2 Haziran 2016 Perşembe

Köylüler PKK'ya Nasıl Direndi?




Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi’ne bağlı Dürümlü Mezrası’nda önceki gece PKK’lı teröristlerin eylem için patlayıcı yüklediği kamyonun infilak etmesi sonucu ilk belirlemelere göre 4 kişinin öldüğü 23 kişinin de yaralandığı olayla ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Güvenlik kaynakları yapılan ilk incelemede kamyonda 15 ton patlayıcı olduğunu belirledi. Patlama sonrası kaybolan 12 köylünün bedenlerinin şiddetli patlama nedeniyle parçalanarak geniş bir alana yayılmış olabileceği değerlendiriliyor. Öte yandan yakınlarını kaybeden köylüler saldırının detaylarını anlattı.

PATLATIRIZ TEHDİDİ

Patlamada yakınlarını kaydeden Alper Yakar saldırıda hayatını kaybedenlerin kuzenleri olduğunu anlattı. Olay gecesi PKK’lı teröristlerin patlayıcı yüklü kamyonla köye geldiklerini aktaran Yakar, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Patlama olmadan önce bomba yüklü araç bizim köye geliyor. Kamyonu benim amcamın oğlunun evinin yakınında bulunan bir ambara çekmek istiyorlar. Amcamın oğlu izin vermiyor. Aralarında tartışma çıkıyor. Patlamada hayatını kaybeden amcamın oğlu Seyithan Yakar eve gidip silahını alıyor. Eşi ayağına sarılıyor, ‘gitme’ diye yalvarıyor. Bu arada rengi sararmış amcamın oğlunun. Seyithan Yakar eşine, ‘Kardeşim kamyonun peşinden gitti, benim de gitmem lazım’ diyor. Kamyondaki teröristler, ‘Peşimizden gelirseniz bombayı patlatırız’ demişler. Olaya tanık olanların hepsi öldü.”

TEPEDEN ATEŞ EDİYORLAR

Amcasının oğlu Yakar’ın da aralarında bulunduğu bir grubun kamyonun arkasından araçlarla gittiğini belirten Yakar, şöyle devam etti, “Kamyon, kum ocaklarının yanından geçiyor. Bizimkiler diğer köyü arıyorlar. Onlar da yolu kapatıyor. Kamyonun içindeki PKK’lılar inip bir tepeye çıkıyorlar ve köyden gidenlere ateş etmeye başlıyorlar. Bizimkiler de onlara karşılık veriyor. İçinde bomba olan kamyonu kendilerine siper yapıyorlar. Onlar da kamyonu patlatıyorlar. 3 kilometre öteden ceset parçalarını topladık. 3 araç ve kamyondan eser kalmamış.”

Yetkililer olay yerinde yapılan ilk incelemede kamyon içinde yaklaşık 15 ton patlayıcının bulunduğunu değerlendirdiklerini söyledi. Bu kadar büyük miktardaki patlayıcının birden fazla eylemde kullanılmak üzere bir yerden bir yere nakledilirken olayın gerçekleştiği değerlendiriliyor.

İKİ KİLOMETRE ÇAPINDA TARAMA

Jandarma olay yeri inceleme ekipleri, patlamanın şiddetiyle araç ve ceset parçalarının dağıldığı yaklaşık 2 kilometre çapındaki bölgede incelemelerini sürdürürken, geniş bir alandan ceset ve metal parçaları topladı.

Patlama sonrasında kayıp oldukları söylenen ve patlamada öldükleri ihtimali üzerinde durulan 12 kişinin akıbetiyle ilgili araştırmalar da sürüyor.

Kayıp olan köylülerin, bomba yüklü kamyonu ilk uğradığı Tanışık Köyü’nden oldukları belirtildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri toplanan ceset parçalarının DNA incelemesine tabi tutulacağını, kesin sonucun alınması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Aydınlık/15.05.2016