16 Haziran 2014 Pazartesi

TBMM'DE BU GİDİŞE "DUR" DİYECEK 20 YİĞİT MİLLETVEKİLİ YOK MU ?

  
 
19.01.2012 TARİHİNDE KABUL EDİLMİŞ OLAN 6271 SAYILI "CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ KANUNU"NA GÖRE:
 
  •  Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilir. (Madde 2)
  • Cumhurbaşkanı seçimleri beş yılda bir yapılır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. (Madde 3)
  • Cumhurbaşkanı seçimi, Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki altmış gün içinde; makamın herhangi bir şekilde boşalması hâlinde ise boşalmayı takip eden altmış gün içinde tamamlanır. (Madde 3)
  • Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. (Madde 4)
  • Kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip her Türk vatandaşı Cumhurbaşkanı seçilebilir. (Madde 6)
  • Cumhurbaşkanlığına Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi en az yirmi milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkündür. Her bir milletvekili ancak bir aday için teklifte bulunabilir. (Madde 7)
  • En son yapılan milletvekili genel seçimlerinde, aldıkları geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında, yüzde onu geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilir. Her bir siyasi parti ancak bir aday için teklifte bulunabilir. (Madde 7)
  • Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilân edilen süre içinde, adayların isimleri, muvafakat belgeleri ve gerekli diğer belgelerle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına veya Yüksek Seçim Kuruluna başvurularak aday gösterilmiş olur. Başvurunun Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına yapılması hâlinde, tüm bilgi ve belgeler, başvuru süresinin bitiminden itibaren yirmidört saat içinde Yüksek Seçim Kuruluna iletilir. (Madde 7)
  • Yüksek Seçim Kurulu, adaylar hakkında yaptığı inceleme sonucunda seçilme yeterliğini ve aday gösterilme şartlarını taşıyanları gösteren geçici aday listesini belirler. Geçici aday listesi ve itiraz süresi Resmî Gazetede yayımlanır. (Madde 9)
  • Propaganda dönemi, aday listesinin kesinleştiği gün başlar ve oylamaların yapılacağı günden önceki gün saat 18.00’de sona erer. (Madde 13)
 
 
Abdullah Gül'ün görev süresi 28.08.2014 tarihinde sona eriyor. 10.08.2014 tarihinde Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk oylaması yapılacak. Olası ikinci oylama tarihi 24.08.2014.
 
MECLİS DIŞINDAN YA DA İÇİNDEN ADAY GÖSTERİLEBİLMESİ ANCAK EN AZ 20 MİLLETVEKİLİNİN YAZILI TEKLİFİYLE MÜMKÜN.
 
CHP VE MHP'DE YOK MU 20 YİĞİT MİLLETVEKİLİ ???

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder