5 Haziran 2014 Perşembe

Başbakan, Öcalan’la BDP ve MİT dışında zaman zaman uluslararası yetkilileri de görüştürdüklerini söyledi.

AYDINLIK / Cumartesi, 30 Haziran 2012
 
Çarşamba günü Amerikalılarla yatta görüştü
 
İ mralı Adas ı’ndaki güvenlik görevlileri Ayd ınl ık’a açı klad ı
 
Yat olayını aydınlatıyoruz
Öcalan, Çarşamba günü ABD’lilerle görüştü. Buluşma, MİT’e ait bir yatta gerçekleşti. İmralı’dan 14.00’da hareket eden yat, 16.00’da Ada’ya döndü. Öcalan’ın yattan inip inmediği ise bilinmiyor.
 
Aydınlık, İmralı Adası’ndaki güvenlik görevlileriyle görüştü ve Abdullah Öcalan hakkında yeni bilgilere ulaştı. Kaynaklar şu bilgiyi verdi: Son zamanlarda sık sık Ada dışına çıkarılan Öcalan, Çarşamba günü, MİT’e ait bir yatta ABD’lilerle buluştu. Görüşme 2 saat sürdü.
Ara istasyon işlevi görüyor

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, “programlı tedavi” denilerek sık sık İmralı Adası’nın dışına çıkarıldığını dün yazmıştık. Öcalan’ın, MİT Bursa Bölge Başkanlığı Merkez Misafirhanesi’ne götürüldüğünü ve buranın, bazı görüşmeler için ara istasyon işlevi gördüğünü vurgulamıştık.
 
AYDINLIK/ 01.07.2012
 
AYDINLIK / Pazartesi, 02 Temmuz 2012
 
Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, Abdullah Öcalan’ın İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’ndan çıkarılmadığını öne sürdü. Savcılık, Öcalan’ın halen cezasının infaz edildiğini belirtti.
 
İlk Aydınlık duyurmuştu
Aydınlık, 30 Haziran, 1 Temmuz ve 2 Temmuz tarihli yayınlarında, Öcalan’ın bazı görüşmeler için İmralı Adası dışına çıkarıldığını duyurmuştu. İmralı görevlilerinden edinilen bilgiye göre Öcalan, zamanının çoğunu MİT Bursa Bölge Başkanlığı Merkez Misafirhanesi’nde geçiriyordu. MİT binası, ara istasyon olarak kullanılıyor ve Öcalan, burdan bazı görüşmelere götürülüyordu.
 
En son ABD’lilerle görüşmüştü
Abdullah Öcalan en son 27 Haziran Çarşamba günü Ada’dan çıkarılmış ve Amerikalılarla MİT’e ait bir yatta görüşme yapmıştı. Yat turu yaklaşık 2 saat sürmüştü. Öcalan, bundan önce de 9 Haziran’da Barzani’nin adamlarıyla bir araya gelmişti.
 
AYDINLIK / Çarşamba, 04 Temmuz 2012
 
Öcalan İmralı’dan bir kez bile çıkarıldıysa istifa edecek misiniz?
Aydınlık’ın “Öcalan Bursa’da MİT’in misafiri” haberi, bir kez daha TBMM gündemine geldi. CHP Kırklareli Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Mehmet Kesimoğlu, Başbakan Erdoğan’a, “Öcalan bir kez bile İmralı dışına çıkarıldıysa ve bir kez bile yabancılarla görüştürüldüyse istifa edecek misiniz?” diye sordu.
 
Aydınlık’ın Öcalan haberi, geçen hafta da TBMM Genel Kurulu’nda gündeme gelmiş ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e soru yöneltilmişti. Ergin’in, “Böyle bir bilgi yok” sözleri ikna edici bulunmamıştı.
 
