20 Haziran 2014 Cuma

YAKIN TARİHE NOTLAR: ÇATI ADAYI KONUSUNDA İKİ GAZETEDE (CUMHURİYET VE ZAMAN) ÇIKAN YORUMLAR



17.06.2014 TARİHLİ CUMHURİYET GAZETESİ MANŞETİ:

Kılıçdaroğlu ve Bahçeli: Köşk adayımız İhsanoğlu

CHP'de çatı çatırdaması

18.06.2014 TARİHLİ CUMHURİYET GAZETESİ MANŞETİ:

Cumhuriyet'e konuşan çatı aday İhsanoğlu eleştirilere yanıt verdi

'Atatürk'ü inkar tarihi inkardır'


UTKU ÇAKIRÖZER- 17 Haziran 2014 Salı

Kılıçdaroğlu: Halk tanıdıkça sevecek

CHP lideri Kılıçdaroğlu’ndan İhsanoğlu için ilk değerlendirme:

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte, iki partinin ortak cumhurbaşkanı adayı olarak eski İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’nu açıkladıktan sonra makam odasında kısa bir görüşme yapma fırsatı bulduk.

Tarihe geçecek uzlaşı
Sadece CHP için değil tüm Türkiye için ‘sürpriz’ sayılan bir isimi önermiş ve bu öneri de MHP tarafından kabul edilmişti. Uzlaşının MHP ile sınırlı kalmayacağını söyleyerek başladı söze: “Konuştuğumuz diğer tüm siyasi partilere de aktaracağız bu ismi. Onların de desteğini alacağımıza inanıyorum. Türk demokrasi tarihine, AKP dışı tüm partilerin en geniş uzlaşısını sağlayan isim olarak geçecek.”


Partiye lider seçmiyoruz
İhsanoğlu’nun özelliklerine geçmeden önce neden bu tercihi yaptığını anlattı: “Bir partiye lider değil, 76 milyon yurttaşımıza cumhurbaşkanı seçeceğiz. Seçilen isim 76 milyonu temsil edecek. Yaptığım temaslarda herkes huzur istiyor. Kavgasız, gürültüsüz barış içinde bir Türkiye istiyor. Göreceksiniz Ekmeleddin Bey özellikleriyle tüm bu talepleri karşılayacak bir isim olacaktır.”


Demokratik, özgürlükçü ve laik
CHP lideri, ortak cumhurbaşkanı adayının özelliklerini de şöyle sıraladı: “Demokrasiden, özgürlüklerden, insan haklarından yana. Laik. Kadın-erkek eşitliğine inanan bir isim. Sosyal devletten yana. Hukuk devleti ilkelerine bağlıdır.”


Obama’dan Suud Kralı’na herkesle iyi
İslam İşbirliği Teşkilatı’nın iki dönem genel sekreterliğini yürüten İhsanoğlu’nun uluslararası arenadaki deneyimi de CHP liderini etkilemiş: “Dünya çapında tanınmış, Doğu’da ve Batı’da takdir görecek, uluslararası camiada konuşmasının ağırlığı olan bir isim. Kavgadan uzak, huzurdan ve barıştan yana bir kimlik. ABD Başkanı Obama’dan Suud Kralı’na, Rusya’dan Japonya’ya tüm dünya ile iyi ilişkiler içinde.”


Aleyhinde söylenecek tek söz yok
CHP lideri, bu özellikleri sıraladıktan sonra sözünü şöyle tamamladı:
“Bir cumhurbaşkanı için aranan özelliklerin tamamı Ekmeleddin Bey’de var. Aleyhinde söylenibilecek hiçbir şey yok. Hiçbir eleştiriyi hak etmiyor.”

Çok iyi bir cumhurbaşkanı olacak

CHP’nin önerdiği adayı MHP lideri Devlet Bahçeli nasıl karşıladı?
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Bahçeli’yle görüşmeye ilişkin çok kısa bir değerlendirme yaptı: “Olumlu karşıladı. İyi bir aday olarak gördüğünü söyledi. Bence de çok iyi bir cumhurbaşkanımız olacak.”


