9 Eylül 2016 Cuma

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB ABD’nin ve Kontrgerillanın Yanında mı?


Başlık abartılı” mı dediniz?

Sanmıyorum. Niye mi?

Yanılmak için 15 gün bekledim. Bazen 15 gün, 30 seneye bedeldir. Şu sıra tam da öyle...

İşte şu sıranın 15 günü, emperyalizme, ABD’ye, FETÖ’ye tavır almalarını bekledim.

Şimdi nerede miyiz?

Önce, tek tek ne dediklerine bakalım.

16 Temmuz, DİSK Yönetim Kurulu açıklaması, “askeri darbe girişimini protesto” ediyor. Sadece o kadar.

Daha darbe gecesi, ABD’yi FETÖ’yü görmeyen kalmamıştı. 16 Temmuz ve DİSK’e göre yapan hâlâ belli değil. Daha ötesi, belli olması umurlarında değil. “Biz çok çektik, karşıyız arkadaş” diyor sadece. Örgüt, liderlik, üyelere, millete ve ülkeye karşı sorumluluk, analiz yapma zorunluluğu, görevler... Sadece “karşıyız”.

Peki, nasıl karşısın? Önerin ya da çağrın var mı? Sen örgütsün. Bir şey örgütlüyor musun?

O da yok. Sadece “karşıyız.”

KESK FETHULLAH’IN SENDİKALARINA SİPER OLUYOR

16 Temmuz ve KESK açıklaması.

“Dün gece Türkiye darbe girişimi oldu. Her türden darbeye karşıyız. AKP’nin diktatörce uygulamaları ve iktidarı paylaşma kavgası bir askeri darbe girişimi ile sonuçlanmıştır.” Özeti bu.

Darbe “AKP diktatörlüğüne” karşı yapılıyor. Beyaz atlı melekler, yani. Kaderin oyunu ki, bunlar da darbeci. Yoksa ne güzel olacaktı. Ama durun, bugün (16 Temmuz), bombalar, silahlar atılabilir, akşama ne olacağı belli olmayabilir, ama sürprizimiz var, üçüncü bir seçenek... Bu, demokratikleşmenin yolunun açmak, hak ve özgürlükleri teminat altına almak, içte ve dışta barışı tesis etmek için, emek ve demokrasi güçleri ile birlikte mücadeleyi büyütme seçeneği.”

Yürütme Kurulu toplanmış, muhtemeldir ki uzunca da tartışmış ve bunları yazmışlar.

Acı acı gülümsediniz, biliyorum. KESK Yürütme Kurulu oyun oynuyor çünkü.

Ardından, 24 Temmuz açıklaması. FETÖ’nün Cihan-Sen ve Aksiyon-İş Konfederasyonları kapatıldı ya! FETÖ’ye siper oluyor KESK. “19 sendikanın kapatılması Anayasa’ya aykırıdır.”

19 ÖRGÜTÜN ÇIKMAZI

23 Temmuz ve dört örgüt... DİSK, KESK, TMMOB ve TTB... Bir-iki örgütün dışında, solda ne varsa toplanmış, onlar da imzalamış. HDP, ÖDP, EMEP, EHP, DBP, DP, ESP, SYKP, HTKP, YSGP, HDK, HALKEVİ, Alevi Bektaşi Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği.

Darbe 8 gün geçmiş. ABD’nin rolü ayna gibi, FETÖ desen öyle, maksat da ortada. E bunca örgüt de imzalamış. “Okumaya değer” dedim, giriştim metine.

“Darbe girişimi ile ülkemiz büyük bir kaos ve yıkıma sürüklenmek istenmiştir. Ülkemizin geleceğinin darbeyle belirlenmeye çalışılmasını kabul etmedik, etmiyoruz.”

Darbeciler da kaka, AKP de kaka. Özet bu. Başka da bir şey yok. Ne ABD, ne BOP planı, ne PKK, ne Gladyo... Kim yapıyor, yok! Amaç ne, yok? Yok, yok...

Cinler yapmış olmasın?

Dokuz maddelik “Acil Demokrasi İçin Talepler”. “OHAL kalksın. Darbeciler hukuka uygun yargılansın, idam insanlık suçudur. Görevden almalar AKP diktatörlüğüne kapı açmasın. Suriye’de savaş politikasından, cihatçı örgütlerle kurulan ilişkilerden vazgeçilsin” vs.

Ve tahmin edeceğiniz gibi, PKK’ya destek... “Kürt sorunu nedeniyle yaşanan silahlı çatışmalara son verilmeli, barışçı ve demokratik çözüm için derhal adımlar atılmalıdır.”

Solun sefaleti idi metin.

Üstelik, “Türkiye’de duyduklarını, okuduklarını anlamıyorlar, Amerikalıları dinleyince anlarlar belki”, dedim, bekledim 15 gün. Sağolsun, adamlar da konuştukça konuştu.

Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper,”Muhataplarımızın çoğu ya tasfiye edildi ya da tutuklandı. Şüphesiz ki bu durum ABD’nin Ortadoğu stratejisini daha da zorlaştıracaktır” demişti.

Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel, “Adamlarımız tutuklandı” demişti.

Ardından, İncirlik’te soruşturma yapan savcılar, “3 tanker uçağın, darbe gecesi F-16’lara 20’den fazla yakıt ikmali yaptığı saptandı” dediler.

Belki yine anlamadılar diye, Dışişleri Sözcüsü John Kirbybile, “Türkiye’deki tutuklamaları endişe verici bir gelişme olarak görüyoruz” demişti.

Daha ne olsun, kime bu kadar torpil yapılıyor, anlasın diye?

ABD’yi, kontrgerillayı görmeniz için sahibinin sesi bile yetmiyorsa, sorun anlama yeteneği olamaz.

“Sol” vicdanlar nasırlaşmış olmasın?

Darbeye “tiyatro” diyenler bile oldu ya, sizin emperyalizme, ABD’ye, kontrgerillaya, darbelere karşıtlığınız tiyatro olmasın sakın!?

İranlı diplomat Sadık Meliki,darbeden daha üç gün sonra, “ABD’nin darbe girişiminden haberdar olmadığı yorumunu yapmak, saflıktır”diyor.

Dönelim başlığa.

Sizce başlıktaki tespit abartılı mı?


Mehmet AKKAYA
Aydınlık / 03.08.2016