24 Aralık 2015 Perşembe

Diyarbakır’a ‘örtülü operasyon’ üssü




IŞİD’e karşı operasyon amaçlı arama-kurtarma birliği yerleştireceğini açıklayan Amerika’nın Diyarbakır’daki 8. Ana Jet Üssü’ne 90 bin metrekarelik operasyon merkezi kurduğu ortaya çıktı.

IŞİD’e karşı operasyon gerekçesiyle Diyarbakır’a arama-kurtarma birliği yerleştireceğini duyuran ABD’nin, Diyarbakır’daki 8. Ana Jet Üssü’ne 90 bin metrekarelik operasyon merkezi kurduğu ortaya çıktı. ABD’liler, Ana Jet Üssü’nde jet uçaklarının bulunduğu hangar kısmının hemen yanına büyük boyutlarda 100’ü aşkın baraka inşa ederken ileri teknoloji haberleşme ve radar cihazları için özel altyapı çalışmaları yürüttü.

SIFIRDAN İNŞA EDİLDİ

Aydınlık'ın ulaştığı üste görevli bir yetkili, ABD’lilerin üste daha uzun süre kalmayı planladıklarını ve ABD’lilerin bulunduğu bölüme askeri personel kadar sivil giyinimli görevlilerin de özel araçlarla sık sık giriş çıkış yaptığını belirtti. Yetkiliye göre ABD’lilerin Ana Jet Üssü’ndeki varlığı, arama-kurtarma faaliyetinin ötesinde CIA yetkililerinin de içinde bulunduğu bir tür özel operasyon merkezi halinde. Özel haberleşme cihazları yerleştirildi. ABD Yönetimi, AKP Hükümeti ile yaptığı anlaşmalar çerçevesinde Eylül ayından itibaren Türkiye’ye savaş uçaklarını ve özel birliklerini gönderdi. Gerekçe Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı harekat düzenlemekti. 

Ancak bölgeden gelen haberler bambaşka bir gerçeğe işaret ediyor. ABD’nin “Sadece arama-kurtarma birliği konuşlandıracağım” dediği Diyarbakır’daki 8. Ana Jet Üssü’ne 90 bin metrekarelik operasyon merkezi kurduğu ortaya çıktı. Suriye sınırına 100 km uzaklıktaki Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’ne konuşlanan ABD’liler, üssün batı tarafında savaş jetlerinin hangarlarının bulunduğu bölümde hummalı bir çalışma yürüttü. 

ABD’den gönderilen özel ekip bir ay içinde 90 bin metrekare alanı sıfırdan inşaa etti. Çeşitli boyutlarda yüzlerce sahra çadırının kurulduğu alanda ABD’lilere ait haberleşme ve radar cihazları için ciddi bir altyapı çalışması da yürütüldü. Öyle ki sıfırdan inşaa edilen alan bir arama-kurtarma birliğine gerekenin kat be kat üstüne çıktı.

DİYARBAKIR’DA KALICILAR

Aydınlık, 8. Ana Jet Üssü’nde görevli bir yetkiliden ABD’lilerin çalışmalarıyla ilgili çarpıcı bilgiler edindi. Buna göre ABD’liler Diyarbakır’daki üste kalıcı. İnşa çalışmalarını da buna göre yürüttüler. Sözkonusu alanda sadece barınma, sağlık ve eğitim çalışmaları için hangarlar kurulmadı. Aralarında sivil giyinimli personelin de bulunduğu özel ekipler için operasyon odaları inşaa edildi. 

Bu kapsamda 8. Ana Jet Üssü’ne özel ekipmanlar da taşındı. ABD’lilerin yerleştiği bölgeye giriş çıkışlar da ABD personelinin denetimi altında... Ayrıca söz konusu alana sadece askeri değil; sivil giyimli görevliler de özel araçlarıyla giriş çıkış yapıyor. Yetkili, sözkonusu yerin bir arama-kurtarma birliği için yapılmış olamayacak kadar büyük ve kapsamlı olduğuna dikkat çekerek “Burası CIA ekiplerinin de içinde bulunduğu bir tür özel operasyon merkezi haline getirildi” ifadelerini kullandı.

BU DA ABD’LİLERİN HENDEĞİ

Son dönemde PKK’nın sokak aralarına açtığı hendeklerle adını duyuran Diyarbakır’da ABD’liler de 8. Ana Jet Üssü’ndeki altyapı çalışmaları için hendek açtı. ABD’den getirilen özel ekipler iş makineleriyle metrelerce kabloyu 90 bin metrekarelik alana döşedi. Alınan bilgiye göre kablolar daha çok operasyon odaları biçiminde inşaa edilen büyük hangarların etrafına yerleştirildi. ABD Hava Kuvvetleri’nin Diyarbakır’daki inşaa çalışmalarının bir bölümünü gösteren videolarında da üsse ait görüntüler var.

Mustafa KAYA / Aydınlık / 01.12.2015