22 Haziran 2016 Çarşamba

FETÖ’ye ABD Koruması




Fethullah Gülen hareketinin sayısız iddianamede terör örgütü olarak geçmesine ve MGK’da silahlı terör örgütü tavsiye kararı alınmasına rağmen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ABD’nin, Fethullahçı Terör Örgütü’nü (FETÖ) terör örgütü olarak görmediğini söyledi.

PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG’yi terör örgütü kabul etmeyen ve Türkiye’nin tepkilerine rağmen destek vermeye devam eden ABD’den bir destek de FETÖ’ye geldi. Başkent Washington’da basın toplantısı düzenleyen Kirby, bir gazetecinin “Türkiye resmi olarak Gülen hareketini terör örgütü ilan etti. Bu topluluğun lideri burada, ABD’de yaşıyor. Bu harekete karşı ABD’nin duruşu nedir, destekliyor musunuz? Terör örgütü olarak görüyor musunuz?” sorusuna verdiği yanıtta, ABD’nin Gülen hareketini terör örgütü olarak görmediğini belirtti.

Kirby, “Gülen hareketi, yabancı bir terör örgütü olarak tanımlanmamıştır. Bu konudaki haberleri gördük, konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için, bu kararı alan Türk hükümetine sormanız gerek” diye konuştu. “Türkiye’nin sizi bir değil, iki terör örgütüne destek vermekle suçlamasından endişe duyuyor musunuz?” sorusu üzerine de Kirby, “Türkiye’nin bu konuda nasıl tavır takınacağı Türk yetkililere kalmış. Biz onları terör örgütü olarak görmüyoruz” karşılığını verdi.

Kirby, “Fethullah Gülen için resmi bir iade talebi oldu mu sorusuna verdiği yanıtta da, “Bildiğiniz gibi biz iade konularına ilişkin açıklamalarda bulunmayız” diye konuştu.

ABD’NİN TERÖRİZM ÜLKELER RAPORU’NDA PYD/YPG YOK

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan “Terörizm 2015 Ülkeler Raporu”nda terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD ve YPG terör örgütü olarak değerlendirilmedi.

Raporun Türkiye hakkındaki bölümünde, Türkiye’de faaliyet gösteren PKK, TAK, DHKP-C, MLKP gibi terör örgütleri sıralandı ve IŞİD’in yaptıkları dahil, Türkiye’de düzenlenen terör eylemleri hakkında bilgi verildi.

PYD ve YPG’nin adı raporda sadece bir yerde geçti. Bu kısımda Türkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü gruplar sıralanarak, “Türkiye ayrıca Suriye’de kurulu Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve bunun askeri kanadı Halk Savunma Birlikleri’ni (YPG) terör örgütü kabul etmektedir.” ifadesine yer verildi. Raporun sonunda bulunan ABD’nin terör örgütü olarak kabul ettiği “Yabancı Terör Örgütleri” listesinde ise PKK’nın ismi bulunurken, örgütün Suriye uzantısı PYD ve YPG listede yer almadı.

Terör örgütlerinin Türkiye’de 2015 içindeki eylemlerinin aktarıldığı raporda, Türk güvenlik güçlerinin PKK’ya yönelik operasyonlar yürüttüğü hatırlatıldı. Raporda, Temmuz 2015’ten bu yana 300’den fazla güvenlik görevlisinin PKK’nın düzenlediği saldırılarda hayatını kaybettiği kaydedildi.  

Aydınlık / 03.06.2016