Ecevit’ten Devlet Nişanı
İhsanoğlu ismine CHP tabanı nasıl bakacak? Kılıçdaroğlu, İhsanoğlu’nun ‘laik, demokratik, özgürlükçü ve hukuk devletinden yana’ bir isim olduğunu bir kez daha anımsatarak şunları söyledi: “Eski Genel Başkanımız merhum Bülent Ecevit de kendisine 2000’de hizmetleri nedeniyle Devlet Nişanı verdi. Adına dünyanın saygın üniversitelerinde ödüller konmuş durumda.”


Taban tanıdıkça sevecek
İhsanoğlu tercihi CHP içindeki bazı çevrelerin “Partili aday” taleplerini karşılamadı. Kılıçdaroğlu’un parti teşkilatına yönelik mesajı şöyle:

 
“Parti tabanımızdaki genel beklenti de cumhurbaşkanının siyasi kimliğinin öne çıkmaması şeklinde. Çünkü o 76 milyonun cumhurbaşkanı olacak. Diğer seçimler ile karıştırmamak gerekir. 76 milyonun ortak paydasını arıyoruz. Bir partinin değil halkın adayı olacak bu. Neden biz telaffuz ettik? Çünkü yasa bu görevi bize verdiği için. Meclis’te grubu olan partilere veriyor bu hakkı. Ben sadece CHP ile değil toplumun tüm kesimleriyle çok sıcak ilişkiler kuracağına inanıyorum. Halkımız da kendisini tanıdıkça ne kadar doğru bir aday olduğunu görecek.”


Hayırlı olsun telefonu
Kılıçdaroğlu, MHP lideri ile görüşmesinden sonra ilk iş olarak Ekmeleddin İhsanoğlu’nu aradı. Kendisine bu görüşmeyi sorduğumuzda, “İkimiz de karşılıklı olarak hayırlı olsun dedik” yanıtını vermekle yetindi.


Tüm evlere broşür
İhsanoğlu ismi dün açıklandığında birçok kişi için sürpriz oldu. Toplumun önemli bir bölümü de bu ismi henüz tanımıyor. CHP lideri ‘tanınırlık’ probleminin farkında: “Yurttaşlarımızın tanımaması doğal. Şimdi bize düşen görev bir broşür hazırlayarak bunu Türkiye’de tüm evlere ulaştırmak olmalı. Bunu yapmak zorundayız. Bu konuda tüm partilerimize görev düşer.”  


Uzlaşma kültürünün örneği olacak
Bundan sonraki süreçte neler olacak? Kılıçdaroğlu öncelikle bu süreçte bir araya geldiği siyasi parti liderlerine İhsanoğlu’nun özelliklerinin CHP ve MHP tarafından anlatılacağını söylüyor. Tabii bundan sonra İhsanoğlu da devreye girecek: “Ekmeleddin Bey’in de benzer bir tur atacağını düşünüyorum. Partilere, sivil toplum örgütlerine, sendikalara gidecektir. Türk demokrasi tarihine AKP dışı tüm siyasi partilerin ve toplum kesimlerinin üzerinde uzlaştığı bir isim olarak geçmesini dilerim. Bunu sağlayabilecek nitelikte biri. Böylece uzlaşma kültürünün ne olduğunu tüm Türkiye’ye göstermiş olacağız. Bu uzlaşmayı sağlamak hiç kolay değil. Ama önemli olan zoru başarmaktır. Türkiye’de kavgadan uzak, huzur ve güvenin temsili bir cumhurbaşkanı profili isteniyordu. Ekmeleddin Bey bu özelliklerin tümüne sahip. Halkın teveccühünü kazanacaktır. Ben buna yürekten inanıyorum.”


UTKU ÇAKIRÖZER- 18 Haziran 2014 Çarşamba

'Atatürk'ü inkar Türk tarihini inkardır'

Muhalefetin ortak cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanan Ekmeleddin İhsanoğlu’na MHP’den çok CHP Meclis grubu içinden tepkiler geldi. Gelen eleştirilerin bir bölümü İhsanoğlu’nun “Atatürk ve Cumhuriyet karşıtı” olduğu şeklindeydi.

