5 Haziran 2014 Perşembe

Uluslararası heyet: Suriye seçimleri meşrudur

 
suriyemesru
 
Suriye Yüksek Seçim Komitesi’nin kontrolünde yapılan seçimler tamamlandı. Yüzde 73 oranında katılım sağlanan seçimde 11 milyon 640 bin kişi sandık başına gitti. Resmi sonuçlar 2 gün sonra açıklanacak.
  
Suriye halkı seçimini yaptı. Önceki gün (3 Haziran) sandığa giden milyonlarca Suriyeli yeni cumhurbaşkanı için oy kullandı. Suriye tarihinde ilk kez, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine birden fazla aday katıldı.
 
Cumhurbaşkanlığı için, mevcut Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın yanı sıra Hasan Nuri ve Mahir Abdel Hafız Hacer yarıştı. Seçimler, katılımın yoğunluğu nedeniyle 5 saat uzatıldı. Sandıklar gece saat 24.00’te kapatıldı. Sayım ve tutanakların birleştirilmesi işlemleri sürüyor.
 
Görüştüğümüz resmi yetkililer sonuçların 2-3 gün içinde resmen açıklanacağını belirttiler.
 
‘Hiçbir sahtekârlık yapılmadı’
Suriye Yüksek Seçim Kurulu yargıçları sonuçları açıkladı. Seçimlerde hiçbir sahtekârlığın yapılmadığını vurgulayan yargıçlar, katılımn yüzde 73 oranında olduğunu açıkladı. Buna göre 3 Haziran seçimlerinde 11 milyon 640 oy kullanıldı.
 
Bu arada seçimler nedeniyle farklı ülkelerden gelen parlamenterler ve çeşitli demokratik kuruluşların temsilcileri dün sabah saatlerinde, seçimlerin meşruiyeti hakkında bir açıklama yaptı.
 
Uluslararası parlamenterler heyeti adına açıklamayı İranlı Alaettin Brucerdi yaptı. İran Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı da olan Brucerdi, Batılı devletlerden gelen “Seçimler meşru değildir” itirazını reddetti. Brucerdi, seçimlerin meşru olduğunu teyid ettiklerinin altını çizdi.
 
Heyette Rusya, İran, Venezuela, Kore Halk Cumhuriyeti, Hindistan, Brezilye, Filipinler, Tacikistan, Uganda, Nijerya Zimbabve’den parlamenterler yer aldı.
 
Parlamenterler: ‘İlk kez 3 aday arasında rekabetli bir seçim yapıldı’
Uluslararası parlamenterler Şam’daki Dama Rose Oteli’nde düzenledikleri basın toplantısında bir bildiri yayımladı. Bildiride, seçimlerin Suriye’nin muhtelif bölgelerinde Yüksek Seçim Komitesi’nin idaresi ve Yüksek Anayasa Mahkemesi’nin denetiminde yapıldığı belirtildi. Suriye’nin tarihinde ilk kez 3 aday arasında rekabetli seçimlerin yapıldığına işaret edilen bildiride Suriyelilerin yurtiçinde ve yurtdışında seçim merkezlerine yoğun bir katılım gösterdiği anlatıldı.
 
Heyet üyelerinden Amerikalı Uluslararası Anti Savaş Paktı üyesi Joseph Losbaker; Homs’ta bulundukları saha çalışmalarında ABD’nin desteklediği terör nedeniyle Suriye halkının yaşadığı acılara tanık olduklarını söyledi. Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan heyet üyeleri; seçim sırasında saha gezilerinde bulunarak yapılan işlemleri izlediklerini, ufak tefek aksaklıklar dışında ciddi bir soruna tanık olmadıklarını ifade etti.
 
Cumhurbaşkanlığı halkı selamladı
Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, dün “Seçimlere yoğun bir şekilde katılan ve Suriye tarihinde onurlu, egemen ve mücadeleci yeni bir sürece başlamak için seçim sonuçlarını bekleyen Suriyeli tüm vatandaşlar” ifadesini kullanarak vatandaşlarını selamladı.
Cumhurbaşkanlığı Facebook sosyal paylaşım sitesindeki sayfasında, “Suriyeliler alışılageldiği gibi ölüm, terör ve kendine kapanma mantığına karşı meydan okuma, umut ve yaşam mantığını kanıtlamaktalar. Suriyeliler bugün tüm dünyaya vatanlarına ve egemenliklerine sımsıkı tutunduklarını, tüm zorluklara rağmen kendileri ve vatanlarının geleceğini yapılandırma azim ve kararlılıklarını göstermekteler” ifadelerine yer verildi.
Rafet Ballı
AYDINLIK / 05.06.2014