CHP’li Kesimoğlu, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Aydınlık’ın üç gün üst üste yaptığı ve kamuoyunda büyük yankı uyandıran haberlerde yer alan bilgileri, 14 ayrı soru olarak Başbakan’a yöneltti. Kesimoğlu’nun yanıtını istediği sorular şöyle:
ABD’lilerle ne görüştü?
 
n PKK terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını çektiği İmralı Cezaevinde midir?
 
n İmralı’daysa buradan kaç kez çıkarılarak MİT Bursa Bölge Başkanlığına ve/veya misafirhanesine götürülmüştür?
 
n Burada ne zaman, kimlerle, kaç kez görüşme yapmıştır?
 
n MİT Bursa Bölge Başkanlığına ya da MİT Bursa Bölge Başkanlığı dışında bir yere götürülmek üzere İmralı’dan kaç kez çıkarılmıştır?
 
n Bu çıkışlarında nerelere götürülmüş, kimlerle görüştürülmüştür?
 
n Abdullah Öcalan, İmralı’dan kaç kez helikopterle ya da yatla çıkartılmış, helikopter ya da yat içerisinde “yetkililerle” görüşme yaptıktan sonra İmralı’ya geri götürülmüştür?
 
n Öcalan dışarı çıkarıldığı yatta ya da helikopterde kimlerle ve kaç kez görüştürülmüştür?
 
n Abdullah Öcalan’ın 20 Haziran 2012 Çarşamba günü bir yatla dışarı çıkarıldığı ve bu yatta Amerikalılarla görüştüğü doğru mudur?
 
n Bu Amerikalılar kimdir? Öcalan’la görüşmelerinin ayrıntıları nelerdir?
Eğitildiği doğru mu?
 
n Öcalan 9 Haziran 2012 Cumartesi günü Bursa’daki MİT Bölge Başkanlığında Barzani’nin temsilcileriyle görüşmüş müdür?
 
n Terör örgütünün lideri Abdullah Öcalan’ı yasalara aykırı olarak İmralı dışına çıkartmanızın nedeni nedir?
 
n Öcalan’la yapılan görüşmelerde Öcalan’ın “özerklik ilanı planı” çerçevesinde eğitildiği doğru mudur?
 
n Doğruysa bu plan nedir ve ayrıntıları nelerdir? Öcalan’ın ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak sizin bu plandaki rolünüz ne olacaktır?
 
n Eğer Öcalan bu doğrultuda bir kez bile İmralı dışına çıkarıldıysa ve bir kez bile yabancılarla görüştürüldüyse bir devlet adamı sorumluluğu taşıdığınızı göstererek istifa etmeyi düşünüyor musunuz?
 
AYDINLIK / Perşembe, 05 Haziran 2014
 
erdoganagiz
 
 
Aydınlık 1 Temmuz 2012 tarihli haberinde, Abdullah Öcalan ile Amerikalı yetkililerin görüştürüldüğünü yazmıştı. Haber gündeme bomba gibi düşmüş, MİT’e ait bir yatta gerçekleştirilen görüşmeyle ilgili resmi makamlardan herhangi bir yalanlama gelmemişti. Erdoğan önceki gün, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile yaptığı ortak basın toplantısında önemli bir bilgiyi ağzından kaçırdı.
 
Gazetecilerin açılım süreciyle ilgili sorularını yanıtlayan Erdoğan, 2 yıl önce yayımladığımız haberimizi doğruladı. Başbakan, Öcalan’la BDP ve MİT dışında zaman zaman uluslararası yetkilileri de görüştürdüklerini söyledi.   Erdoğan’ın itiraf ifadeleri şöyle: “Şu anda sadece bizim müsaade ettiğimiz HDP, daha önce de BDP mensupları Ada’ya gitmişlerdir, bir de istihbarat teşkilatımız gitmektedir. Bunun dışında bizim müsaademiz zaman zaman uluslararası veyahut da sağlık noktasında gitmesi gerekenleri gönderdiğimiz olaylar olmuştur.”
 
PKK’ya affın işaretini de veren Erdoğan ‘Eve dönüş başından itibaren zaten bu çözüm sürecinin veya Milli Birlik Kardeşlik Projesi’nin başından itibaren var. Zaten bu projenin en önemli hedefi eve dönüştür. Ama bu ne yazık ki zaman zaman hep provoke edilmiştir’ diye konuştu.