2 Haziran 2016 Perşembe

ABD’den PKK’ya Hava Savunma Silahı




TSK’nın PKK’ya karşı operasyonları yoğunlaştırması ve Kandil’e peş peşe hava saldırıları düzenlemesi, bölgede görev yapan ABD özel kuvvetlerini rahatsız etti. PKK’nın hem Türkiye’de hem de sınırın Irak tarafında zor durumda kalması ABD’yi yeni önlemler almaya yöneltti. PKK’nın imha edilen silah ve mühimmat depoları tahkim edilmeye çalışılırken, hava saldırılarından korunmasına yönelik de tedbirler alındığı bildirildi. Bölgede görev yapan ve PKK ile yakın temas halinde olan CIA yöneticilerinin dolaylı yollardan PKK’ya hava savunma silahları ulaştırdığı öğrenildi.

SURİYE’DEN PKK’YA

Konu ile ilgili Aydınlık’a bilgi veren bir kaynak Suriye’de Rusya ile Suriye uçak ve helikopterlerine karşı muhalif gruplara hava savunma silahları sevk edildiğine dikkat çekerek, “İncirlik bağlantılı olarak yapılan bu hava savunma silahlarının bir bölümünün PYD’ye oradan da PKK’ya aktarıldığını herkes biliyor. Bu silahların daha sonra Irak toprakları üzerinden Şırnak ve Hakkari dağlarına taşındığı da malum. Ayrıca, PYD’ye Haseki yakınlarında ABD’nin lojistik amaçlı kullandığı havaalanlarından da sevkiyatlar yapılıyor. PYD’ye verilen silahların içinde ne olduğunu, PYD’nin bunları ne yaptığını da kimse bilmiyor. Bunların ne kadarının PKK tarafından Türkiye’ye taşındığı belli değil. Son dönemde Suriye’den Türkiye’ye PKK’ya destek için gelen teröristler var. Kandil artık güvenli değil. Bu nedenle yeni yollar kullanılıyor. Organize bir çalışma yapıldığı açık” dedi.

Bölgede görev yapmış emekli bir general de, “PKK son dönemde Suriye’de silahlı mücadele yürüten terör gruplarına verilen silahlara gözünü dikti. Hatırlayın yüzlerce Doçka’nın Suriye’den Türkiye’ye taşındığı ortaya çıkmıştı. Doçka’lar esas olarak hava savunma silahıdır. Bunların yanında omuzdan atılan MANPAD var. Bu arada ABD PKK’nın ayakta kalması için her türlü desteği veriyor. Şu anda PKK’nın envanterinde hava savunma silahlarından hangileri var tam bilinmiyor” dedi. PKK’nın yeni taktiğinin askeri üslere saldırmak ve yardıma gelen birliklere pusu kurmak olduğunu kaydeden emekli general, TSK’nın PKK’nın bu taktiğini dikkate alması gerektiğini vurguladı.

‘AÇILIMA DÖN’ TEHDİDİ

Bir güvenlik yetkilisi Aydınlık’a yaptığı değerlendirmede, ABD’nin son dönemde Türkiye, Suriye ve Irak’taki faaliyetlerini yoğunlaştırdığını vurgulayarak şunları söyledi: “ABD çok net bir şekilde Türkiye’yi açılım sürecine döndürmeye çalışıyor. Başta TSK olmak üzere devletin bütün birimleri buna soğuk. Bu nedenle terörü tırmandırarak Türkiye ikna edilmeye çalışılıyor.

Benzer taktikleri daha önce de denediler. Bunun yanında Irak ve Suriye planları var. Kobani’de yapmaya çalıştığı gibi Irak’ta da TSK ile PKK’yı yan yana savaştırma çabasındalar. TSK bu tuzağa düşmeyince PKK ve IŞİD terörü devreye sokuldu. Önümüzdeki günlerde PKK ve IŞİD terörünün şiddeti artırılabilir.” 

Aydınlık/16.05.2016