31 Mart 2017 Cuma

Bu Kerkük İddiası Doğru mu?


AKP Barzani’nin gelişi sırasında Atatürk ve Esenboğa Havalimanlarına “Kürdistan bayrağı” çekti. Bu da yetmedi Atatürk’ün makamı Çankaya Köşkü’ne de taşıdı.

Toplumda büyük infial oluştu. Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun, “Ne var bunda, teamüllere uygun” sözleri tepkileri daha da büyüttü.

Arkasından Kerkük’e “Kürdistan bayrağı” çekildi. Kerkük Valisi Necmettin Kerim, “Ankara astıysa biz niye asmayalım” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Başbakan Binali Yıldırım da görmezden geldi.

Ege’deki ada ve kayacıklarımızın Yunanistan tarafından işgaline “ses çıkarmama” durumu, Kerkük’te de yaşandı.

'KÜRDİSTAN BAYRAĞI'NIN ÖNCESİ DE VAR!

Dün bir dost sohbetinde bunları konuştuk. Türkiye’nin güvenliğinin hızla tehlikeye girdiği ifade edildi. İlk kez karşılaştığım bir misafirin tavrı dikkatimi çekti. “Söylemek istediğiniz bir şey mi var?” diye sordum.

Önce konuşmak istemedi. Ama sonra patladı. İnanılır gibi değildi. İşte anlattıkları:

“Ben emekli bir askerim. Irak işgali sırasında bölgede görevliydim. ABD Bağdat’a girmişti. Barzani-Talabani zafer havasındaydı. Yıl 2003. Yanılmıyorsam  3 veya 4 Nisan’dı. Barzani-Talabani güçlerinin Kerkük’te tapu ve nüfus idaresini yağmalayacağı, yakacağı, tüm kayıtları yok edeceği istihbaratını aldık. Hemen bölgedeki MİT görevlilerine haber verdik. Onların da elinde aynı istihbarat olduğunu öğrendik. Önlem alınmasını istedik. Elimizde bunu sağlayacak kuvvet olduğunu bildirdik.”

BARZANİ-TALABANİ İLE İLİŞKİYİ BOZMAYALIM

“İstihbarat Ankara’ya gitti. Konu Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan’a da iletilmiş. Daha sonra MİT Müsteşar Yardımcısı Emre Taner’den ‘Kürtlerle ilişkilerimizi bozmayalım’ mesajı geldiğini öğrendik. Elimiz kolumuz bağlandı. Önlem almadık.”

İSTİHBARAT DOĞRU ÇIKTI

“İstihbarat doğru çıktı. 10 Nisan günü Kerkük’te nüfus ve tapu idareleri yağmalandı, yakıldı. Müdahale etmedik. Kerkük’ün tüm kayıtları yok edildi. Türkmenlerin tapuları, nüfus kayıtları kül oldu. Orada görevli olan bizler yağmayı, arşivlerin yakılmasını gözlerimiz yaşararak izledik. Bugün Kerkük’e Kürdistan bayrağı dikilmesi daha o günlerde planlanmıştı. Bile bile göz yumuldu! O gün de ses çıkarılmadı, bugün de ses çıkarılmıyor!”

DOĞRU MU?

İddia vahim.

Anlatan kişi o günleri aktarırken gözleri doldu. Gözleri her şeyi anlatıyordu. Ülkesinin geleceği için hem kaygılı, hem isyankardı!

İş Kerkük’te tapu ve nüfus müdürlüklerinin yağmalanması ile de kalmadı. Arkasından ABD Türk askerlerinin başına çuval geçirdi.

Paça ABD’ye kaptırılınca böyle oldu. Barzani-Talabani’yi küstürmek, “ABD’yi küstürmek” anlamına geleceği düşünülünce Türkiye’nin, Türkmenlerin çıkarları unutuldu.

Umarım ilgililer bu iddialarla ilgili bir açıklama yaparlar. Yoksa, …

O GÜNLER!

İşgal öncesinde Ecevit Hükümeti vardı. Irak işgaline karşı çıkıyordu. ABD’den gelen tüm baskılara direndi. Ecevit ikna edilemeyince MHP Genel Başkanı Bahçeli ikna edildi. Bahçeli yapılacak ilk seçimde baraj altında kalacağını bile bile Ecevit Hükümeti'ni dağıttı.

AKP iktidarının önünü açtı.

Arkasından AKP, ABD’nin “kara gücü” olmaya talip oldu. Suriye’de PYD bugün ne yapıyorsa o gün onu yapmaya kalktı. “1 Mart Tezkeresi” hatırlardadır. Abdullah Gül’ün, Erdoğan’ın açıklamaları arşivlerde duruyor.

Türkiye toprakları Meclis kararı bile beklenmeden ABD askerlerine açıldı. ABD’liler işgal ordusu gibi İskenderun’dan Habur’a kadar yerleşmeye başladı.

Ama “1 Mart Tezkeresi” AKP içindeki vatanseverlerin de katkısıyla reddedildi. Plan bozuldu.

KRİTİK İSİM AYNI!

Kritik isim hep aynı. Bahçeli.

O gün de ABD’nin planlarına alet olmuştu, bugün de aynı. Anayasa değişikliği konusundaki “sürpriz pası”nın kime yarayacağını önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.

Türk askerinin başına çuval geçiren sürecin yolunu açanlar yine faaliyette. ABD bölgeye abanırken Türkiye, “Evetçi”, “Hayırcı” diye bölünmeye çalışılıyor.

Ha 1 Mart, ha 16 Nisan, fark etmez. Yeniden “1 Mart Ruhu”na ihtiyaç var!


İsmet ÖZÇELİK
Aydınlık/26.03.2017