14 Ekim 2010 Perşembe

ERDOĞAN VE HUKUK

Cumhuriyet 13.10.2010

AKP lideri Erdoğan, istifa eden HSYK üyelerini şov yapmakla suçladı


‘Rahat durmadınız hep siyaset yaptınız’

© İstifa eden HSYK üyelerini “rahat durmamak” ve “siyaset yapmakla” suçlayan AKP lideri Erdoğan, “Dün yaşanan gelişmeler, hem HSYK seçimlerini etkilemeye yöneliktir hem de Yargıtay ve Danıştay’da geleceğe dönük birtakım hesapların neticesidir’’ dedi.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Başbakan Tayyip Erdoğan, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’ndan (HSYK) istifalara sert çıktı. Erdoğan, istifalar için “Dört dörtlük şov” dedi. Erdoğan, “Yargıyı yıpratıyorlar diyorsun. Siz kendi kendinizi yıpratıyorsunuz. Rahat durmadınız, hep siyaset yaptınız. Makamlarınızı, koltuklarınızı, rütbelerinizi siyaset yapma aracı olarak kullandınız” diye konuştu.

Erdoğan partisinin grup toplantısında, HSYK’den 7 üyenin istifası ile ilgili sert açıklamalarda bulundu. Erdoğan şunları söyledi:

Millet kararını verdi: 12 Eylül halkoylamasında aziz milletimiz ferasetini, hakemliğini çok net olarak ortaya koymuş sadece siyasetçilere, yasama erkine değil, yürütmeye de yargıya da gereken mesajı en güzel şekilde vermiştir. Beğenirler beğenmezler, demokrasilerde son sözü millet söyler. 12 Eylül’de de son sözü millet söylemiştir. Biz milletin kararına nasıl uymak zorundaysak, nasıl boynumuz kıldan inceyse, yürütme yargı erki de aynı şekilde bu karara uymak, milletin takdirini içine sindirmek zorunda.

Elinizi tutan yok: Biz, ‘Eğer siyaset yapmak istiyorsanız cüppelerinizi çıkarın, bir siyasi partiye girin, siyaset yapın’ dedik. Onlar ne dedi? ‘Yargıyı yıpratıyorlar’ dediler. Siz kendi kendinizi yıpratıyorsunuz. Rahat durmadınız, hep siyaset yaptınız. Makamlarınızı, koltuklarınızı, rütbelerinizi siyaset yapma aracı olarak kullandınız. Şimdi HSYK’de istifalar olmuş, hayırlısı olsun. Yani sizin elinizi tutan yok fakat geç de kaldınız. Bunun adı aslında dört dörtlük bir şovdur arkadaşlar. Bu öyle hani ‘çalıştırılmıyor, şudur budur’ bunların hepsi bahane. Bugüne kadar çalıştırılıyordunuz da 14 Ağustos’tan sonra mı bu iş bitti? Zaten 12 Eylül’den sonra millet kararını verdi. Otomatikman toplantı yetersayısından uzaksınız.

Biri de istifa etmedi: Fakat siz değil miydiniz Erzurum’da meslektaşlarınızın attığı adımlara müdahale edenler? Ani baskınlarla bu kararı alanlar siz değil miydiniz? Orada rahat çalışıyordunuz. Daha farklı yerlere aynı şekilde müdahale etmediniz mi? Oralarda çalışıyordunuz. Şimdi ne oldu da ‘bizi çalıştırmadılar’ diyorsunuz? 7 kişinin içinde Adalet Bakanı ile müsteşarı mı sizi engelledi? İşinize geldiği zaman bunları aştınız ve çalışmalarınızı sürdürdünüz. Atamalar noktasında da aynı kararlılığınızı gösterdiniz. Gerçekçi olun, deyin ki ‘Bizim Yargıtay’da Danıştay’da işimiz var. Orada adaylıklarımız var ona hazırlanacağız, onun için ayrılıyoruz’ deyin. Zaten Sayın Başkanvekilinin 53 günü kalmış, bir diğerinin üç beş günü kalmış, diğerleri yedek üye. Bir diğeri de istifa etmedi bekliyor.

Sistem yolunda: Anlamak mümkün değil, biz anlıyoruz da.. Milletimiz bütün ferasetiyle bunları görüyor. Ve ben inanıyorum ki ayın 17’sinde atılacak adımlarla Yargıtay, Danıştay kendi içinde seçimlerini yapacaktır ve bu boşluklar da dolacaktır. Yani sistem yolundadır, çalışmalar yolundadır ve herhangi bir aksama söz konusu değildir. Her geçen gün daha iyi olacaktır. HSYK’nin yapısındaki değişikliğin ne kadar isabetli olduğu bir kez daha ortaya konuldu. Yargı siyasallaşıyor diyenlerin nasıl milli iradeye karşı hazımsızlık gösterdikleri ortada. Dün yaşanan gelişmeler, hem HSYK seçimlerini etkilemeye yöneliktir hem de Yargıtay ve Danıştay’da geleceğe dönük birtakım hesapların neticesidir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder