĞU 

Çoğu üniversite yıllarında solcuydu. Kampüs solcuğu, baba parası solculuğu. Aldıkları iyi eğitim, arkalarının sağlamlığı, onları forumlarda “ajitasyon” kürsülerine bile çıkarmış olabilir. “Hayata atıldıktan” sonra yaptıkları işlerin stajını oralarda yaptılar. 

Hep bir adım öndedirler. Ne kadar yetenekli, donanımlı ve çalışkan olursanız olun onlar yarışı önde bitirir. Dişinizle tırnağınızla geldiğiniz yere yukarıdan paraşütle inerler. 

İşsizlik nedir bilmezler. İşsiz kalmanın nasıl oluyor da bir emekçiyi intihara bile sürükleyebildiğini anlayamazlar. Aileden varlıklıdırlar. Bir iş yapmasalar da farketmez, “portföy” büyüterek geçinip giderler. 

Haklarını yemeyelim, şimdi de biraz solcudurlar. Eşcinsellere, etnik gruplara, dini inançlara özgürlük solculuğu... Kedi-köpek hakları solculuğu... 

MARKA TEMSİLCİLİĞİ 

Emekçilere yaklaşımları, AKP kodamanlarının pompaladığı “sadaka” kültüründen farklı değildir. Bahşişi verir, her işlerini gördürürler. 

“Marka temsilcisi”dirler. Gencecik teksil işçilerinin asgari ücretin bile altında paralarla ciğerlerini kaybederek taşladığı blucin markalarını pazarlarlar. 

“Halkla ilişkiler uzmanı”dırlar, ağızları iyi laf yapar. Batı medyasından aldıkları feyzle, silahlı gücünü ABD’nin emrine sunarak Türkiye’nin en gerici kuvvetlerinden biri haline gelen PKK’yi size allayıp pullarlar. 

Yaratıcılıkları yoktur, ezberci ve basmakalıptırlar. En yaratıcı oldukları alan rantı yönetmektir. Onca donanıma karşın bir buluş yapmak, bir kuram geliştirmek, halkın yaşamını kolaylaştıracak bir proje üzerinde kafa yormak akıllarının ucundan bile geçmez. 

En düşman oldukları kesim, hiç kuşkunuz olmasın, bu satırların yazarı gibi düşünenlerdir. Bu düşmanlık, AKP karşıtlığının bile üstüne çıkar. 

HDP’NİN BİLEŞİMİ 

Kuşkusuz mayası sağlam kesimlerden de şu veya bu propagandaya kanarak HDP’ye oy veren çok oldu. Her ne kadar HDP’ye oy vermelerinin amaçlarına aykırı sonuçlara yol açacağı uyarısına kulak tıkamış olsalar da, bu kesimler AKP’den kurtulma isteklerinde samimidirler. Ancak AKP’den kurtulmanın basit bir aritmetik olayı olmadığını görecekler. Onları önümüzdeki günlerde yaşanacaklardan ders çıkarmaya çağırıyoruz ve HDP bileşiminin dışında tutuyoruz. 

HDP’nin eskiden beri güçlü bir toprak ağaları damarı vardır. Bu damara, şimdi AKP’den oy kayışıyla büyük bir şeyhler, melleler ayağı eklendi. “Beyaz Türkler” bu gerici yoğunlaşmanın “Batı”daki eksiğini tamamlıyor. Bu bileşimi PKK’nın silahlı gücü birarada tutuyor.