7 Eylül 2017 Perşembe

Suriye: 3- Katar: 1

3 Eylül 1971’de İngiliz bir baba ve Arap bir anneden doğdu. İsmini El-Sani Hanedanlığı koydular. Şöhret basamaklarını Katar adıyla tırmandı. Halis muhlis doğalgaz ile beslendi. 

Körfez hanedanlıklarında kral koltuğuna oturan ve oturacak herkes İngiltere kucağında beslenir ve İngiliz doktrininde terbiye edilir. Dünya doğalgaz toplam rezervin %14’üne sahip. Petrol da az değil. Ana menü doğalgazdan sonra servis edilen tatlı mahiyetinde. 1990'lı yıllarda Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) üretiminde ön sıralara yerleşti. 

2,5 milyon nüfus besliyor. Bu sayının en az 2 milyonu yabancı. Kişi başına düşen yıllık gelir en az 100 bin dolar. Kral haliyle ayrıcalıklı olacağı için onun başına düşen yıllık gelirin haddi hesabı yok.

Katar’ın dünyada en az 350 milyar dolarlık yatırımı var. Türkiye’ye en az 18 milyar dolarlık yatırım yaptı. Katar Ulusal Bankası (Qatar National Bank (QNB) - Finansbank) 2.75 milyar Avro ödeyen El-Sani hanedanlığı tarafından satın alındı. Türk Pay-TV Platformu DigiTürk DigiKatar oldu. A Bank Katar Ticaret bankası tarafından hortumlandı. Buradaki hortum süpürge makinesindeki emme gücüne atıftır.

DEVASA YATIRIMLAR

Altınyıldız, YKM, Ay Marka, Beymen ve Boyner gibi Büyük Mağazacılık şirketlerini bünyesinde barındıran Boyner Grubu’nun ortağı oldu. İnşaat, alt yapı ve mühendislik gibi alanlarda faaliyet gösteren Ankara merkezli Ankas artık Katar için bina dikecek. Otomotiv sektörün kadim ve meşhur markası BMC’nin %50’si Katar Silahlı Kuvvetleri Sanayi Komitesine devredildi. İslami finans kuruluşları arasında yer alan Katarlı QInvest, 2016 yılında Ergo Portföy‘ü satın aldı. Satın alım sonrasında Ergo Portföy’ün adı Qinvest Portföy olarak değişti. Finans, inşaat ve sanayi sahasında milyarlarca dolar harcayarak Türkiye’nin en kazançlı şirket ve bankalarını satın alan aç Katar birde helal Türk tavuğunu biz keselim dedi. Türk kanatlı sektörünün en büyükleri arasında yer alan Banvit’in yüzde 79.5 hissesi Brezilya-Katar ortaklığındaki TBQ Foods’a devredildi.

YEŞİL DOLAR HAVUZU

Kralı da Katar’ı da ehemmiyetli kılan işte bu gaz ve onun sağladığı yeşil dolar. Bakanlarımızı ve sultanımızı Ankara-Doha arasında mekik dokumaya iten en cazibeli ve belki de yegâne sebep budur. 

2008’de Çalık Grubun patronu Ahmet Çalık’ı Şam’a getiren cazibe de buydu. Sabah gazetesi ve ATV’yi almak için milletin bankasından aldığı krediler yetmeyince Katar Emiri'ni Şam’da dönemin Reis-i Cumhuru Abdullah Gül sayesinde yakaladılar. Gazete ve televizyonun %25lik hisselerine karşılık 350 milyon doları kopardılar. 

Yoksa 50 sene önce balıkçılıkla geçimini sağlayan fakir Katar’ı kim takardı ki. Gazı bitsin Katar arabasını itecek el bulunmaz. 

Şimdi elinizi vicdanınıza koyun ve cevap verin; Siz Ak Sultanın yerinde olsanız Katar’a asker göndermek için tereddüt eder miydiniz? Katar’ın legal veya hibe yollu sağladığı milyar dolarlar uğruna Suriye’ye müdahale etmez miydiniz? Sittin cehennemden toplanan yeryüzü zebanilerini Suriye’ye taşımaz mıydınız? Mümin mücahitler ve devrimci kuvvetler diye reklamını yapmaz mıydınız? Cüzdanın vicdana galip geldiği tüm sultalar kesinlikle bu şekilde davranırdı.

FİFA'DA RÜŞVET İDDİALARI

İşte bu dolar zengini ülke 2022’de Dünya Futbol Kupası'na ev sahipliği yapmak için ihaleyi kazanıyor. Yüzlerce milyon dolar rüşvet verdiği iddiaları FİFA’yı zor durumda bırakıyor. Dünyanın en zengin ve en meşhur futbol takımlarına sponsorluk yapıyor. Birçoğunu satın aldı. Dünyanın en pahalı antrenörlerini teknik direktörlerini istihdam ediyor. Katar Milli takımın 15 futbolcusu ecnebi diyarında oynuyor. Milyon dolarlar ödeyerek meşhur yıldızları Katarlı yapmaya ve takımına almaya kalktı. Dünyanın en zengin futbol klübüne sahip. İşte bu takım 2018 Dünya elemeleri karşılaşmasında Malezya’da Suriye milli takımı ile karşılaştı.

İDMAN SAHASINA HAVAN TOPU

Antrenör, teknik direktör, sağlıkçı, futbolcu kıssadan hisse Suriye milli takımındaki herkes bizim mahalleli. 6 senedir Dünya tarihinin şahit olduğu en kirli kumpaslarına, savaşına, yıkımına, medya saldırıları altında yaşadı. İdman yaptıkları sahalar havan toplarına maruz kaldı. Aç, susuz, elektriksiz ve maaşsız kaldılar. Futbolcularına şantaj yapıldı. Ülkeyi terk etmeleri için milyonlarca dolar ödendi. Ülke dışındayken top yekûn kaçmaları için teşvik edildi. Bu yazıyı kaleme aldığımızda Suriye İran ile karşılaşacak. İran’ı yenerse İran ile birlikte Asya A grubunu temsilen Güney Kore, Katar, Özbekistan ve Çin’i eleyerek 2018 Dünya şampiyonasının vuku bulacağı Rusya’ya gidecek.

Katar Suriye’ye dayatılan terör savaşının en önemli destekçisiydi. Parasıyla, silahıyla, istihbaratıyla, El-Cezire TV'siyle başka devletleri de yanına alarak Suriye’yi yıkmak için çok emek harcadı. 

11 vicdanlı Suriye dev adam geçen hafta 11 cüzdanlı Katar Milli Takımını sahada ezdi geçti. Suriye-3 Katar-1.

Mehmet YUVA
Aydınlık/06.09.2017