Gündemdeki isim olan İhsanoğlu’na dün hem adaylığını hem de bu eleştirileri nasıl değerlendirdiğini sorma fırsatı bulduk. Başta konuşmak istemedi. Ancak “Atatürk düşmanlığı” iddialarına üzüldüğünü belirttikten sonra şu değerlendirmeleri yaptı:

Atatürk’ü inkâr Türk tarihini inkârdır
“Bu tür değerlendirmelere çok üzülüyorum. Lütfen bunu yapan arkadaşlarımız geçmişime baksın. Türkiye Cumhuriyeti kurumlarında, hatta adında bizzat Atatürk yazılı kurullarda üstlendiğim görevlere baksınlar. Atatürk’ü, Cumhuriyet realitesini ve kazanımlarını inkâr etmek tamamen yanlıştır.

Atatürk istiklal mücadelesinin kahramanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olarak tüm Türk milletinin gönlünde yer etmiş mümtaz bir şahsiyettir. Bunun aksini söylemek tarihin realitesine yakışmayan bir tutum olur. Fransa için Napolyon, ABD için George Washington neyse Türkiye için de Atatürk odur.”

Ne reddedelim ne de kutsayalım
“Türkiye’de Atatürk meselesi gündeme geldiğinde yapılan şu: Bir kesim onu yargılıyor ve tamamen reddediyor. Bir kesim ise yarı Tanrı misali kutsuyor. Ne kutsamalı ne de reddetmeliyiz. Türkiye’nin bu tartışmaları çoktan aşmış olması lazım. Cumhuriyet’in 100. yılında tarihimizi objektif ve rasyonel olarak ele alabilmeliyiz.”

Amacımız daha iyi demokrasi olmalı
“Türkiye artık modern bir toplum haline döndü. Demokrasisini daha iyi noktaya çıkarmak için büyük çaba içinde. Ben de günümüz meselelerini bu çerçeve içinde ele almanın en doğru yaklaşım olduğuna inanıyorum.”

Din ve siyaset birbirine karışmamalı
İslami bir gelenekten geldiği için İhsanoğlu’na “laiklik” konusunda da eleştiriler yöneltildiğini gözlemliyoruz. Kendisine bu konudaki tereddütleri aktardığımızda, “Yeni Yüzyılda İslam Dünyası” isimli kitabının önsözüne de aldığı şu ifadelerle yanıt verdi:

“Din-siyaset ilişkisi düzenlenmesi gereken bir alandır. Bu ikisi arasındaki sınırın tayininde hep problemler olmuştur. Siyasi güçlerin din üzerinde baskı kurmaması gerekir. Benzer şekilde siyaset üzerinde din adına bir baskı da kurulmamalı. Bu durumların her ikisinin de başarısızlıkla neticelendiği örnekler hem İslam hem de dünya tarihinde mevcuttur.”

Anadolu denince gözümüz parlar
İhsanoğlu ile kısa görüşmemizde, Kahire’ye uzanan ailesi hakkında da konuştuk. Adaylığı açıklandıktan sonra babası İhsan İhsanoğlu’na yönelik eleştirilerin de geldiğini öğrenince üzülmüş. Sadece, “Babam da benim gibi siyasete uzak durmak isteyen bir kişiydi. İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif’in en yakın arkadaşıdır babam. En güvendiği insanlardan biridir. Ülkesini seven, Anadolu’yu duyunca gözü parlayan biriydi babam” demekle yetindi.
 
Hamama giren terler
İhsanoğlu ile ilgili en merak edilen konu, AKP’nin olası Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Tayyip Erdoğan karşısında nasıl bir kampanya yürüteceği konusu. Yakında Ankara ve İstanbul’da siyasi partiler ve basını kapsayan bir görüşmeler turuna çıkacak. Ardından yurt gezileri gündeme gelecek. “45 günlük bu yoğun tempoya hazır mısınız?” sorumuza kendine güvenen bir yanıtla karşılık verdi:

“Hamama giren terler!”

