19 Haziran 2016 Pazar

BRZEZINSKI'DEN İTİRAFLAR

Brzezinski ve Usame Bin Ladin

CIA’nın Afganistan’a Müdahalesi

Zbigniew Brzezinski ile Görüşme
Başkan Jimmy Carter’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı

Le Nouvel Observateur, Paris, 15-21 January 1998

Soru: CIA’nın eski başkanı Robert Gates, anılarında (“From the Shadows”), Amerikan istihbarat servislerinin Afganistan’daki mücahitlere Sovyetlerin müdahalesinden 6 ay önce desteklemeye başladığını açıklıyor. Bu süreçte siz, Başkan Carter’ın ulusal güvenlik danışmanıydınız. Dolayısıyla, bu olayda bir rol oynadığınız doğru mu ?

Brzezinski: Doğru. Tarihin resmi sürümüne göre, CIA mücahitlere yardıma 1980’de başladı, yani Sovyet Ordusu’nun 24 Aralık 1979’da Afganistan’ı işgalinden sonra.. Ancak, bugüne kadar gizli tutulan gerçek tamamen başka. Gerçekte, Başkan Carter’ın Kabil’deki Sovyet yanlısı rejim muhaliflerine ilk gizli yardım talimatını imzaladığı tarih, 3 Temmuz 1979 idi. Ve tam da o gün ben, başkan’a, görüşüme göre bu yardımın bir Sovyet askeri müdahalesine yol açacağını açıkladığım bir not yazmıştım.

Soru: Bu riske rağmen, siz bu gizli eylemin bir taraftarıydınız. Ama belki siz kendiniz Sovyetlerin savaşın içine girmesini arzuladınız ve onu kışkırtabilmeyi umdunuz ?

Brzezinski: Tam olarak öyle değil. Biz, Rusları müdahaleye zorlamadık, ama müdahale etme olasılığını bilerek arttırdık.

Soru: Sovyetler, Birleşik Devletleri’nin Afganistan’da gizli bir müdahalesine karşı mücadele etmede kararlı olduklarını ileri sürerek Afganistan’a yaptıkları müdahaleyi doğruladıklarında kimse onlara inanmamıştı.  Bununla birlikte, bu iddianın gerçek bir temeli vardı. Bugün, herhangi bir şeyden pişmanlık duymuyormusunuz ?

Brzezinski: Ne için pişmanlık ? Bu gizli operasyon mükemmel bir fikirdi ve Rusları Afgan tuzağının içine çekme gibi bir etkisi vardı. Benim bundan pişmanlık duymamı mı istiyorsunuz. Sovyetlerin sınırı resmen geçtiği gün, Başkan Carter’a yazdım: ‘Artık şu anda, Sovyetlere kendi Vietnam savaşlarını verme fırsatına sahibiz.’ Gerçekten de, Moskova yaklaşık 10 yıl boyunca yönetim tarafından katlanılması zor bir savaşı sürdürmek zorunda kaldı. Çatışma hali moral çöküntüsü meydana getirdi ve sonuçta Sovyet imparatorluğunun dağılmasına neden oldu.

Soru: Ve İslami köktenciliği desteklemiş olmaktan, geleceğin teröristlerine silah ve danışmanlık vermekten pişmanlık duymuyorsunuz ?

Brzezinski: Dünya tarihi için hangisi daha önemlidir ? Taliban mı yoksa Sovyet imparatorluğunun çökmesi mi ? Kışkırtılmış bir miktar Müslüman mı ya da Orta Avrupa’nın özgürleşmesi ve soğuk savaşın sona ermesi mi ?

Soru: Kışkırtılmış bir miktar Müslüman mı ? Ama, İslami köktenciliğin bugün dünyada bir tehdit oluşturduğu söyleniyor.

Brzezinski: Anlamsız ! Batının, İslamla ilgili küresel bir politikası olduğu söyleniyor. Bu aptalca bir şey. İslama akılcı bir şekilde, demagojiye sapmadan veya duygusal olmadan bak. 1.5 milyar izleyicisi ile dünyanın en önemli dini. Ancak, Suudi Arabistan köktendinciliği, ılımlı Fas, Pakistan militarizmi, Mısır’ın batı taraftarlığı ya da Orta Asya sekülarizmi arasında ne gibi ortak nokta bulunmaktadır ? Hıristiyan ülkeleri birleştiren şeyden daha fazlası söz konusu değil.






Çeviri:IŞIK