3 Haziran 2014 Salı

25 Mayıs 1937 Tarihli Cumhuriyet Gazetesi ve Cumhuriyet'in İlk Yıllarında Uygulanan Dış Politika'ya Örnekler 1



Gazetenin birinci sahifesinde dış politika ile ilgili 4 başlık göze çarpıyor:
1)    “Başvekil Yunanistanda Hararetle Karşılandı”

2)    “Üç dost devlet Nazırı”

3)    “Kardeş Iranla yapılan yeni muahedeler (andlaşmalar)”

4)    “Büyük Şefimizin doğum günü”
Bu dört başlıkla ilgili olarak birinci ve üçüncü sayfada ayrıntılı bilgiler veriliyor.

·         Birinci haberde Başvekil İsmet İnönü’nün Yunanistan’a yaptığı ziyaret anlatılıyor:
“….Cumhur Reisi Atatürkün doğduğu evi ziyaret etti. Bu esnada Başvekilin maiyetinden birisi bir hatıra olmak üzere evin bahçesindeki dut ağacından bir dal kopardı ve Başvekil bu dalı beraberinde aldı.
   İsmet İnönü Selanikte bir gezinti yaparak istasyona geldi ve 13.15’te Atinaya hareket etti.
  Selanik baştanbaşa Türk bayraklarile donanmıştı. İstasyonda gelip giderken Başvekil ahali tarafından heyecanla alkışlandı. Şehirde dolaştığı esnada da ahali küme küme geçtiği sokaklara toplanarak Türkiye Başvekilini yaşa sadalarile alkışlıyordu.
  Atina 24 (Sureti mahsusada giden arkadaşımızdan)- Başvekilimiz İsmet İnönünü hamil bulunan hususi tren geceyarısından sonra saat birde Larisa istasyonuna vasıl oldu. İstasyonda başlarında Başvekil General Metaksas olduğu halde, bütün Nazırlar, Belediye Reisi, Belediye meclisi azaları, kara, deniz, hava erkanıharbiye reisleri, ordu kumandanları, Hariciye Nezareti şube direktörleri, Romanya, Yugoslavya elçileri ve onbinlerce ahali bulunuyordu.
  Başvekil İsmet İnönü trenden inerken Atina muhafızlığı mızıkası ile Belediye ve Şehir bandoları hep birden Türkiye marşını çalmaktaydı. Efzun alayına mensub kıtalar tarafından selam resmi ifa edilmiştir. İsmet İnönü trenden iner inmez Başvekil Metaksas kendisine doğru ilerlemiş ve iki Başvekilin müsafahası pek samimi olmuştur. İstasyonda bulunan halk hep bir ağızdan "YAŞA!" diye bağırıyorlardı.
…İstasyonda birkaç dakika istirahatten sonra öndeki otomobilde iki Başvekil bulunan müdebdeb bir alay; tenvir edilmiş caddelerden geçerek Başvekil İsmet İnönünün misafir edileceği Büyük Britanya Oteline geldi.
   Alayın geçtiği bütün sokaklarda vaktin geç olmasına rağmen halk beklemekte idi. Atina ahalisi kalbden gelen bir heyecanla Türkiye Başvekilini alkışladı.
  Atina 24 (Sureti mahsusada giden arkadaşımızdan, telefonla)- Yarın (bugün) öğleden evvel Başvekilimiz İsmet İnönünü Kral Majeste Jorj kabul edecek ve şerefine bir öğle ziyafeti verecektir.
……..
 Atina 24 (Sureti mahsusada giden arkadaşımızdan)- Başvekil İsmet İnönü Yunanistan topraklarından geçerken her tarafta istasyonlara biriken halkın coşkun ve candan alkışları ile karşılanmıştır. Bu candan tezahürat Atinaya yaklaştıkça artmıştır. Bilhassa Atinaya dört saat mesafede Yanukladiya’da Başvekilimiz çok büyük bir heyecanla karşılanmıştır. Bu istasyonda İsmet İnönü trenden inerek:
"-Yaşasın Türkiye ! Yaşasın Atatürk ! Yaşasın İsmet İnönü ! " diye haykıran halka teşekkür etmiş, kendilerile görüşmüş ve o da bilmukabele: "Yaşasın Yunanistan !" diye bağırmıştır.”
Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin üzerinden henüz 15 yıl, Cumhuriyet’in kuruluşunun üzerinden ise henüz 14 yıl geçmemiş; Birbiriyle kısa bir süre önce savaş halinde olan iki ülke arasındaki samimiyeti görüyor musunuz ? Genç Cumhuriyet’in Başbakanı nasıl bir törenle karşılanıyor ? Karşılama heyetine dikkatinizi çekerim: Başbakan’ın yanısıra tüm bakanlar, Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Azaları, Kuvvet Komutanları, halktan binlerce kişi ve ilginçtir, karşılamada Romanya ve Yugoslavya Elçileri de bulunuyor ve saat gecenin biri !!! Ve Yunanistan Başbakanı, İsmet İnönü’ye kalacağı otele kadar refakat ediyor. Gecenin o saatinde halk sokaklarda Türkiye Başbakanı’nı alkışlıyor. Hele, Atina’ya dört saat mesafedeki Yanukladiya’da İsmet İnönü’nün kendisine gösterilen tezahürata karşılık trenden inip, “Yaşasın Yunanistan !” diye bağırması heyecan verici !
