7 Haziran 2016 Salı

PYD’ye Moral aşısı, Türkiye’ye Tehdit



Aydınlık / Ankara

Emekli General Haldun Solmaztürk, İsrail’in Irak ve Suriye’deki faaliyetlerinin arttığını bildirdi. Solmaztürk, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı’nın Suriye’deki PYD bölgesine ziyaretine dikkat çekti.

Ziyaretin PYD’ye destek, Türkiye’ye uyarı mesajı niteliğinde olduğunu söyledi. ABD’li komutanın önceki gün Suriye’ye yaptığı 11 saatlik gizli ziyareti değerlendiren Solmaztürk şu noktalara dikkat çekti: 

“Ziyaret çok anlamlı. Bölgede Musul ve Suriye’yi kapsayan operasyon için sona gelinmiş durumda. Nihai karar öncesinde yapılmış bir ziyaret. Siyasi kararın taşları döşeniyor. Bölgede sınırlar yeniden çizilmeye çalışılıyor. Bu koşullarda yapılan ziyaretin iki mesajı var. Biri Türkiye’ye. ‘Suriye konusunda atacağın adımlara dikkat et’ denmiş oluyor. İkincisi PYD’ye. PYD’ye de ‘arkandayım’ denilerek moral verilmeye çalışılıyor.”

İSRAİL’E DİKKAT

İsrail’deki gelişmelerin önümüzdeki dönemde yaşanacaklar konusunda işaret olduğunu vurgulayan Solmaztürk, “İsrail’de çok uçta bölünmeler yaşanıyor. Radikal kanat ordu içinde güçleniyor. İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon istifaya zorlandı. İsrail ordusunda ırkçılığın geliştiğini ve başbakana güveninin kalmadığını kaydederek istifa etti” dedi. Yalon’un yerine atanan kişinin kimliğinin dikkat çekici olduğunu kaydeden Solmaztürk, “Yalon’un yerine gelen isim operasyonel bir isim. ‘İsrail Evimiz’ partisinin lideri Avigdor Lieberman. ‘İsrail’e karşı duran Arapların kafasını baltayla kesmek lazım’ diyen biri. İran’a nükleer silah kullanmayı düşünen bir isim. İsrail’deki gelişme Irak ve Suriye’deki gelişmelerden bağımsız değil” diye konuştu.

KÜRDİSTAN İÇİN ZAMANLAMA

Solmaztürk şöyle devam etti: “İsrail, Irak’ın kuzeyinde çok aktif. Şu anda Suriye’de de yoğun faaliyet sürdürüyor. İsrail dış siyasetinde radikallerin öne çıkmasıyla birlikte faaliyetler daha da arttı. Durumun uygun olduğu düşünülüyor. 2. İsrail olacak Kürdistan için düğmeye basılmış durumda. Irak sorunlu, Suriye’nin hali ortada. Türkiye’de terör tırmandırıldı. İran ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor. Bu fırsat bir daha gelmez düşüncesiyle acele ediliyor. Şu anda Rakka’yı, Musul’u kimin ele geçireceğinin hesapları yapılıyor. Yapılacak bir operasyonda Musul vilayetinin bir bölümünün Barzani’nin kontrolüne verileceği açıkça konuşuluyor. Kerkük’te zaten Barzani lehine fiili bir durum yaşanıyor.”

IŞİD’İN GÖREVİ BİTİYOR

Solmaztürk IŞİD’in bölgedeki durumu ile ilgili soruyu da şöyle yanıtladı: “IŞİD’in bölgedeki görevi bitiyor. IŞİD bu yılın sonuna kadar önemli ölçüde küçültülecek. Zaten ele geçirdiği yerlerin önemli bir bölümünü kaybetti. Önümüzdeki dönemde bölgede yeni gelişmeler yaşanacağı açık. ABD’de yapılacak başkanlık seçim sonuçları da yaşanacaklarda etkili olacak.”

KOMUTANIN ‘EDİTÖR’ÜNDEN PKK PROPAGANDASI!

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel, önceki gün Suriye’nin kuzeyine yaptığı ziyarete az sayıda gazeteciyi de yanında götürdü. Bu gazetecilerden biri, ABD yönetim çevrelerine yakınlığıyla bilinen Washington Post gazetesinin editör yardımcısı ve köşe yazarı olan David Ignatius’tu. Ignatius’un adının Türkiye kamuoyunda az çok tanınır olması, “Van münit” vakasından kaynaklanıyor. 2009 yılında İsvçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda “Gazze: Ortadoğu’da Barış Modeli” konulu oturumda Tayyip Erdoğan’ın “kendisine yeterince söz hakkı verilmediği gerekçesiyle” terkettiği oturumun moderatörü Ignatius’tu.

Övgüler övgüler...

Ignatius, Kuzey Suriye mahreçli yazısında PKK/YPG ve kadınlardan kurulu YPJ adlı örgütü, beraber seyahat ettiği ABD’li komutan gibi öve öve bitiremedi. Suriye’de IŞİD’e karşı savaşmak için Sünni kökenli savaşçı eğitimi projesinin çöktüğünü kaydeden Ignatius, sahadaki tek kuvvetli gücün PKK/YPG olduğu propagandası yaptı. PKK/YPG’yi “yavuz savaşçılar” olarak niteleyen Ignatius, bölgedeki Amerikan askerlerinin hayranlıkla anlattığı “kadın savaşçı” hikayelerinden söz etti ve bu durumun kadın haklarının bastırıldığı Ortadoğu’da “kadın-erkek eşitliği açısından taze bir soluk” olduğunu öne sürdü.

Ignatius ayrıca bölgede PKK /YPG ile birlikte Suriye Demokratik Güçleri adı verilen oluşum içinde yer alan bazı grupların PKK/YPG ile ilgili övücü sözlerine de yazısında yer verdi.

ORG. GÜLER İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel, Suriye’nin kuzeyindeki PKK/YPG ve Amerikan Özel Kuvvetleriyle görüşmelerinden sonra Ankara’ya geçti. Askeri kaynakların verdiği bilgiye göre, Votel, temasları kapsamında Genelkurmay 2. Başkanı Org. Yaşar Güler ile görüştü.

Votel’in Dışişleri Bakanlığından yetkililerle de görüştüğü öğrenildi. Ancak Bakanlık yetkilileri konuyla ilgili bilgi vermekten kaçındı. 30 Mart’ta şimdiki görevine getirilen Votel, 2014 ortasından bu görevine atanana kadar ABD Özel Operasyonlar Komutanı olarak görev yaptı.   

24.05.2016