24 Eylül 2016 Cumartesi

Alman Gazeteci Haisenko: Rus Uçağını ABD’li Neoconlar Düşürdü



Alman gazeteci, yazar Peter Haisenko, Suriye’de sona eren ateşkes üzerine bir yazı kaleme aldı. Haisenko, Suriye’de yaşanan savaşın sorumlusu olarak ABD’yi gösterdi.

Suriye’de hükümet ile ayrılıkçı gruplar arasında yapılan ateşkeste ABD’nin rolünü sorgulayan yazar, “Görüşmeler neden ABD ile yapılıyor? ABD’nin terör grupları ile ilişkisinin boyutu nedir” diye sordu.

ABD TERÖR GRUPLARINI EĞİTİP SİLAHLANDIRIYOR

Peter Haisenko’nun makalesinde ABD’nin Afganistan ve Irak saldırıları da yer aldı,  “ABD, El Kaide’yi öne sürüp uluslararası hukuk kurallarını çiğneyerek Afganistan ve Irak’a saldırdı. Aynı ABD, Suriye krizinin başından beri El Kaide ile bağlantılı El Nusra ve benzeri örgütleri silahlandırıp, eğitiyor ve Suriye’ye sokuyor.”

RUSYA VE SURİYE, ABD’NİN PLANINI BOZDU

Rusya’nın, Suriye yönetiminin onayını alarak yaptığı hava operasyonlarının ABD’nin planlarını bozduğunun altını çizen Peter Haisenko, "Esad gitsin" korosunun keyfini kaçırdığını vurguladı.

ABD’nin Rusya’nın eline geçen teröristlerin CIA ile bağlantılarının açığa çıkmasından çekindiğini yazan Alman gazeteci, ABD’nin İsviçre’de defalarca gerçekleştirilen barış görüşmelerine razı olduğu iddiasında bulundu.

TÜRKİYE’NİN DEĞİŞEN DIŞ POLİTİKASI ABD’Yİ ZORA SOKTU

Savaşın yalnızca Washington'a diş göstererek ve onunla sert şekilde mücadele ederek kazanılabileceğini belirten Haisenko, makalesinde “ABD son 70 yıldır her zaman askeri olarak kendinden çok zayıf ülkelere saldırarak güç gösterisinde bulundu, bu gidişat ancak onun karşısında güçlü ve dik olarak durarak önlenebilir” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’nin değişen dış politikası sonucunda ABD’nin desteklediği terörist grupların artık Türkiye sınırını eskisi gibi rahat kullanamadıklarını ve bu nedenle de ABD’nin Suriye’ye karşı savaşan grupları artık tam olarak kontrol altında tutamadığını söyleyen yazar buna kanıt olarak da ÖSO’nun geçtiğimiz günlerde ABD askerlerini tehdit ederek mevzilerden kovmuş olmasını gösterdi. Alman gazeteciye göre eldeki verilerin hepsi ABD’nin Suriye’de örtülü bir savaş verdiğini kanıtlıyor.

‘ABD PLANLARI ÇÖKTÜ, ESAD ARTIK DAHA GÜÇLÜ’

Peter Haisenko, bölgenin ABD’ye karşı birleştiğini kaydetti, “Amerikan planları çöktü. Esad eskisinden daha güçlü. Rusya ve Çin, ABD tehdidine karşı birleşti. Ankara Moskova hattı da tekrar güçlenme eğiliminde. Artık bölge ülkeleri Rusya’ya karşı birleşerek değil, Rusya’nın desteğini alarak savaşın durdurulabileceğini gördü.”

MERKEL GİDERSE ABD’NİN KABUSU GERÇEK OLUR

Merkel önderliğindeki Alman Hükümetini de eleştiren Peter Haisenko, Merkel hükumetini ABD’nin emirleri doğrultusunda hareket etmekle suçladı. Haisenko, Merkel hükumetinin Almanya’da yönetimi kaybetmesiyle ABD’nin kabusunun tam anlamıyla gerçekleşeceğini vurguladı.

Yazıda, ABD’nin savaş suçlarına 80 Suriye askerini öldürerek bir yenisini eklediği belirtilirken, Türkiye tarafından düşürülen Rus uçağının da ABD’li neoconlar (yeni muhafazakarlar) tarafından düşürülmüş olmasının yüksek bir ihtimal olduğu ifade edildi.

BÜTÜN DÜNYA ABD’YE KIRMIZI KART GÖSTERMELİ

Yazısının sonunda ABD’yi işlediği suçlardan dolayı hiçbir zaman yargılanmayan bir azılı suçluya benzeten araştırmacı gazeteci Peter Haisenko, barışın yolunu da gösterdi, “ABD’ye kırmızı kart göstererek dünyada barışı hakim kılabiliriz. Bunun için, ABD’nin haksız savaşlarını finanse etmesini sağlayan boyutlarda ki dış borçlarının dünya ülkeleri tarafından daha fazla kabul edilmemesi gerekir.”

Onur Tekin /Avusturya
Aydınlık/21.09.2016