Bahçeli: O da siyaseti öğrenecek
Dün hem CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, hem de MHP lideri Devlet Bahçeli partilerinin grup toplantılarında ortak adayları İhsanoğlu’nu tabanlarına tanıtan konuşmalar yaptılar. Bahçeli partiler arasındaki “uzlaşmanın” önemini vurgularken Kılıçdaroğlu ise çıkardıkları adayın Cumhuriyet değerleri ile sorunu bulunmadığının altını çizdi.

Bahçeli ile Meclis’ten ayrılışı sırasında kısa bir sohbet fırsatı yakaladık. “Ortak adayınızın siyaset dışından gelmesi bir dezavantaj oluşturacak mı?” sorumuza şu karşılığı verdi:
“Burada, milletvekilliği seçimlerinden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelenlerde daha evvelden bir siyasi kimlik var mıydı? Yoktu. Öğrenecek kendisi de demek ki.”

Yeni deneyim
Bahçeli diğer sorularımıza ise şu yanıtları verdi:

Soru: Siyasi tarihimizde bir ilk yaşanacak ve MHP ile CHP beraber kampanya yürütecek. Bu nasıl olacak?

- O gibi konular henüz tam olarak gündemde değil. Önümüzdeki günlerde şekillenecek.

Soru: Siz MHP olarak neler yapacaksınız?

 - Üzerimize düşen her şeyi yapacağız. İlk defa uygulamada olduğu için burada yeni yeni deneyimler de kazanacağız. Ama sonuç almak için her türlü gayreti göstereceğiz.

CHP’nin içiyle ilgilenmiyoruz
Soru: SP ve BBP ile de konuştunuz mu?

- Onlarla görüşüyoruz zaten.

Soru: Destek verdiler mi?

- ‘Yetkili organlarımızda görüşülecek, ondan sonra düşüncelerimizi açıklayacağız’ diyorlar.
Soru: CHP içinde İhsanoğlu ismine itirazlar var. Çalkantı var. Bu durum süreci sıkıntıya sokar mı?

- Bilemiyorum, tabii biz Cumhuriyet Halk Partisi’nin iç meselesiyle ilgilenmiyoruz. İnşallah Ekmeleddin Bey’le hayırlı sonuçlar olacak, öyle inanıyorum.

‘Konuşmayın’ sözüm tesir etmiş
Soru: Hem Başbakan hem Cumhurbaşkanı bu konuya hiç girmediler. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

- İki gün evvel ‘Fazla konuşmayınız’ diye bir telkinim olmuştu, acaba o mu tesir etti dersiniz?  
 

CÜNEYT ARCAYÜREK- 18 Haziran 2014 Çarşamba
 
Çatı Adayı ‘Sorunu’…
............
Şimdi soruyorum:
Ey CHP’liler; hepimizin partisiyle, yazarlarıyla birlikte yıllardır yürüttüğümüz mücadele, giderek demokrasiyi boğazlayarak tek adam, dörtte üçü diktatörlük taslayan RTE’den kurtulmak değil miydi?
Şimdi bir başka emrivakiyle karşımızda...
Çankaya’ya çıkmaya hazırlanıyor.
Kimliğini kendi sözleri itiraf ediyor.
Anayasa ayak bağıdır. Ben yukarı çıkarsam anayasa takmam, bildiğim gibi hareket ederim. Yukarıda hâlâ AKP Genel Başkanı gibi partiyi ve de hükümeti yönetirim. Hukukun üstünlüğü, laik devlet kuralları bana vız gelir.
Mademki beni halk seçti; öyleyse rejim kendiliğinden yarı başkanlık sistemine dönüşmüş ve benim de buna göre Çankaya’dan devleti tek başıma yönetmem gerekecek demektir diyor.
Bunlar, karakteri doğuştan zorba RTE’nin nasıl bir cumhurbaşkanı olmaya hazırlandığını önceden müjdelediği öğelerin özeti...
Yahu bir kez, bu kez, ulusal birliğe, anayasal düzene dönüşün kapısını aralayan bu ortak aday fırsatını, particiliğin ötesinde yorumlamayı başarıverin!
***
İki partinin çatı adayında uzlaşması bekleniyor muydu? Hayır!
Bu kez de beklenmedik başka bir olay gerçekleştirerek iki parti örgütleri de RTE’ye karşı oy savaşında birleşseler, sonuç ne olursa olsun, demokrasi mücadelesine umutla bakmamızı sağlayacaklar ve…
… Türk demokrasi tarihine geçecek bir ilki gerçekleştirmiş olacaklar!  
 
