4 Haziran 2016 Cumartesi

Obama’nın Temsilcisi Kobani’yi Yurt Edindi




ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le mücadelede özel temsilciliği görevini yürüten Brett McGurk’ün ikinci kez Suriye’nin kuzeyine gittiği öğrenildi.

Merkezi Erbil’de bulunan K-24 kanalına konuşan Kobani Kantonu’nun Dış İlişkiler Temsilcisi İdris Nassan, Brett McGurk’ün Salih Müslim ve sahada bulunan YPG komutanlarıyla buluştuğunu aktardı. Brett McGurk’ün son ziyaretini haberleştiren PYD’ye yakın medya kuruluşu Ara News ise buluşmada esas gündemin IŞİD ile mücadele olacağını savundu. Haber sitesine konuşan YPG’li yetkili Mustafa Abdi, özel olarak Münbiç operasyonunun masada olacağını iddia etti.

ABD ve Türkiye arasında devam eden “Kuzey Ordusu” planlarına denk gelen ziyaret tartışmaları da beraberinde getirdi. Hafta içinde medyaya sızan bilgilere göre; Türkiye, S.Arabistan ve Katar, Suriye’nin kuzeyindeki IŞİD varlığını sona erdirmek için Kuzey Ordusu ( Ceyş-ül Şimal) isminde bir yapı kurmayı önermiş ancak bu yapı ABD’nin engeli ile karşılamıştı. ABD’nin plana esas olarak destek verdiğini belirten kaynaklar, tartışmanın YPG’nin Kuzey ordusuna katılımı noktasında yaşandığını savunmaktalar.

ABD’DEN PKK VE PYD İTİRAFI

Barack Obama’nın Özel Temsilcisi Brett McGurk’ün Kobani’yi ziyaretinden önce konuşan ABD’li yetkililer PKK ve PYD arasında bağlantı olduğunu itiraf ettiler. Obama yönetiminin aksine PKK ve PYD arasındaki ilişkiyi kabul eden Florida Senatörü Marco Rubio ve Şam eski büyükelçisi Robert Ford, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde söz aldı.

Oturumda, Cumhuriyetçilerin başkan aday adaylarından olan ve mart ayında yarıştan çekilen Florida Senatörü Marco Rubio, Suriye konusunda ABD’nin PYD’ye verdiği desteği eleştirdi. Rubio, Türkiye ile PYD arasındaki anlaşmazlıkla ilgili, “Türkler şunu söylüyor: Suriye’nin kuzeyindeki kantonları bir araya getirmeye çalışan PYD, esas olarak PKK’dır. Buna mukabil ABD’nin de aralarında olduğu diğerleri ise YPG’nin kuzeyde birlikte çalışılabilecek ve IŞİD’e karşı etkinliği kanıtlanmış bir grup olduğunu savunuyor.” dedi.

“Suriye’deki Savaş: Krizi Hafifletmek İçin Sonraki Adım” isimli etkinlikte söz alan Robert Ford da PYD’nin Afrin’den doğuya bir koridor kurma niyetinin su götürmediğini vurgulayarak “Kesinlikle kuzeyde kendi bölgelerini (devletlerini) oluşturmak istiyorlar. Bununla ilgili soru işareti yok. Bundan dolayı Türkler büyük reaksiyon gösteriyor. ABD’nin desteklediği YPG’nin PKK ile kesinlikle bağı var.” ifadesini kullandı.

YPG HASEKE’DE SURİYE ORDUSUNA SALDIRDI

Suriye’nin kuzeyinde bulunan Haseke şehrinde Suriye ordusu ve YPG arasında çıkan çatışmada sekiz kişinin yaşamını yitirdiği, üç kişinin de yaralandığı bildirildi.

Ülke genelinde gerçekleşen yüksek okul sınavlarında güvenliği sağlayan Suriye ordusuna sınav merkezi önünde saldıran YPG’nin şehirde bulunan kontrol noktalarına askeri sevkiyat yaptığı görüldü. Obama’nın Özel Temsilcisi McGurk’un bölgeyi ziyaret ettiği gün YPG tarafından gerçekleştirilen saldırılar manidar bulundu. 

Aydınlık Dış Haberler Servisi
19.05.2016