24 Eylül 2017 Pazar

KUZEY IRAK'TA REFERANDUMA DOĞRU..Barzanistan Uçurumun Kenarında



Sayısız Kürtçü örgütler, uzun yıllardır ortak iradeden ve Kürtlerin birliğinden söz eder durur. Bazılarına göre 5 parçada, bazılarına göre ise dört parçada yaşayan Kürtlerin, tek bir devlet çatısı (Kürdistan) altında bağımsızlığını kazanması için mücadele edilmesi gerektiğini söyler dururlar.

Şu, Barzanicilerin referandumunda bile, Kuzey Irak’ta her kafadan başka bir sesin çıkması; Kürtleri yaşadıkları ülkeden koparmanın pek de öyle kolay olmadığını göstermeye yeter ve artar bile!

Referandum kararı bir kez daha şunu açık seçik göstermiştir; Kürtler bugüne kadar yaşadıkları ülkelerde barış içinde bir arada yaşamayı tercih etmişlerdir. Yani, kaderlerini Fars, Arap ve Türklerle beraber yaşama yönünde tayin etmişlerdir.

Kuzey Irak’ta ABD/İsrail’in çıkarlarına hizmet edecek girişimlerde bulunmak, Kürtlere dayanılması zor acılar yaşatacağını görmek için kâhin olmaya gerek yok!

Bırakalım tüm Kürtleri, Irak’ın Kuzeyinde yaşayan Kürtleri temsil ettiğini söyleyen örgüt ve partiler arasında bile referandum konusunda birlik sağlanamıyorsa Kürdistan’ı nasıl kuracaklar? ABD/İsrail’in desteğiyle kurulacağını zannedenler bir kez daha yanılacaklardır ama ağır faturayla da karşı karşıya bırakılacaklardır.

BARZANİSTAN’IN DESTEKÇİLERİ

Amerikancı Barzanistan’ı esas olarak, aşiret liderleri, soyguncular tayfası, ekonomik durumu ve nüfuzu güçlü Barzani'ye yakın aileler ve KDP ile diğer bazı parti baronları tarafından savunulduğunu görüyoruz. Barzan aşiretinin lideri Mesut Barzani’nin, zayıflayan konumunu ve Kürtler arasında tecride doğru giden durumunu kurtarmak için de böylesi bir hamleye ihtiyacı vardı. ABD/İsrail’in cesaretlendirmesiyle bu çılgınlığa başvuran Barzanistancıları büyük hezimet bekliyor.

Referanduma gidilse ya da gidilmese de Barzanilerin işi zor. Referandum’un iptal edilmesi veya ertelenmesi halindeyse Mesut Barzani ve ekibini Bölgesel Yönetime bir daha dönmemek üzere elveda demeleri geliyor ve bu Barzani’nin rüyalarını kaçırıyor. Önümüzde ki süreçte Irak’ın Kuzeyi’nde gerçekleşecek bir seçimde, Barzani’nin ağır yenilgi alması mümkündür.

Referandum’a üç gün kala Barzaniciler neredeyse yalnız kaldılar. Kendilerine destek verebilecek örgüt ve partilerin sayısı yok denecek kadar az. ABD/İsrail ve Ermenistan’ın dışında Barzanistan’ı destekleyen anlamlı bir güç yoktur. Gerçi, Ermenistan Meclisi’nde bulunan Kürt asıllı Hasanov yaptığı açıklamada, “Türkiye Öcalan’ın ideolojisinden korkuyor, Kürdistan Öcalan ile özgürleşecek” diyerek safını belirliyor ama Barzani Ermeni Hükümeti’nden umudunu kesmiş değil.

Bu da gösteriyor ki; İran-Irak-Suriye ve Türkiye’yi bölmek isteyen ABD/İsrail ile kolkola yürüyenler kendi içlerinde bile birliği sağlayamazlar. Barzanistan Kürtlerin değil ABD/İsrail’in yurdudur ve Kürde düşmandır.

BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN HAYALİ BİR KEZ DAHA SÖNÜYOR

Dört parçadaki bölücü örgütler, Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkını; ABD emperyalizmine dayanarak kukla devletler kurmak olarak bellediler. Ama Kürtçü yapılanmalar dört parçada yaşayan Kürtlerin ezici çoğunluğunun kaderlerini, o ülkelerde yaşayanlarla birlikte tayin ettiklerini kabul etmek istemiyorlar. Emperyalizmin dayatmalarıyla kurulacak devletimsi oluşumlar, yeni tipte sömürge devletçikler olmaktan öteye bir anlamı olmayacaktır. Hele hele Türkiye, İran, Irak ve Suriye gibi devletlerin arasında uzun zaman devletimsi oluşumlarla idare etmek imkânsızdır. Barzanistancılar gibi dört tarafa düşman adına ve düşman için kılıç sallayanlar nihayetinde kendi sonlarını hazırlarlar.

Sözde Kürdistan için referandum yapılmaya çalışılıyor ama Kürtlerin ezici çoğunluğu bunun yanında değil, karşısında. Barzani ise son ana kadar oyununu oynayacak ve Irak merkezi hükümetinden en büyük tavizi koparmaya çalışacak.

Amerikancı PKK’nın yönlendirdiği KNK’nın (Kürdistan Ulusal Kongresi) Yürütme Konseyi Üyesi Dr. Kamuran Berwari’nin, “Güney’in bağımsızlık talebi Büyük Kürdistan’ın önündeki en büyük engel olacak” sözleriyle referanduma karşı çıkıyor. Berwari sözlerine, “Bu karar siyasi intiharın kararıdır” diyerek devam ediyor.

Tevgera Azadi ise boykot kararı aldıklarını ve bunun için mücadele edeceklerini açıkladı. Goran, Yekiti ve diğer irili ufaklı örgütler referanduma karşı olduklarını sürekli dillendirdiler ve tavırlarında herhangi bir değişiklik yok. KYB ve hatta KDP içinden bile referanduma karşı olanlar var. Bu nesnel durum içinde referanduma gidilmesinin ve gerçekleşmesinin zor olduğunu söyleyebiliriz. Son dakika hamlesine hazırlıklı olunmalıdır.

Eğer siz beraber yaşadığınız ülkede ABD/İsrail’in devlet çıkarlarına göre silahlı mücadeleye girişirseniz, o devletlerin bölgemizde ki akıbetini paylaşmak zorunda kalırsınız. İkinci İsrail’e bölge devletlerinin izin vermeyeceğini bile bile intihara girişmek akılcı olmasa gerek.

KORSAN BAŞKAN BARZANİ

Mesut Barzani’nin görev süresi 2015 yılında bittiği halde hanedanlığını koruyor. Kuzey Irak’ta ki Bölgesel Yönetim’de hiçbir meşruiyeti kalmadığı halde peşmergelere ve ele geçirdiği yönetimin gücüne dayanarak zoraki başta duruyor. Referandum kararını tek başına alması bile durumu açıklamaya yeter.

Karapara başta olmak üzere para musluklarını, silah girdilerini, uluslararası ilişkileri elinde tutan Barzaniciler Erbil’de ki Hükümet Binası’nı işgal etmişlerdir. Diğer partilerin serbestçe hareket etmelerini engellemiş ve adeta yıldırma politikası izlemekteler.

REFERANDUMUN YAPILMASI ZOR

Görüldüğü kadarıyla Barzani referandumu hayata geçmeyecek gibi. Nesnel şartlar Barzanilerin aleyhine. İçte ve dışta büyük zorluklarla karşı karşıya kalan Barzani’nin bir deliliğe kalkışması intihar etmesi anlamına gelir.

Türkiye’nin Barzanistan’a yönelik fiili girişimlerinin ve diğer komşu devletlerinde aynı tavır içinde olması ikinci İsrail’in önünü kesiyor. Referandumun her halükarda engellenmesi gerekiyor.

MURAT İNCE
aydinlik.com.tr/23.09.2017