HİKMET ÇETİNKAYA- 18 Haziran 2014 Çarşamba
 
Benim Çatı Adayım Kim?..
......
Benim cumhurbaşkanı adayım, bir sosyalist, komünist olabilir.
Edebiyatçı, ünlü bir müzisyen, ressam!
Demokrasiyi, özgürlükleri, savaşı değil barışı savunan, Gezi’de her düşünceden insanla birlikte umutları paylaşan...
Neden hep siyasetçiler geliyor aklımıza da bir edebiyatçı, ressam, müzisyen, sinemacı gelmiyor?
Benim gönlümde yatan cumhurbaşkanı adaylarım Gülsin Onay, Yılmaz Büyükerşen, Nuri Bilge Ceylan, Fazıl Say!

Neden olmasın?

Seçilirler mi “çatı adayı” olsalar?

Ne yazık ki hayır!

Türkiye sözlü kültürden yazılı kültüre geçemedi... Demokrasi ve özgürlükleri özümseyemedi... Gerici, ırkçı iktidarlar, darbeler, tarikatlar hayatımızı elimizden aldı...
Düşünceye kelepçe vurulan bir toplumda ayrımcılık ivme kazandı!

Ecevit’in kurduğu DSP nasıl bölündü? Büyük patron ABD nasıl bir tezgâh kurup “ılımlı İslam”ın önünü açtı, Türkiye bugünlere nasıl geldi?

Biraz bekleyin, Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirin ama biraz insaflı olun!

SODEP, HP, SHP, CHP 1950’den bugüne dek Manisa’da niçin belediye başkanlığı seçimlerini alamadı?

CHP bunları tartışmalı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin taktiksel olduğunu bilmeli...
Önce bir duralım, sakinleşelim, çatı adayını yakından tanıyalım...
ABD mi yoksa İngiltere mi önerdi, dünyaya bakış açısı, siyasal İslamcı olup olmadığını tartalım, biçelim!
***
Siz RTE’den kurtulmak mı istiyorsunuz?
O zaman, benim adaylarım geçersiz, sizinkiler de geçersiz, bunu bilin!
Siyaset bir sanattır, oyunun kuralları vardır, sivil vesayetten kurtulmanın yolları...
Hiç olmazsa 24 saat düşünün ve karar verin...
Hani tarafsız bir cumhurbaşkanı istiyordunuz siz? Laiklik kavramını bile karıştırıyorsunuz!
‘Laikos’tan gelir laiklik kavramı!

Anlamı halksal yönetim, egemenlik halkındır demektir!
Önce öğrenin, sonra da Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirin!
Kılıçdaroğlu, sosyal demokrat aday aramıyordu ki!..
Bu bir taktik!..
CHP’de “çatının çatırdaması” diye bir şey yok!
Ulusalcılık da kimsenin tekelinde değil!
Sandıkta özgürsünüz, istediğinize oy verirsiniz!  
 
