5 Haziran 2016 Pazar

Rus Devlet Arşivlerinde Ermeni Meselesi



Çarlık Rusyası III. Siyasi Dairesi danışmanının İstanbul Büyükelçisi M. Girs'e telgrafı

"Türkiye'yle savaş halinde Ermenilerin, Süryanilerin ve Kürtlerin ayaklanmalarının tam zamanıdır."

Telgraf No. 2851
23/10 eylül 1914

   Yüksek başkomutan ve Kafkas valisi, Türkiye'yle savaş halinde Ermenilerin, Süryanilerin ve Kürtlerin ayaklanma hazırlıklarının tam zamanı olduğu konusunda hemfikirdir. Çeteler, İran idaresinden tam gizli olarak Azerbaycan'daki konsoloslarımızın ve oradaki birliklerimizin komutanlarının gözetimi altında oluşturulacaktır. Hazır halde bulunacak silahlar, sadece gerekli zamanda verilecektir. Parasal destek için kredi vardır. Çeteler, yalnız bizim iznimizle harekete geçirilecektir.

   Bugün bakan sizin Amiral Ebergard'a gönderdiğiniz telgrafa atıfta bulunarak genelkurmay başkanına durumun gerginleşmesi sonucunda vakit kaybetmeden yukarıda belirtilen önlemler çerçevesinde, ama tabii ki daha ayaklanma başlatmaksızın hazırlıklara geçilmesi gerekliliğini belirten bir telgraf göndermiştir.

Klemm


(Mejdunarodnıe Otnoşeniya V Epohu İmperializma. Dokumentı İz Arhiva Tsarskogo İ Vremennogo Pravitelstva 1878-1917 gg., seri 3, c. 6, bölüm 1, s. 232 vd, Gosudarstvennoe Sotsialno-Ekonomiçeskoe İzdatelstvo, Moskova-Leningrad, 1935.)