19 Eylül 2017 Salı

KUZEY IRAK'TA REFERANDUMA DOĞRU

TSK Irak Sınırları Yakınında Tatbikat Başlattı

FHA- Türkiye ordusu Kuzey Irak’ta bağımsız referandumuna sayılı günler kaldığı bir sırada Irak sınırları yakınlarında askeri tatbikat başlattı.


Türkiye ordusu Kuzey Irak’ta bağımsız referandumuna sayılı günler kaldığı bir sırada Irak sınırları yakınlarında askeri tatbikat başlattı.

Türkiye Genel Kurmay Başkanlığı tatbikatla ilgili bir bildiri yayımladı.

Bildiride Genel Kurmay Başkanlığı, söz konusu askeri tatbikatın Irak sınırlarına yakın bir bölgede düzenlendiğini belirtti.

Türkiye Genel Kurmay Başkanlığı bildiride, tatbikat sırasında bölgede bulunan radikal gruplar ve terör örgütleri de hedef alınacağı kaydedildi. 

18.09.2017/FHA editörü-İsmail Bendiderya



Kuzey Irak’ta Referanduma Karşıyız

FHA- İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamhani, İran Kuzey Irak’ta bağımsızlık referandumuna karşı olduğunu vurguladı.


İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamhani, İran Kuzey Irak’ta bağımsızlık referandumuna karşı olduğunu vurguladı.

Şamhani, İran İslam Cumhuriyeti'nin Iraklı Kürt kardeşlerini en zorlu günlerinde yalnız bırakmadığını hatırlatarak, bağımsızlık referandumu Kürtlerin çıkarlarını karşılayamayacağını ve bu yüzden bu referanduma karşı olduklarını kaydetti.

Şamhani ayrıca Irak milleti Kürt, Arap, Türkmen ve diğer tüm etnik grupların fedakarlıkları ile ülkelerini tekfirci teröristlerden temizlediği bir sırada böyle bir girişimin hiç bir yasal haklılığı söz konusu olamayacağını ve başta Kuzey Irak bölgesi olmak üzere Irak ve bölgenin güvenliği üzerinde olumsuz etkisi olacağını ifade etti.

18.09.2017 /FHA editörü-İsmail Bendideryan


Irak Federal Mahkemesi Referandumu Durdurma Kararı Aldı

FHA- Irak federal mahkemesi, Kuzey Irak’ta bağımsızlık referandumunu düzenlemeyi durdurma kararı aldı.


Irak federal mahkemesi, Kuzey Irak’ta bağımsızlık referandumunu düzenlemeyi durdurma kararı aldı.

El-Meyadin kanalı geçtiği haberinde, bu kararın Erbil yönetimi ve Mesut Barzani hakkında açılan davaların ardından federal mahkeme tarafından alındığını belirtti.

Haberde federal mahkemenin tüm üyelerinin katıldığı oturumda referandum sürecinin durdurulması yönünde karar alındığı belirtildi.

18.09.2017/FHA editörü-İsmail Bendiderya


Kuzey Irak Referandumu Irak Milletinin Zararına Olur


FHA- İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani, Kuzey Irak’ta düzenlenmesi planlanan bağımsızlık referandumuna kesinlikle karşı olduklarını vurguladı.

Mesut Barzani’nin bağımsızlık referandumu ısrarına tepkiler devam ederken, bir tepki de İslami Şura Meclisi Başkanı Laricani’den geldi.

Irak milleti ve meclisi de referanduma karşı olduğunu belirten Laricani, Irak milletinin düşmanları bir gün bu ülkeye terörist sevk ettiğini ve bir başka gün de bu ülkeyi parçalamaya kalkıştığını, oysa tüm bu uygulamaların Irak milletinin zararına olduğunu kaydetti.

Laricani, Erbil yönetimi geleceği görmesi gerektiğini ve bu referanduma Irak devleti ve tüm komşu devletlerin karşı olduğunu görerek gelecekte karşılaşacağı sorunları iyice düşünmesi gerektiğini vurguladı.

19.09.2017 /FHA editörü-İsmail Bendiderya


Haşed-ul Şaabi İkinci Komutanı Kerkük’e Geldi

FHA- Irak’ın Haşed-ul Şaabi hareketi ikinci komutanı Ebu Mehdi Mühendis, referandumu krizi sürerken, Kerkük’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.