Hikmet Çetinkaya- 19 Haziran 2014 Perşembe
 
RTE İçinize Siniyor mu?..
......
İşte bu sırada CHP-MHP ortak adayını açıkladı:
Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu!
RTE allak bullak oldu!
Grup toplantısında esip gürlemedi, “hodri meydan” diyemedi...
“Millet kararını sandıkta verir!” demekle yetindi.
İlk tepki CHP içindeki 10-15 milletvekilinden geldi...
Onlara şu soruyu sormak isterim:
“Çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun kaç kitabını okudunuz?”
Tepki gösteren CHP’lilerin kesinlikle okumadıklarını biliyorum ama hadi ikisi, üçü okumuştur diyeyim...
Yurtseverliği, Atatürkçülüğü, laikliği tekeline alan bu kişilerin amacı ne?
Milletvekili seçilmişler ama hiçbiri şöyle düşünmüyor:
“CHP geniş kitleleri, yoksulları, emekçileri, solcuları, liberalleri, dindarları (yobazları değil), özellikle gençleri neden kucaklayamıyor?”
.....
CHP ve MHP’nin “çatı adayı” İhsanoğlu, RTE’nin karşısında özenle seçilmiştir...
Bu ad, kimsenin aklına gelmemişti...
Eğer başarı kazanırsa demokrasi tarihinde bir ilk yaşanacaktır.
.....
Ben de Arcayürek gibi düşünüyorum...
Ulusal birliğe, anayasal düzene dönüşün kapısını, penceresini aydınlığa aralayan bizim sözde Atatürkçü CHP’lilerin, “parti küçük olsun ama ben vekil olayım” düşüncesinden vazgeçmeleri, bir umut ışığı olmaları gerekir.
Bir ortak aday RTE’yi korkuttu!
İhsanoğlu açık açık söyledi:
“Benim gizli ajandam yok, ne düşünüyorsam hepsi kitaplarımda var!”
CHP’nin bir kesimine sesleniyorum:
“Tanıyın İhsanoğlu’nu, CHP lideri Kılıçdaroğlu’na sahip çıkın, eğer demokrasi, özgürlük gibi bir tasanız varsa!”
........
 
Orhan Bursalı- 17 Haziran 2014 Salı
 
Çatı Adayı: Politika ve Taktik
 ......
Dediğim gibi, Cumhurbaşkanlığı seçimi, tabii muhalefet açısından, bir taktik konu benim için.
RTE’nin seçilmesini önleyecek bir isim, Türkiye’de tüm '64engeleri ve siyaseti sarsan bir sonuç üretir.
İhsanoğlu, RTE’nin adamı değil. Muhalefetin adayı olarak da, şüphesiz ki, muhalefetin sesine kulak verecektir, çünkü olayın tabiatında bu var.
AKP ile doğrudan bir siyasi ilişkisi olmaması da elini serbest bırakır.
Duygusal tepkilerden uzak durarak, suların biraz durulmasını beklemek doğru tutumdur.
Acele etmeyin derim... Politika yapıyoruz!  
 
Orhan Bursalı- 19 Haziran 2014 Perşembe
 
Önceliklerim? Oy Verir miyim?
 
.......
Peki neden böyle bir tercih?
Çünkü, RTE’nin Türkiye’nin bütün anayasal ve yasal kurumları içinde ve tüm Türkiye’de zücaciye dükkânına girmiş fil gibi hareketi, mutlak egemenliğe tırmanması, anayasal kurumları her an yıkıp geçme kararlığı, anayasayı sıfırlama çabası, ülkeyi bölmesi ve daha bir dizi ekonomik, toplumsal ve siyasal nedenlerden dolayı, kendisine dur denilmesini öncelikli siyasal tercih haline getirdi... Kendisine bir çizgi atmanın en önemli aracı, sandık ve Cumhurbaşkanlığı seçimi...
İnsanların yeniden ülkesine güvenini tazelemesi ve siyaset olarak bir şeylerin değiştirilebileceğini görmesi gerekir.
Çatı adaylığı önerisi, böyle bir şansı yaratıyor. Çatı adaylığının paylaşılması da muhalefet arasında acil bir uzlaşma düşüncesinin ağırlık kazandığını ve ortak paydada birleştiğini gösteriyor.
Çatı adayı, çoğunluk oyunu alır mı bilemem, ama bir olasılıktır ve bu olasılığı yüksek bir düzeye çıkarmak, muhalefetin sorumluluğundadır.
.......
 
