24 Haziran 2014 Salı

MEHMET ALİ GÜLLER/ Musul işgalinin 7 hedefi

mehmetaliguller
 
IŞİD'in Musul işgali, ABD'nin "taşeron koalisyonunun" geri çekilmeyi durdurabilmek adına yaptığı nafile hamlelerden biridir. Fakat çok bileşenlidir ve çok hedeflidir.
 
Önce bileşenleri, yani Ankara ve Erbil toplantıları da yapılan bu "taşeron koalisyonunun" parçalarını ortaya çıkaralım:
 
KOALİSYONUN BİLEŞENLERİ
 
1) Koalisyonun en önemli parçası AKP'dir, Erdoğan'dır.
Anımsarsınız, bu köşede Barrack Obama'nın West Point Harp Akademisi konuşmasını incelerken, Washington'un başta Türkiye olmak üzere dört ülkeye Suriye konusunda yardım yapacağını ilan ettiğine dikkat çekmiştik. Demek ki "eş başkan" görevi başındadır!
 
2) Irak'ın Sünni ayrılıkçıları.
Allawi, Haşimi ve Nuceyfi Erdoğanların Irak'taki en önemli ortaklarıdır. Nitekim Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu isimlerin başında olduğu bir seçim listesini kendi evinde hazırladıklarını itiraf etmişti.
 
Bir diğer itiraf da dün Bülent Arınç'tan geldi. Arınç bir yanında Haşimi'nin, diğer yanında Nuceyfi'nin olduğu bir toplantıda, Irak seçimlerini ele aldıklarını anlattı.
 
Irak Meclis Başkanı olan Usame Nuceyfi'nin federalizmi savunduğunu ve yakın zamanda Türkiye'de AKP yetkilileriyle özel görüşmeler yaptığını anımsatalım. Kardeşi Musul Valisi Atil Nuceyfi'nin de IŞİD'in işgalindeki özel bir rol aldığını önemle belirtelim.
 
Haşimi ise zaten Irak'ta idamla yargılanmış ve kaçarak Erdoğan'a sığınmış biridir. İstanbul'da saklanan Haşimi, IŞİD'in Musul'u işgaline "devrim" demiştir!
 
3) Kürt örgütleri.
Musul hamlesinde KDP'nin başı çektiğini, PKK'nin ise pozisyonu gereği bu koalisyonun doğal parçası olduğunu belirtmeliyiz.
 
Talabani'nin partisi KYB'nin pozisyonu İran etkisi nedeniyle oynaklık gösteriyor. Son süreçte KYB bürolarına birçok intihar saldırısı düzenlenmesi de bu oynak tutumu nedeniyledir.
 
Diğer yandan Kuzey Irak seçimlerinde ikinci parti olan Goran Hareketi ise Maliki'nin kurmaya çalıştığı geniş tabanlı hükümet koalisyonunda yer almaya istekli göründüğü için konumu diğerlerinden farklıdır.
 
4) IŞİD ve benzeri örgütler.
Dün uzun uzun anlattığımız için üzerinde durmayacağız. Ancak ABD'nin bu tür örgütleri gerektiği zaman "terör örgütü listesine" bile dâhil ederek kullanabildiğini yeniden vurgulayalım!
 
Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Konsolosluğumuzu işgal edenlerden "IŞİD mensupları" diye söz etmekte, Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç IŞİD'in Türkiye'yi hedef almadığını söylemekte ve hükümetin gazetesi Yeni Şafak "IŞİD bizimkileri rehin almadı, misafir ediyor" şeklinde haberler yapmaktadır! Önemlidir.
 
MUSUL HAMLESİNİN 7 HEDEFİ
 
Taşeron Koalisyonu'nun Musul işgali hamlesinin saptayabildiğimiz 7 hedefi vardır:
 
1) Suriye'de kaybeden ABD, Ukrayna cephesini açarak hamle üstünlüğü elde etmeye çalışmıştı ancak bunda da başarılı olamadı. Obama'nın son konuşmasından anlaşıldığına göre ABD yeniden Ortadoğu'da mevzi kazanmaya dönük hamleler yapacaktır. İşte IŞİD'in Musul hamlesi bunlardan biridir.
 
2) ABD açısından Suriye ile Irak içinde petrol bölgesi olan bir yayı sorunlu hale getirmek, yani Basra'dan Doğu Akdeniz'e uzanan İran, Irak, Suriye hattı içinde gedik açmak önemli bir jeopolitik kazanımdır.
 
3) Bu sorunlu bölgeye dayanarak Irak'ın Şii, Sünni ve Kürt bölgeleri olarak üçe bölünmesi kolaylaşacaktır.
 
4) Kerkük ve Musul'u bu hamleyle Bağdat'tan koparmak, "Türkiye himayesinde Kürdistan"ın önünü açacaktır. Böylece Erdoğan ile Barzani işbirliği, petrolden öteye geçecek, daha da ete kemiğe bürünecektir.
 
5) "Türkiye'yi Kürtlerle büyütme" adı altında Fars-Arap bloğuna karşı düşmanlık sürdürülecektir.
 
6) Türkiye Suriye'de Rojava'ya yani Suriye Kürdistanı'na razı edilecektir.
 
7) Washington için Maliki'nin ABD'den yardım istemek zorunda kalması önemli bir hedeftir. ABD, böylece "katlandığı" Maliki'yi bir parça hizaya sokabilecektir!
 
Ancak tüm bu hedeflerin gerçekleşme şansı yoktur. Dünya Atlantik merkezli değil, Asya merkezli dönmektedir ve ABD'nin bu hamleleri nihai sonucu değiştiremeyecektir.
 
AYDINLIK / Cumartesi, 14 Haziran 2014