9 Haziran 2014 Pazartesi

PKK gençleri kalkan yapıyor

pkkkalkan1
 
Diyarbakır Lice’deki olaylar, PKK’nın bir süredir uygulamaya koyduğu yeni eylem biçiminin sonucunda ortaya çıktı. PKK, karakol inşaatlarına karşı halk eylemi görüntüsüyle başlattığı eylemlere güvenlik güçleri müdahale ettiğinde silahlı unsurları devreye sokuyor.
 
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde yol kesen PKK’lılara ve onları destekleyen gruba güvenlik görevlilerinin müdahalesi sırasında silahla vurularak ağır yaralanan ve Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılan 24 yaşındaki Ramazan Baran, yapılan tüm müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Önceki akşam saatlerinde de ilçeden ikinci ölüm haberi geldi. Yapılan açıklamada, “Jandarma ekiplerine yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu çıkan çatışmada Abdulbaki Akdemir’in (50) çıkan çatışmada hayatını kaybettiği” belirtildi. Olay yerinde bulunan ve vücudunda 3 kurşun izi tespit edilen Akdemir’in cesedi, Lice Devlet Hastanesi morguna getirildi. Lice’deki olayda yaralanan biri asker diğeri kadın iki yaralının tedavisi ise sürüyor. Lice’de gerginlik hâlâ devam ediyor. Ayrıca önceki akşam Tunceli’de PKK’lı bir grup tarafından Jandarma karakoluna uzun namlulu silahlarla ateş edildi. Bingöl’de de 10 iş makinesi yakıldı.
 
TSK: Unsurlarımıza sızmaya çalıştı
TSK tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, ölen şahsın kendi içlerine sızmaya çalıştığı belirtilerek, “Saldırı sırasında saat 18.15 sularında atılan parça tesirli EYP’nin patlaması sonucu, bir Jandarma Astsubayımız hayati tehlikesi olmayacak şekilde yaralanmıştır. Yapılan saldırıya unsurlarımız tarafından karşılık verilmiş, açılan karşı ateş sırasında, bölücü terör örgütünün şehir yapılanmasında faaliyet gösteren bir terörist mevzilere sızma girişimi esnasında yaralanmıştır” denildi.
 
KCK’dan açıklama
Olayla ilgili açıklama yapan Diyarbakır Valiliği, Lice’deki çatışmanın karşı tarafın ateş açması sonucu yaşandığını belirtti. PKK’nın üst organı KCK ise yaptığı yazılı açıklamada, Lice ve benzeri eylemlerin Türkiye’nin her tarafına, özellikle büyükşehirlere yayılması çağrısında bulundu.
 
Gençler ve kadınlar önde silahlı PKK’lı arkada
PKK, AKP ile yürüttüğü açılım süreci ile beraber Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde “otorite benim demek için” devletin yaptığı karakol, yol, baraj gibi projelere karşı halk tepkisi görüntüsüyle eylemlere başladı. Bu eylemlerde, halkı, özellikle gençleri herhangi bir müdahale sırasında kalkan olarak kullanan PKK’nın bu tarz eylemlerin başlangıç noktası Hakkâri’deki Meskan Dağı oldu. Meskan Dağı’na yapılması düşünülen kalekol inşaatını durdurmak isteyen PKK, önce inşaatın olduğu bölgede eylemler başlattı. Ardından eyleme müdahale sırasında, uzun namlulu silahlarla askere ateş açtı. Bunun üzerine askerin karşılık vermesi de “Asker sivil halka ateş açtı” diyerek propaganda edildi. Diyarbakır’ın Lice ilçesinde yaşanan durum da Meskan Dağı ile benzerlik gösteriyor.
 
Öcalan’dan kışkırtıcı mesaj
Açılımın bitmesi durumunda Türkiye’de “500 bin insanın öleceği” tehdidini savuran Abdullah Öcalan’ın avukatları tarafından yönetilen Twitter hesabından Lice’den gelen ölüm haberi üzerine kışkırtıcı mesajlar paylaşıldı. Öcalan’ın daha önce söylediği ve halkı isyana çağıran sözleri tekrar paylaşıldı. Öcalan’ın sözleri bugün bölgede tezgâhlanan senaryoyla benzerlik gösteriyor:
 
* Toplumda bir birikim var. Örneğin, Yüksekova gibi bir yerde kent çatışması olursa ne olur?
* Yüz bin kişi bir anda sokağa dökülür,
* oradaki aşiretler biliyorsunuz her zaman silahlıdır- halk arasına gerilla da karışırsa.
* Ben Diyarbakır’ı biliyorum, gençleri bir hareketlendi mi, sokak aralarına yayıldı mı, aralarına bir de gerilla katılmışsa kimse durduramaz.
* Bunun İstanbul, Mersin, Adana, Diyarbakır gibi kentlerde olması halinde, Diyarbakır gençlerini böyle bir durumda kim durdurabilir?
 
Aydınlık / Pazartesi, 09 Haziran 2014