Emre Kongar- 19 Haziran 2014 Perşembe
 
Sorun Ne, Aday Kim?
.....
CHP ve MHP’nin ortak adayı olarak ilan edilen Ekmeleddin İhsanoğlu’nu tanımayabilirsiniz...
Tanıyorsanız, beğenmeyebilirsiniz...
Ama İhsanoğlu, barış ve uzlaşma kültürüyle yoğrulmuş bir geçmişten, bu geçmişe dayalı başarılı bir uluslararası politika kariyerinden gelmektedir...
Demokratik rejimin yaşatılması, bütün yurttaşların can ve mal güvenliklerinin, özgürlüklerinin korunması için gerekli olan temel değerlere sahiptir...
Üstelik, partiler arasında sağlanan mutabakat ile seçilme şansı da vardır!  


Emre Kongar- 20 Haziran 2014 Cuma

İhsanoğlu Neyi Test Edecek?

..........
İşte şimdi Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ortak adaylığı, İslam dinini, Türkiye Cumhuriyeti’nde yeniden evrensel bir teste tabi tutuyor:

Ya demokratikleşerek çağdaşlaşmak ya da ortaçağın karanlık, kanlı koridorlarında hapsolmak...


İşte mesele bu!  

Hikmet Çetinkaya- 20 Haziran 2014 Cuma

Kim Oryantalist, Kim Atatürkçü!..

........
CHP ve MHP’nin ortak adayı, İhsanoğlu’na oyunuzu ister verir ister vermezsiniz!
Sizin, neredeyse saygın bir bilim insanını El Kaide lideri olarak görmeniz, cehalet çukurunun bataklığında olduğunuzu gösterir.
İhsanoğlu, 1968 yılında Fransa’da verilmeye başlanan Paris’teki Uluslararası Bilim Tarihi Enstitüsü’nün, 2008’de bilim ödülünü kazanmıştır...
Bu çalışması Osmanlı bilim tarihi üzerinedir...
İslam Konseyi Örgütü Sekreterliği yapmak bir bilim insanını “yobaz”, “siyasal İslamcı” mı yapar?
Dört yabancı dil bilen, Yozgatlı bir ailenin çocuğu...
İyi eğitim almış bir kişi...
Demokrasilerin laiklik temelinde geliştirileceğini yazan bir aydın!
Dedim ya, oyunuzu ister verir ister vermezsiniz!
Salt kendinizi “vatansever” görüp CHP lideri Kılıçdaroğlu’na saldırmayacak, kurusıkı atmayıp adayınızı bulup çıkaracaksınız.
Bir de şunu unutmayın...
Ecevit’in liderliğindeki CHP 70’li yıllarda yüzde kırkları aşarken niye bugün yüzde 25-26’larda?
Niçin solcular, sosyalistler, dindarlar, ateistler oy vermiyor?
Düşünün!  


20.06.2014 Tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nin 4.Sayfası'nda Yer Alan Haberler:

CHP'li Hamzaçebi: Çatı aday açıklanınca Erdoğan daha önce yapmadığı şeyleri yapmaya başladı

İhsanoğlu paniği

CHP ve MHP İhsanoğlu'nun kampanyası için hazırlık başlattı. CHP'li Hamzaçebi, 'kopya aday eleştirilerine yanıt olarak, "Ben İhsanoğlu ile Erdoğan arasında bir benzerlik kuramadım ama onların İhsanoğlu'nu takip edecekleri ortaya çıkıyor. Çünkü İhsanoğlu'nun aday olarak açıklanmasından sonra bir panik psikolojisi onları sardı' dedi.

Aynı Sayfa'da Diğer Bir Başlık:

Çatı adayı İhsanoğlu ile ilgili değerlendirme yapmaktan kaçındı

Erdoğan yine suskun

Yine 4.Sayfa'dan Bir Başlık:

Mustafa Balbay Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı Adaylığını Yorumladı:

Uzlaşma arayışının yansıması

   CHP Samsun İl Başkanlığı'nı ziyaret eden CHP İzmir Milletvekili ve gazetemizin yazarı Mustafa Balbay, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

   CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimi için Eklemeddin İhsanoğlu'nu aday göstermesiyle ilgili sorular üzerine Balbay, "Ekmeleddin İhsanoğlu, CHP'nin adayı değil. CHP'nin, Türkiye'nin yüzde 55'inden oy alabileceği beklentisi, planlaması ve umuduyla aday olarak önerdiği bir kişi. 76 milyon insana hitap edebilecek, bir yanıyla Nazım Hikmet'i Arapçaya çevirmiş bir yanıyla İslam Konferansı Örgütü'nde İslam ülkeleriyle hemhal olmuş, bir yanıyla Batı ile ilişkilerini çok iyi kurmuş, bir yanıyla Suudi Arabistan'la ilişkilerini kurmuş, bir yanıyla da Bülent Ecevit'ten devlet nişanı almış bir kişiyi Türkiye'yi temsil edebilen bir kişi olur beklentisi içindeyiz" dedi. İhsanoğlu'nun adaylığı karşısında kaygılananlar olduğunu vurgulayan Balbay, "Sayın Genel Başkanın, Sayın İhsanoğlu ile 3.5 saat baş başa görüştüğünü, Türkiye'nin temel konuları üzerinde ortak yaklaşımların büyük ölçüde oluştuğunu biliyorum. Türkiye'nin 21'inci yüzyılda bu komşular yelpazesi içinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin olabilecek en geniş uzlaşma ile geçirmenin arayışı içerisindeyiz. Sayın İhsanoğlu da bu arayışın bir yansımasıdır" diye konuştu.

 
ZAMAN GAZETESİ YAZARLARI ÇATI ADAYI'NIN AÇIKLANMASINDAN SONRAKİ 4 GÜNDE KONUYA FAZLA İLGİ GÖSTERMEDİLER. YAPILAN BİRKAÇ YORUM, AÇIKLANAN ADAY HAKKINDA OLUMLUYDU..

ZAMAN / Şahin Alpay- 19 Haziran 2014 Perşembe

Elbette ki oyum Ekmeleddin İhsanoğlu’na

......
Sayın İhsanoğlu’nu iyi tanırım. İslam İşbirliği Teşkilatı genel sekreterliğine seçildikten sonra irtibatımız kesildi, ama İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) genel direktörlüğünü yaptığı sırada birçok vesileyle bir araya geldik. Akademisyen ve diplomat olarak uluslararası saygınlık kazanmış, gerçek bir centilmen olan İhsanoğlu’na oy vereceğime, bütün okurlarımı da öyle yapmaya çağıracağıma kuşku yok.
......

ZAMAN / Nuriye Akman- 20 Haziran 2014 Cuma

......
Yerli siyaset geçmişi bulunmaması bana göre İhsanoğlu’nun artılarından biri. Bizim rekabette her yolu mübah görmeyen, edep ve nezaketi asla bozmayan birine ihtiyacımız var. Bunu becerirse, rakibini de belli bir seviyeye çekecektir. Disiplinlerarası düşünebilme yeteneğiyle bunu başarabilir. Tek ihtiyacı, enerjik bir ses tonudur. Profesyonel bir eğitimciden alacağı kısa süreli eğitimin faydası olabilir. Böylece bağırıp kükremeden de halkı etkileyebilecektir.

İkinci röportajımızda İslam ülkelerindeki insan hakları ihlalleriyle ilgili bir soruma cevap verirken “Arzu edilen menzile, aheste giden erişir. Hızlı giderseniz entarinizin etekleri ayaklarınıza dolanır.” demişti. Bu yaklaşım, maceracılığı dışlayan, temkin sahibi,  gerçekçi kişiliğini gösteriyordu. Bunların Cumhurbaşkanlığı makamı için son derece uygun özellikler olduğu açık. Yeter ki kampanyası sırasında her daim gülümsemeyi unutmasın.

ZAMAN / Mümtaz'er Türköne- 20 Haziran 2014 Cuma

......
CHP ve MHP gibi birbirine uzak iki parti, AK Parti’nin dokusuna çok uygun bir isim üzerinde uzlaştılar. Uzlaşmadan doğan, uzlaşmacı ve uzlaştırıcı bir isim.
.......