9 Haziran 2014 Pazartesi

Beşir Atalay: T.C. devletiyle hesaplaştık

devlethesaplasma
 
Diyarbakır’daki çalıştayda AKP’den ‘Somut yol haritası üzerindeyiz’ açıklaması
 
Diyarbakır’daki açılım çalıştayında, hükümet Türkiye’yi PKK’nın pazarlık masasına sundu. Atalay, İmralı’da son şekli verilen yol haritası için ‘Bunlar bizim de düşüncelerimiz’ dedi.
 
AKP’nin Diyarbakır’da “Yeni Türkiye’nin Açılan Kilidi: Çözüm Süreci” başlıklı çalıştayda konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Türkiye Cumhuriyeti devletini kendisiyle hesaplaştırdık” dedi. “Geçmişte yaptıklarıyla yüzleştirdik. Kurumları hesaplaştırdık. Haksızlık, zulümler, haksızlıklar, faili meçhuller akla gelebilecek bütün olumsuzlukları gözler önüne serdik” diyen Atalay, Sırrı Süreya Önder’in İmralı’da Öcalan ile görüşme sonrası yaptığı açıklamalara da destek verdi.
 
DTK ile birlikte
HDP ve BDP milletvekillerinin ‘Bizi davet etmediler’ demesine rağmen HDP MYK Üyesi Nazan Üstündağ ve PKK’nın Bölge Meclisi olarak işlev görmek üzere tasarladığı Demokratik Toplum Kongresi Genel Sekreteri Seydi Fırat ve HDK yöneticisi Prof. Dr. Gencay Gürsoy çalıştayda yer aldı. Katılımcıların çoğunluğunun AKP’ye yakın isimlerden seçildiği çalıştaya, ayrıca bu süreci yürütenlerden Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Ulvi Saran ve Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri Adnan Boynukara da katıldı. Çalıştay, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, DTK Genel Sekreteri Seydi Fırat’ın da katılımıyla yapılan çalıştayda, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından hazırlanan ve Türkçe, Kürtçe ve Arapça basılan’ Sessiz Devrim’ adlı kitap davetlilere dağıtıldı.
 
Yeni yol haritası
Çalıştayda yaptığı konuşmada PKK’ya sitem eden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, şöyle konuştu: “Yeni bir yol haritası üzerindeyiz. Yeni yol haritası sonuca götürücü olacaktır. Yasal düzenlemeler de yapılacak. Biz kararlıyız. Bu süreç bu konular olgunlaşmıştır artık Türkiye’de. Çözüme en yakınız. Biz başaracağız Allah’ın izniyle ve mecburuz. İnsanımız için çözmek sorumluluğumuz var. Tarihimize ve geleceğimize karşı çözme sorumluluğumuz, eve dönüşler, siyasete hayata dönüşler hepsi var”.
 
Son günlerde bölgede meydana gelen yol kesme başta olmak üzere olaylarada değinen Atalay, “Çözüm süreciyle ilgili yeni adımlar atılacak, daha somut yol haritası üzerinde çalışılıyor diye duyulduğunda, bölgede de hareketlilik başladı. Yol kesmeler vesaire, bunları anlamakta zorlanıyoruz”.
 
Güvenlik birimlerimiz çözüm için temkinli
Son zamanlarda siyaset kurumunu daha ön planda tutma yönünde de çabaları olduğunu vurgulayan Atalay, “Güvenlik birimlerimiz çözüm sürecinin hassasiyeti nedeniyle çok temkinli dikkatli. Çünkü bizim talimatımızdır o ama bölgede de bu hassasiyetin çok fazla dikkate alınması gerekiyor. Bu sabrın istismar edilmemesi gerekir” dedi.
 
PKK’ya övgü
Atalay’ın konuşmasında çocukları dağa götürülen annelerin eylemine ilişkin PKK’yı övmesi, fakat BDP/HDP’yi eleştirmesi dikkat çekti. “Sürece zarar verici gelişmelere çok dikkat edilmeli” diyen Atalay, şöyle devam etti:
 
“Belediye eş başkan bir bayan meydanları dar ediyorlar bu analara. Bu olamaz, yanlış yapıyorlar. Bir eşbaşkan ‘anneler para aldığı için oradalar’ diyor. Başka birisi ‘örgüte katılmışlar daha ne istiyorsunuz’ diyorlar. Başka biri ‘zorla götürülmedi kendileri gitti’ diyor. Bunun hiç birini örgüt söylemiyor. Bunun hepsini siyaset kesimi söylüyor. Ve ben bunu değerli önemli görüyorum. Yani bunu değerlendirmek lazım. Çözüm sürecini yürütenler bunları söyleyemez. Çözüm sürecini yürütenler çok daha dikkatli olmak durumunda. Bu benim için sürpriz.”
 