Gazetenin üçüncü sayfası, Yunan basınının ziyaret konusundaki yorumlarına yer veriyor:
“Yunanlı meslektaşların çok samimi neşriyatı
Atina 24 (A.A)- Atina ajansı bildiriyor:
   Elen efkarı umumiyesinin hissiyatına tercüman olan gazeteler, Türkiye Başvekili İsmet İnönünün Atina’yı ziyaretini çok büyük bir sevinçle selamlamakta ve bu vaziyetin, iki memleketi birbirine bağlıyan sıkı ve itimadlı dostluğun yeni bir tezahürü olduğunu tebarüz ettirmektedir.
Elefteron Vima gazetesi diyor ki:
    "Tahakkuku için en mühim rollerden birini İsmet İnönünün oynadığı tarihi Türk- Elen paktının imzasından beri, iki memleket arasındaki münasebetler öyle bir inkişafa mazhar olmuştur ki Türk nazırlarının Atinayı ve Elen nazırlarının Ankarayı ziyaretleri, her defasında, beynelminel siyasetin bütün meselelerinde iki memleket arasındaki sıkı iş birliği münasebetlerindeki samimiyeti gösteren yeni bürhanlar halinde tecelli eyliyecektir. Türkiye Başvekilinin bu yeni ziyaretininde bu manayı ihtiva etmekte olması dolayısile, Elen hükümet Merkezi ahalisi, İsmet İnönünü, dost ve müteffik bir hükümetin reisi sıfatile sevinçle selamlar."
Etniki Gazetesi diyor ki:
   "İsmet İnönü, kendisine yapılacak resmi kabul merasiminden başka ayrıca, bu ziyaretini iki memleket arasındaki sıkı dostluk bağlarının yeni bir bürhanı olarak telakki eden Elen Milleti tarafından büyük bir sevinçle karşılanacaktır. İki hükümeti birbirine bağlayıcı dostluk iki milletin kalbinde de yer etmiş bulunmaktadır….."
Estia Gazetesi başmakalesinde yazıyor:
   "Yeni Türk devletinin prensip ve ülkülerine bağlı olan Başvekil İsmet İnönü Türk- Yunan dostluğunun ne kadar samimi ve müstekar ve bu prensiplere uygun olduğunu takdir etmektedir. Türk- Yunan dostluğu yalnız beynelminel değil aynı zamanda fili ve hakiki bir manayı ihtiva ediyor. Mümtaz misafirimiz, başlıca amillerden biri olduğu böyle bir dostluğun manasını pek iyi anlamaktadır. Bu büyük siyaset adamı ve diplomat Türk- Yunan dostluğuna muazzam hizmetlerde bulunmuştur. Bu hizmetleri fevkalade takdir eden Yunan milleti, Türkiye Başvekilini Yunanistanın candan dostu olarak selamlamaktadır."
Her iki taraf arasındaki dostluk havasına ve Türkiye Başbakanı’na gösterilen saygı ve sevgiye dikkatinizi çekerim !!!
·         Birinci sayfadan seçtiğimiz “ÜÇ DOST DEVLET NAZIRI” başlıklı ikinci haberde, “İtalya Hariciye Nazırile Romanya ve Bulgaristan Başvekilleri 29 teşrinievvel Cumhuriyet Bayramında Ankarayı ziyaret edecekler” denilmektedir.
İtalya, Romanya ve Bulgaristan için “dost devlet” kavramı kullanılmaktadır. İkisi komşumuz bu üç ülkenin Başbakan ve Dışişleri Bakanlarının 29 Ekim kutlamaları için Türkiye’ye gelecekleri haber verilmektedir. Genç Cumhuriyet’e gösterilen ilginin başka bir örneği…
·         Seçtiğimiz “KARDEŞ İRANLA YAPILAN YENİ MUAHEDELER BUGÜNLERDE MECLİSTE TASDİK EDİLECEK” başlıklı üçüncü haberde de, “Tahranda imzalanan mukaveleler iki komşu memleket arasındaki yakınlaşmayı bütün şümulile tamamlayacaktır. denilmektedir.
Batı komşuları ile yukarıda örneğini gördüğümüz dostane ilişkiler sürdürülürken doğu’da da “kardeş ülke” tanımlamasını yaptığımız İran’la başka bir heyet andlaşmalar imzalamaktadır.
·         Birinci sahifeden seçtiğimiz son haber Atatürk ile ilgili (gördüğüm kadarı ile benim taradığım zaman aralığında gazetede Atatürk çok fazla haber yapılmıyor !!)….”BÜYÜK ŞEFİMİZİN DOĞUM GÜNÜ” başlıklı kısa haberde, “İngiltere Kralı Majeste George, Atatürkü telgrafla tebrik etti” denilmekte ve telgrafların içerikleri 3.sayfada verilmektedir:
Türkiye Reisicumhuru

                    ANKARA
Doğum gününüzün yıldönümü münasebile ekselansınıza kalbi tebriklerimi ve aynı zamanda sıhhat ve uzun ömürler temennilerimi takdimle samimi bir zevk duyarım.

                                                                                                               Altıncı George
Atatürk’ün verdiği yanıtta aynı haber içeriğinde yer alıyor:

Majeste Altıncı George

                    LONDRA
Doğumumun yıldönümü münasebetile Majestelerinin göndermek nezaketinde bulundukları telgraftan ziyadesile mütehassis oldum. Majestelerinin kalbi tebrik ve temennilerinden dolayı samimi surette teşekkür eder ve gerek kendilerinin ve gerek majeste Kraliçenin şahsi saadetleri hakkında en hararetli temennilerimin kabulünü rica eylerim.

                                                                                                           Atatürk
O zamanlar dünyanın hala en güçlü ülkesinin kralı, telgraf çekerek Atatürk’ün doğum gününü kutluyor ve Atatürk de son derece samimi ve nazik bir üslubla yanıt veriyor.

Yukarıdaki örneklerde; yeni kurulmuş “Cumhuriyet” in, özellikle komşu ülkelerle oluşturmuş olduğu dostane ve samimi havayı, özellikle İsmet İnönü’nün Yunanistan’ı ziyareti esnasında gerek Yunan Hükümeti’nin, Yunan Basının ve Halkının gösterdiği sevgi ve saygıyı, zamanın en güçlü ülkesinin kralının bile Atatürk’ün doğum gününü kutlamayı ihmal etmediğini gördük, 1937’lerde yaşamadığımız için hayıflandık ve kendi kendimize, “BİZ BUGÜNLERE NASIL GELDİK YAHU ?” diye sorduk. Bunlar mı devlet adamı, yoksa onlar mı ? Etrafımızda dost bırakmadılar da…