Irak’ın Haşed-ul Şaabi hareketi ikinci komutanı Ebu Mehdi Mühendis, referandumu krizi sürerken, Kerkük’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Mühendis Kerkük’te Haşed-ul Şaabi hareketinin Kuzey ekseni komutanı Ebu Rıza Neccar’la görüştü.

Mühendis’in bu ziyareti Bağdat – Erbil hattında Kuzey Irak’ta yapılması planlanan bağımsızlık referandumu üzerine gerginliklerin tırmandığı bir sırada yapılması dikkat çekici bulundu.

Bundan önce Erbil yönetimi, Haşed-ul Şaabi hareketinin referanduma yönelik tehdidi olarak adlandırdığı durumu bahane ederek Peşmerge güçlerinden iki tugayı ve PKK teröristlerinden bir grubu Kerkük’e sevk ederek Tuzhormatu’daki Kürt güçlere katılmasına karar vermişti.

19.09.2017 /FHA editörü-İsmail Bendiderya


Zarif: İran Kuzey Irak Referandumuna Karşı

FHA- Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif bir kez daha İran İslam Cumhuriyeti Kuzey Irak’ın bağımsızlık referandumuna karşı olduğunu vurguladı.


İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif gittiği Newyork’ta BM Irak özel temsilcisi Jan Kubiş’le görüştü.

BM genel kurul zirvesinin kulisinde gerçekleşen görüşmede Kuzey Irak referandumuna temas eden Dışişleri Bakanı Zarif, İran İslam Cumhuriyeti bu referanduma kesinlikle karşı olduğunu ve Irak’ın milli egemenliği ve toprak bütünlüğünden yana olduklarını kaydetti.

Zarif, bu sorunun ancak Bağdat  ile Erbil arasında diyalogla çözümlenebileceğini vurguladı. 

19.09.2017/FHA editörü-İsmail Bendiderya


'Tatbikat, Olası Durumlara Karşı Bir Kararlılık Mesajı'



Silopi/Habur bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından dün bir tatbikat yapıldı. Bu tatbikatla eş zamanlı olarak terörle mücadele kapsamında sınır bölgesinde operasyonlar da gerçekleştirildi.
Uzmanlar, manevra ve operasyonların zamanlamasına dikkat çekerek bunların 25 Eylül’de Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nde yapılacak olan referandumla ilgili olabileceğini ileri sürüyor.
Konuyla ilgili Sputnik’e konuşan güvenlik uzmanı ve eski asker Abdullah Ağar şu değerlendirmelerde bulundu:
Ben bu tatbikatı, olası durumlara karşı kararlılık mesajı taşıyan bir tatbikat olarak görüyorum. Manevraların yapıldığı bölge, Türkiye’nin zaten terörle mücadele alanları ve bunlara komşu alanlar. Ve zaten terörle mücadele şu anda bütün hızla devam ediyor, operasyonlar yapılıyor. Oralarda hem özel kuvvet unsurlarının hem zırhlı unsurların hem de hava kuvvetlerinin değişik operasyonlara dahil olması ve müşterek bir operasyon olarak kendisini göstermiş olması, doğrudan doğruya bir kararlılık mesajı.
Peki neye karşı? Olası durumlara karşı. Sorun, sadece referandum meselesi değil. Bölgede var olan kaosun derinleşmesi ve bu kaosun derinleşmesiyle beraber Türkiye’nin ve Türkiye’nin Irak’taki dost ve akraba topluluklarının bu süreçten etkilenme tehlikesi söz konusu olabilir.
Şimdi Türkiye, bir taraftan kendi iç güvenliğini stabil hale getirmeye çalışırken diğer taraftan da Irak ve Suriye’de istikrarın peşinde koşuyor. Bu süreçte Türkiye, dışarıya doğrusal müdahale etmek zorunda kalabileceğinden de farkında. Türkiye’nin böyle bir temel derdi yok, ama sonuçta kendi üniter yapısını, kendi güvenliğini, kendi geleceğini tehdit eden bir beka problemiyle karşı karşıya kalırsa ve burada da bir mecburiyet ortaya çıkarsa buna karşı hazırlıklı olduğunu, kararlı olduğunu yapmakta olduğu bu manevralarla gösteriyor.
Amur Gadjiev/sputniknews/19.09.2017