16 Haziran 2016 Perşembe

ABD Suriye'de PKK'ya Üs Kuruyor




ABD IŞİD bahanesiyle Suriye’de PKK/PYD kantonlarını güvenceye alıyor. ABD’nin esas amacının IŞİD olmadığını kaydeden askeri uzmanlar 1.Körfez Savaşı sonrasında Irak’ın bölünmesinde uygulanan yöntemin aynısının şimdi Suriye’de uygulamaya sokulduğunu vurguladı. 1. Körfez Savaşında 2. İsrail olarak adlandırılan Barzani bölgesinin güvenliğinin İncirlik’ten kalkan Çekiç Güç uçaklarıyla sağlandığını hatırlatan askeri uzmanlar, Suriye’nin bölünmesinde de “İncirlik Mutabakatı” ile İncirlik’in devrede olduğunun altını çizdi.

SURİYE PKK’NIN CEPHE GERİSİ YAPILIYOR

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı, eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin Suriye’nin kuzeyinde yaşananların çok vahim hale geldiğini belirterek, “Şu anda Suriye’deki PKK varlığı Türkiye içindeki PKK varlığından daha tehlikeli hale geliyor. Şu anda PKK bölgeye yerleşiyor. ABD Suriye’nin kuzeyini PKK için cephe gerisi yapıyor. Uzun vadeli bir plan yapıldığı açıkça görülüyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye’ye yönelik PKK saldırılarının geniş bir sınırımız olan PYD bölgesinden yapılması gündemde” dedi.

ABD KORUMASI DEVREDE

Suriye’de PKK varlığının tehlikesinin giderek artacağını da vurgulayan Pekin, “Tehlikenin nedeni bölgenin korumasını ABD’nin yapmasıdır. Şu anda PKK/PYD ABD savaş uçakları ve silahlı İHA’larla korunmaktadır. PKK ABD ile birlikte Türkiye’ye saldırı amaçlı Suriye’de lojistik üsler oluşturmaktadır. Bir süre sonra PKK harekat merkezi Kandil’den ABD korumasındaki Suriye’nin kuzeyine kaydırılırsa sürpriz olmaz” diye konuştu.

Suriye’den yeni döndüğünü, ifade eden Pekin, “Suriyeli yetkililerle yaptığımız görüşmelerde Kandil’deki PKK’lıların PYD ile birlikte olduğunu, hatta ‘PYD’lilere Kandil’den gelen PKK’lılar komutanlık yapıyor’ dediler” bilgisini verdi. Pekin şunları söyledi:

RUSYA, İRAN VE IRAK’LA İŞBİRLİĞİNE GİDİLMELİ

“Türkiye kararlı bir duruş sağlanmazsa PKK Suriye’nin kuzeyinde ABD koruması altında faaliyetlerini sürdürecektir. 2008 Şubat ayında yapılan Irak’a sınır ötesi harekatta Irak topraklarında bulunan Tank taburunun harekata desteğinin nasıl engellendiği, nasıl bir metre bile ilerleyemedikleri unutulmamalıdır. Bu durumun önlenmesi için vakit geçirmeden Rusya, İran, Irak’la işbirliğine gidilmelidir. PKK’nın 1. Körfez Savaşında Türkiye sınırında ABD’nin yarattığı boşlukta büyüyüp geliştiği hatırlanmalıdır.”

TÜRKİYE AYAĞINA KURŞUN SIKAR

Bu arada, İncirlik’in koalisyon güçlerinin uçaklarına açılmasına tepkiler de büyüyor. 1. Körfez Savaşında yapılan hataların tekrar edildiğini belirten bölge uzmanları tarafından hazırlanarak devletin çeşitli birimlerine sunulacağı bildirilen bir raporda şu değerlendirmeler yapılıyor: “Türkiye’de PKK’ya karşı yürütülen operasyonlarda PKK büyük kayıplar verdi. Halk içinde desteği azaldı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanı PYD karargahlarını (İçlerinde Kandil’den gelen PKK’lılar da var) ziyaret ediyor. Suriye PKK için hazırlanıyor. Yüzlerce kilometrelik sınırımız PYD’nin kontrolünde. İncirlik Irak’ı, Suriye’yi ve Türkiye’yi bölme girişiminin karargahı durumunda. İncirlik’in faaliyeti durdurulmazsa Türkiye kendi ayağına kurşun sıkmaya devam edecek. İncirlik’in faaliyetlerini sürdürmesi halinde önümüzdeki dönemde yaşayacağımız olumsuz gelişmeler kaçınılmazdır.”

Aydınlık / 30.05.2016