7 Haziran 2016 Salı

ABD’nin Suriye Planında Yeni Aşama




ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı Joseph Votel’in önce Suriye’nin kuzeyini ardından Türkiye’yi ziyaretinden hemen sonra PKK/PYD kaynakları Rakka operasyonunun dün saat 14.00 itibarıyla başladığını duyurdu.

SURİYE GİRMEDEN ÖNCE

ABD önderliğinde içinde Türkiye’nin de yer aldığı uluslararası koalisyonun Rakka’ya yönelik operasyon hazırlıklarının aylardır sürdürdüğü biliniyor. ABD’nin Rakka ile ilgili hamlelerini hızlandırmasının nedeni, Suriye Ordusu’nun Eylül 2015’ten itibaren Rusya’nın desteğiyle başta IŞİD olmak üzere sahada terör gruplarına karşı önemli başarılar elde etmesi. Suriye Ordusu’nun terör gruplarının Halep’e ulaşan lojistik ve insan geçiş yollarını bloke etmesi ve ardından IŞİD’in elinden Palmira’yı alması, ABD’nin sahadaki oyun düzenini yenilemesine neden oldu. Çünkü Suriye yönetimi, bir sonraki hedefin Rakka’nın IŞİD’den temizlenmesi olduğunu ilan etti.

Buna karşılık öncelikle Fetih Ordusu adı altında daha önce birleştirilen Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar bağlantılı grupların El Nusra ile ittifakı sağlandı. Bu arada ABD’den doğrudan El Nusra-Fetih Ordusu ittifakına 3 bin ton silah yardımı Türkiye ve Ürdün üzerinden ulaştırıldı. Halep’te ateşkes ihlal edildi. Bu durum, Suriye Ordusu’nun Haseki ve Rakka yerine yeniden Halep’e odaklanmasına neden oldu.

OPERASYONUN GEREKÇESİ VE PERDE ARKASI

Askeri uzmanlar, mevcut güç dengesi içinde PKK/YPG güçleriyle Rakka’nın IŞİD’den alınmasının mümkün olmadığını belirtiyor. Ancak IŞİD’in de arkasındaki esas patronun isteğiyle “görevini büyük ölçüde tamamlamış” olduğuna dikkat çeken kaynaklar, uluslararası kamuoyu nezdinde “IŞİD’i yenen güç” görüntüsüyle PKK/YPG’nin meşrulaştırılması için çalışıldığını vurguluyor.

IŞİD’in büyük ölçüde tamamladığı görev ise, Suriye’de PYD’nin kantonlara sahip olması, Irak’ta ise Barzanistan’ın alan genişletmesi. ABD’nin Rakka operasyonuyla başlattığı yeni aşamada ise her iki bölgenin garanti altına alınması amacı güdülüyor.

TÜRKİYE NE YAPACAK?

Burada kritik tartışma konusu Türkiye’nin bu gelişmeler karşısında ne yapacağı. ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı Votel’in ziyaretinde bu konuyla ilgili bir paketin masaya konulduğu sızan bilgiler arasında. Ancak Türkiye’nin açıktan PYD kantonlarını kabul etmesi mümkün değil. Bunun yerine görüntüyü kurtaracak bazı formüllerin ABD tarfından önerildiği öne sürülüyor. Buna karşılık, devlet içinde bu konuda tartışmaların devam ettiği iddia ediliyor.  

Aydınlık/25.05.2016