26 Ekim 2010 Salı

Cumhuriyet 26.10.2010 / Genelkurmay’da kritik arama

Genelkurmay’da kritik arama


‘Şantaj ve casusluk’ çetesine yönelik operasyonda Elektronik Sistemler Komutanlığı’nda da aramalar yapıldı. 31 asker ve 4 TÜBİTAK görevlisinin gözaltına alındığı operasyon 9 ilde eşzamanlı yürütüldü

İstanbul Haber Servisi - Asker ve bürokratlara şantaj yaptıkları iddia edilen çeteye yönelik soruşturma kapsamında 9 ilde eşzamanlı yapılan operasyonda 30’u muvazzaf, biri emekli 31 subay ve 4 TÜBİTAK çalışanı gözaltına alındı. Soruşturmada adı geçen 14 subayın ise adliyeye 8 Kasım’dan itibaren zorla getirileceği belirtildi.
Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen’in yürüttüğü “Şantaj ve askeri casusluk” soruşturması kapsamında, dün sabah saatlerinden itibaren Ankara, İstanbul ve İzmit’in de aralarında bulunduğu 9 ilde 100’e yakın noktada eşzamanlı operasyonlar gerçekleştirildi.

Ankara’da 3 asker, 3 sivil

Operasyonun Ankara ayağında Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda çalışan bir üst düzey görevli ile bir TÜBİTAK çalışanının da bulunduğu 15 kişiye ait ev ve işyerlerinde arama yapıldı. Soruşturma kapsamında Genelkurmay Başkanlığı Elektronik Sistemler Komutanlığı’nda da arama yapıldı. Aralarında Kocaeli Çıkarma Gemileri Komutanlığı’ndan Tuğamiral Ş.Y. ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı L.V’nin de bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı.
İzmir ayağında, Foça’daki Deniz Üs Komutanlığı’nda görevli Deniz Albay M.K.E’nin lojmandaki dairesi ve odasında arama yapıldı.
Gölcük Donanma Komutanlığı’nda gerçekleştirilen operasyonda ise asker ve TÜBİTAK görevlilerinin lojmanlarında yapılan aramaların ardından 4 asker ile 4’ü TÜBİTAK’ta kriptoloji uzmanı 22 şüpheli gözaltına aldı.
Balıkesir’deki Erdek Mayın Filo Komutanlığı’nda görevli bir yarbayın evinde ve karargâhtaki odasında yapılan aramada bu kişiye ait bilgisayar ve bazı evraklara el konuldu.
Akşam saatlerine kadar süren operasyonların ardından toplam 35 kişi gözaltına alındı. Soruşturmada adı geçen 14 subayın ise adliyeye 8 Kasım 2010’dan sonra Merkez Komutanlığı’nda görevli yetkililer eşliğinde -zorla- getirileceği belirtildi. Poyrazköy davasında tutuksuz yargılanan, operasyonda ele geçen ve iç çamaşırlarının olduğu poşetin üstünde adının bulunduğu öne sürülen Tuğamiral Şafak Yürekli’nin de savcılığa çağrılacağı öğrenildi.

Casusluk araştırması

Operasyon kapsamında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve TÜBİTAK’a ait devletin güvenliğine ilişkin askeri casusluk niteliğindeki belgelerin ele geçtiği öne sürüldü. Evrakların yabancı ülkelerin istihbarat birimlerine servis edilip edilmediğini inceleyen Seçen’in, 49 şüphelinin devletin gizliliği ve güvenliğine ilişkin belgeleri temin edip etmediklerini, siyasal-askeri casusluk yapıp yapmadıklarını araştırdığı belirtildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmanın haricinde Deniz Kuvvetleri’nde görevli subaylara ilişkin iddialar nedeniyle, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı ve Donanma Komutanlığı da kendi içinde soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında 6’sı muvazzaf subaya ait olmak üzere 10 evde Kuzey Deniz Saha Komutanlığı ve Donanma Komutanlığı’nda arama yapılmıştı.











Hiç yorum yok :

Yorum Gönder