17 Haziran 2016 Cuma

ABD Hedefleri TSK’dan Gizliyor




ABD, İncirlik’ten kaldırdığı savaş uçaklarının Suriye’nin kuzeyinde hedef alacağı noktaları Türkiye’den gizliyor. Aydınlık’ın güvenlik kaynaklarından edindiği bilgiye göre ABD’lilerin “dinamik hedefleme” adı altında yürüttüğü fiili operasyon şöyle işliyor: IŞİD’e karşı kurulan koalisyona bağlı uçakların yürüttüğü hava harekatlarının hedefleri, normal koşullarda Öz Kararlılık Operasyonu kapsamında kurulan operasyon merkezi tarafından belirleniyor. Burada koalisyona katılan ülkelerin ordularının irtibat görevlileri var. Ancak ABD, İncirlik’ten yürütülen operasyonlarda bu süreci işletmiyor.

BİLGİLER ERBİL’DEKİ OPERASYON MERKEZİNE

İncirlik’te konuşlu ve Suriye’de PKK/PYD militanlarına yakın hava desteği vermek üzere görev yapan A-10 uçakları 7/24 havada tutuluyor. PKK/PYD militanları ile birlikte hareket eden ABD Özel Kuvvetler mensupları elde ettikleri hedef bilgisini doğrudan Erbil’deki operasyon merkezine iletiyor. Erbil’deki CIA ve Pentagon analistleri hedef değerlendirmesi yaptıktan sonra hedeflerin vurulması emrini doğrudan A-10 uçaklarındaki pilotlara iletiyor. ABD’li yetkililer sözkonusu hedef bilgilerini hiçbir şekilde Türkiye dahil olmak üzere koalisyon ülkeleriyle paylaşmıyor. Bu duruma gerekçe olarak ise anlık hedef tespiti ve imhası anlamına gelen “dinamik hedefleme”yi gösteriyor.

TÜRKİYE SIKINTISINI İLETTİ

ABD dinamik hedefleme sürecini özellikle Suriye’nin kuzeyinde PKK/PYD’nin önünü açma operasyonlarında kullanıyor. İncirlik’ten kalkan A-10 yakın hava desteği uçaklarının Suriye’de vuracağı hedeflerin önceden Türkiye ile paylaşılması konusunda Türk askeri ve istihbarat yetkililerinin uyarılarını ise dikkate almıyor. Aydınlık’ın ulaştığı güvenlik yetkilileri, bu durumun Türkiye açısından kabul edilemez olduğunu belirtti. 

İncirlik’in koalisyon uçaklarına açılması sırasında yürütülen teknik müzakerelerde İncirlik’in kullanımının belirli kurallara bağlandığını belirten güvenlik kaynakları, ABD’nin siyasi baskı yoluyla fiilen bu kuralları işlemez hale getirdiğine dikkat çekti.

MCCARTHY: A-10 GÖREVLERİ BAĞIMSIZ YÜRÜTÜLÜYOR

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel’in 27 Mayıs’ta İncirlik Üssü’nü ziyaret ettiği sırada ABD Savunma Bakanlığı Haber Merkezi’ne açıklama yapan ABD’li Hava Albay Sean McCarthy, İncirlik Üssü’nden Suriye’nin kuzeyinde PKK/PYD’ye destek amacıyla yürütülen hava operasyonlarının “dinamik hedefleme” kapsamında koalisyon ülkelerinden bağımsız bir şekilde gerçekleştirildiğini belirtti. Sahadaki özel birliklerden gelen bilgiler doğrultusunda anında harekete geçtiklerini kaydeden McCarthy, Suriye’nin kuzeyindeki hava operasyonlarının neredeyse yüzde 90’ının dinamik hedefleme yoluyla vurulduğunu dile getirdi.

GÖZLER TEZKEREYE ÇEVRİLDİ

ABD’nin İncirlik Üssü’nü Türkiye’ye karşı PKK/PYD’nin desteklediği bir sinir merkezi haline dönüştürmesi, İncirlik Üssü’nün ABD uçaklarına kapatılması tartışmalarını da beraberinde getirdi. Mevcut durumda ABD uçakları, IŞİD karşıtı koalisyon kapsamındaki görevleri dahilinde İncirlik Üssü’nü kullanabiliyor. 2 Ekim 2014 yılında TBMM’de kabul edilen ve kamuoyunda sınır ötesi operasyon tezkeresi olarak bilinen tezkere ile ABD’nin içinde bulunduğu yabancı ülkelere ait askeri birliklerin Türkiye’deki üslerde konuşlandırılabilmesinin önü açıldı. Tezkere sonrası iki ülke askeri yetkilileri arasında yürütülen müzakereler sonucu İncirlik ve Diyarbakır Askeri Üslerinin nasıl kullanılacağı bir mutabakat zaptına bağlandı. 2015 yılında sınır ötesi tezkerenin süresi bir yıl daha uzatıldı. 

Ancak mevcut tezkere ile bu şekilde Türkiye topraklarına yabancı ülke askerlerinin yerleştirilmesinin mümkün olmadığı görüşü ağırlık kazanmış durumda. Bu nedenle tezkerenin süresinin yeniden uzatılması gündeme geldiğinde İncirlik’teki ABD varlığının TBMM’de geniş bir şekilde tartışılması bekleniyor. Bu çerçevede tezkerenin yenilenmesi sırasında “yabancı askeri güçlerin Türkiye’de konuşlandırılmasını” öngören ifadelerin tezkere metninden çıkarılması kritik bir başlık olarak sıcaklığını koruyor.


Mustafa KAYA
Aydınlık / 31.05.2016