28 Mart 2017 Salı

Alman İstihbarat Şefi Gülen'in Avukatlığına Soyundu




Alman İstihbarat Servisi (BND) Şefi Bruno Kahl, darbe girişiminin arkasında Fethullah Gülen’in bulunduğuna dair kanıt olmadığını ileri sürdü.

Der Spiegel'e konuşan Kahl, 15 temmuz darbe girişiminin, Türkiye'de kamu çalışanlarını ihraç edip muhalifleri hapsettiği ‘temizlik dalgası' için ‘bir bahane' olarak kullanıldığını ifade ederek "Darbe başarılı olsaydı da şu anda gördüklerimizi görecektik — belki aynı derinlikte ve radikallikte değil" dedi.

Darbe girişiminin arkasında Fethullah Gülen'in bulunduğuna dair bir kanıt görmediklerini de kaydeden Kahl, "Türkiye, çeşitli açılardan bizi buna ikna etmeye çalıştı, anca henüz bunu başarabildiği söylenemez" dedi.

BND şefi ayrıca, FETÖ'nün Türkiye'de iddia edildiği gibi radikal İslamcı ve hatta terörist bir örgüt olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek, örgütü ‘dini ve seküler eğitim için çalışan sivil bir cemaat' olarak nitelendirdi.

Der Spiegel haberinde, Die Welt muhabiri Deniz Yücel'in tutuklanmasıyla başlayan ve referandum mitinglerine izin verilmemesiyle derinleşen Almanya ile Türkiye arasındaki krize dikkat çekilirken, Kahl'ın sözlerinin dış politikada ‘bomba etkisi' yaratacağı kaydedildi.

Aydınlık / 18.03.2017


Alman istihbaratının Gülen oyunu

Almanya-Türkiye geriliminde yeni bir sayfa açıldı. Türkiye 15 Temmuz öncesi Gülen'le bağlantılı kişiler hakkında Alman istihbaratına bilgi aktardı. Alman istihbaratı ise bu bilgi doğrultusunda söz konusu kişileri Türkiye'ye gitmemeleri yönünde uyardı.

Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung ile NDR ve WDR televizyonları, Türkiye ile ilgili bir iddia ortaya attı.

İddiaya göre Milli İstihbarat Teşkilatı MİT, Almanya'daki Gülen yapılanmasına ilişkin casusluk faaliyetinde bulundu.

Alman basınında yer alan haberlere göre MİT, Gülen yapılanmasıyla bağlantılı olduğu iddia edilen Türklerle ilgili bir dosya hazırladı.

Dosyada 300'den fazla kişi ile 200 kadar dernek, okul ve benzeri kuruluşun ismi geçiyordu. Bu kişilerin adresleri, telefon numaraları hatta fotoğrafları da dosyada yer aldı.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan geçen ay yapılan Münih Güvenlik Konferansı sırasında bu dosyayı, Alman Federal Haberalma Servisi BND Başkanı Bruno Kahl'a verdi.

Kahl dosyayı Alman hükümetine, iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı'na ve Federal Emniyet Teşkilatı'na iletti.

Alman basınında yer alan haberlere göre dosya değerlendirildi ve fotoğrafların çoğunun gizlice, gözetleme kameraları tarafından çekildiği tespit edildi.

Haberde, Alman makamlarının listede yer alan Türkleri uyarmaya başladığı bilgisine yer verildi.

Alman basınına göre Aşağı Saksonya ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletlerinde Türkiye'nin verdiği listede yer alan kişilere, MİT tarafindan izlendikleri uyarısı yapıldı.

Bu kişilere Türkiye'ye ve Türk temsilciliklerine gitmeleri halinde sıkıntı yaşayabilecekleri söylendi.

Almanya'da Gülen yapılanmasına ilişkin casusluk iddiaları geçen aylarda da gündeme gelmişti.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB'e bağlı bazı imamların Ankara'ya istihbarat bilgileri gönderdiği iddia edilmişti.

Aydınlık / 28.03.2017