3 Eylül 2016 Cumartesi

Darbe girişimi günü CIA uzmanı Barkey'in İstanbul'da yaptığı toplantıya katılanlar


15 Temmuz kanlı darbe girişiminin ardından olayların perde arkasındaki CIA parmağına yönelik araştırmalarda yeni bir bilgi ortaya çıktı. Darbe girişimi günü CIA'nın Türkiye uzmanlarından Henry Barkey'in İstanbul Büyükada'da toplantı yaptığı isimler netleşti. 

CIA'in Türkiye Uzmanı Barkey'in Büykadada olduğunun tespit edilmesinin ardından, ilk tahkikat Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından yapıldı. Dosyayı daha sonra İstanbul Terörle Mücadele ekipleri devraldı. Polis Barkey'in İstanbul'da kimlerle görüştüğünü, ne yaptığını ve darbeyle ilişkisini mercek altına aldı. 

Aydınlık Gazetesi'nin haberine göre; Fethullah Gülen'le bir çok kez görüşen Barkey, darbe girişimi günü İstanbul Büyükadada bir toplantı yaptı. Toplantıya 17 isim katıldı, bunlardan dördünün Türk olduğu tespit edildi. İsimlerin tamamı ABD'li düşünce kuruluşlarıyla ilişkili Ortadoğu üzerine çalışan kişilerden oluşuyor. 

Toplantıya katılan isimler şöyle: Henri Barkey (Wilson Center Ortadoğu Programı Başkanı), Julia Craig Romano (Wilson Center Ortadoğu Programı Asistanı), Samir Sumaida'ie (eski Irak ABD Büyükelçisi), Ellen Laipson (Stimson Center Üyesi), Masood Karokhail (Infrastructure For Peace'da Afganistan Uzmanı), Ali Vaez (Uluslararası Kriz Grubu İran Analisti), Ahmed Morsy (Carnegie Endowment'in Demokrasi ve Hukuk Üstünlüğü Programı'nda uzman), Hussain Haqqani (Hudson Enstitüsü Güney ve Orta Asya Yöneticisi), Scott Peterson (The Christian Science Monitör'ün İstanbul Temsilcisi), Ellie Geranmayeh (European Council Of Foreign Affairs'te araştırmacı), Marwa Daoudy (Güncel Arap Araştırmaları Merkezi Üyesi)Mensur Akgün (Karar gazetesi yazarı)Sylvia Tiryaki (İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü üyesi)Bayram Sinkaya (Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkan Yardımcısı) , Pınar Arıkan Sinkaya (Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü üyesi) , TOBB ekonomi Üniversitesi'nden ise Şaban Kardaş yer aldı. Şaban Kardaş'ın Harp Okulu'nda da öğretmenlik yaptığı belirtiliyor.

Toplantıya ilişkin gazeteci Ruşen Çakır'a konuşan Barkey, Wilson Center'ın Ortadoğu sorumlusu olarak toplantı düzenlediğini savundu. 

"ÇOK ŞAŞIRDIM:Toplantı için 4-5 ay hazırlık yaptık. Havaalanı saldırısı olduktan sonra başka yerde yapmamı istediler. Ama ben İstanbul'da ısrar ettim. Cuma akşamı tanışma yemeğinden sonra haberler geldi. Çok şaşırdım."

Barkey ayrıca darbeye karışan askerlerin tamamının Gülenci olmadığını, YAŞ'ta tasviye edilecek komutanların da darbeye katıldığını iddia etti. Barkey Türkiye'de politikasında yükselen anti emperyalizm rüzgarından da rahatsız olduğunu ifade etti. "Öcalan'ı Türkiye'ye kim teslim etti?" diyen Barkey, "ilişkilerimiz unutulmamalı, anti Amerikancılık ciddi bir mesele ağır bir fatura çıkabilir" dedi.




ulusalkanal.com.tr

28.07.2016