Atalay Sırrı Süreyya Önder’in açıklamalarına da destek vererek şunları söyledi: “Bir defa şunu ifade edeyim. Siyasi heyetin Ada’dan dönüşünden sonra açıklamalarını önemli ve doğru buluyoruz. Bunlar bizim de düşüncelerimiz ve ifade ettiğim gibi yeni yol haritası sonuca götürücü olacaktır. Yasal düzenlemeler de yapılacak, Meclis’e de gidilecek. Bütün boyutlarıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
 
Ala: Yeni Türkiye
“Yeni Türkiye’yi inşa ediyoruz” diyen İçişleri Bakanı Efkan Ala da, “Türkiye’de sistemin, kapalı sistemin beslendiği iki temel sorun var. Bunlar biri din ve vicdan sorunu, biri de etnik kimlik. 1980 sonrası ortaya çıkan hadise bu iki temel sorunu ve sistemin bunlara yaklaşımını çok açık biçimde ortaya koydu ve bu dönemde 1980’den 2000’lere kadar birlikte yaşadık” diye konuştu.
 
Eker: Kemalizm’in başka bir versiyonu
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Mehdi Eker de şunları söyledi:
 
“Eğer biz Kürt sorunun çözümünde Kürt kimliği etrafında tartışmalar yapıyorsak, Kürt kimliği meselesini sadece bir soy bağına düzeye indirgersek, bunu yanlış yaparız. Bu bize, Türkiye’nin daha önceden yaşadığı ve insanlarının da sonucundan çok mutlu olmadığı gelişmeleri çağrıştırıyor. Kemalizm’in başka bir versiyonunu getirir aklımıza.”
 
“Yollar kesiliyor. Hangi bölgede, uyuşturucu ekildiği bilinen bölgede. Burada bir takım komplikasyonlar var. Eğer biz dağdakiler insinler, ovadakiler siyaset yapsınlar diyoruz ama bu ortamda 15 yaşındaki kız çocuklarını dağa kaçırmak bu da bununla açık bir çelişki içindedir. Süreci zehirleme ve sürece zarar verme teşebbüsüdür. Bunu da halk ibretle izliyor.”
 
Bakanlardan Gültan Kışanak’a ziyaret
Bu arada “Yeni Türkiye’nin Açılan Kilidi: Çözüm Süreci Çalıştayı” için Diyarbakır’da bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’a bir ziyaret gerçekleştireceği öğrenildi.
 
DTK’lı Fırat, AKP’yle aynı şeyi istiyor
AKP’nin açılım çalıştayına katılan DTK Genel Sekreteri Seydi Fırat, burada yaptığı konuşmayı basınla paylaştı. Fırat, AKP ile yürütükleri açılıma PKK’nın taktiksel değil, stratejik baktığını belirterek, taleplerini beş madde halinde sıraladı. DHA’dan Ferit Arsaln’a Öcalan’ın son açıklaması üzerinden bu çalıştaya geldiklerini söyleyen Fırat’ın sıraladığı maddeler şöyle:
 
* “Kürt hareketiyle uzun bir tarihi sürece dayanan görüşmelerin yasal bir çerçeveye oturtulması ve kamuoyu nezdinde şeffaf bir düzeye de yürütülmesi.
 
* Tüm toplumsal kesimlerin demokratik taleplerine, barışçı ve demokratik bir yaklaşım Türkiye’nin temel ihtiyacıdır.
 
* Hükümetin Rojava’ya karşı izlediği ambargo ve abluka politikasının doğru bir tarafı bulunmamaktadır.
 
* 15 ve 16 Haziran’da 2013 tarihinde Kürt parti ve oluşumlarıyla Diyarbakır’da gerçekleştirmiş olduğumuz ulusal birlik ve çözüm konferansında çözüme dönük olarak almış olduğumuz kararların dikkate alınmasını Kürt sorununun çözümüne pozitif katkı sunacaktır”
 
Ala: MİT’i devreye sokmakla doğru iş yaptık
İçişleri Bakanı Efkan Ala çalıştayın ardından NTV’ye yaptığı açıklamada, “Türkiye zaten daha önce kendi problemlerini eski Türkiye’de ya başkalarına havale etmiştir ya da başka dış aktörler devreye girerek çeşitli biçimlerde aracılık yapmışlardır. Bunu çok sonraları anlamıştır Türkiye. İlk defa bir temel problemini ben çözeceğim kimseye ihtiyaç duymadan çözeceğim demiştir. Daha önce aracıları devre dışı bıraktığı için de maalesef Türkiye içerisinden bir takım olumsuz darbe girişimlerinde bulunulmuştur. Daha doğrusu MİT’e yönelik bir girişimden bahsediyorum. Orada başkaları devre dışında kalıp kendi istihbarat teşkilatımızı devreye sokunca Türkiye’nin nelerle karşılaştığı çok yakından beraber izledik. Bu teşkilatlar zaten bunun için vardır. Buradan bizim ne kadar doğru bir iş yaptığımız test edilmiş durumda” dedi.
 
Aydınlık / Cumartesi, 07 Haziran 2014