30 Mart 2017 Perşembe

Almanya'da MİT Hakkında Soruşturma Başlatıldı

Almanya Federal Başsavcılığı, MİT'in Almanya'da Gülen yandaşlarını izlediği yönündeki suçlamalara ilişkin olarak soruşturma başlattı.

Türk istahbaratı MİT'in Almanya'da Gülenci olduğu iddia edilen kişileri izlediğine ilişkin Alman basınına yansıyan haberlere Alman hükümetinden de tepki geldi.

Konuyla ilgili Passau kentinde bir açıklama yapan Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, bu tür izleme faaliyetlerine sert bir dille kınadı.

"Alman topraklarında casusluk faaliyetlerinde bulunmak suçtur ve buna göz yumulmaz" ifadelerini kullanan Almanya İçişleri Bakanı De Maiziere, bu tür izleme faaliyetlerinin Almanya'nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Dairesi tarafından takip edildiğini ve yasaların ihlal edilmesi durumunda Almanya'da ikamet etme izninin iptal edilmesi veya cezai soruşturma başlatılması gibi sonuçları olacağını kaydetti.

Casusluk iddialarının sürpriz olmadığına da işaret eden De Maiziere, "Türkiye'ye böyle olamayacağını defalarca söyledik. Gülen hareketinden bağımsız olarak burada Alman yasaları geçerli ve burada yaşayan kişilerle ilgili yabancı makamlar casusluk yapamaz" diye konuştu.

De Maiziere, "bir şekilde Türkiye'de gözden düşen kişilerin Türkiye'ye giderken kaygı taşımaması gerektiğini” dile getirdi. Alman Bakan, Türkiye'nin sadece NATO ortağı olmadığını aynı zamanda turistler tarafından sevilen bir ülke olduğunu belirterek "Almanya'dan Türkiye'ye düzenli olarak giden turistler Türkiye'nin çıkarınadır" diye konuştu.


Alman siyasetinde MİT tepkisi


Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel


Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, MİT'in Almanya’da casusluk yaptığı haberlerine ilişkin olarak "Eğer böyle bir faaliyette bulunulmuşsa, - şu anda bu iddiaları doğrulamam ya da yalanlamam mükün değil-, bu durum gerçekten ağır bir olaya işaret ediyor demektir“ diye konuştu.

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann da MİT'in Almanya'da Gülen hareketi yandaşlarını izlediğine yönelik iddialara sert yanıt verdi. Masum vatandaşların Almanya'da takibe alınmasına federal hükümetin izin vermemesi gerektiğini söyleyen Oppermann, bu faaliyetlerin engellenmesi gerektiğini, bu kapsamda MİT'in Almanya'da işi olamayacağını vurguladı.

Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı Boris Pistorius da Almanya'da Gülen yapılanmasına yakın oldukları iddia edilen kişilerin MİT tarafından izlenmesini sert bir dille eleştirdi. Hannover'de devam eden CeBIT bilişim fuarı sırasında konuşan Pistorius, bunun "tahammül edilmesi mümkün olmayan faaliyetler" olarak niteledi ve Ankara’nın "neredeyse paranoya denebilecek bir komplo korkusu olduğunu" kaydetti.

Bakan Pistorius, Aşağı Saksonya eyaletinde MİT'in Gülen hareketine bağlı olduğu ileri sürülen iki firma ve bir okulu ve bu kapsamda 10 ila 15 kişiyi takibe aldığı bilgisini verdi. Alman basınına yansıyan casusluk iddialarını doğrulayan Bakan, “Türk istihbarat teşkilatı MİT’in Almanya’da yaşayan insanları gözetim altında tuttuğu sabittir” ifadesini kullandı.   

Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı PistoriusMİT'in Almanya’da yaklaşık 300 kişi ve kuruma ait çok çeşitli bilgi, fotoğraf ve videolar topladığını ifade etti. Bakan, oluşturulan listenin Alman dış istihbarat teşkilatı BND ile eyalet yönetimlerine iletildiğini söyledi.  

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti emniyeti de MİT'in BND’ye verdiği Gülen yandaşlarına dair olduğu iddia edilen listede bu eyaletten 140 kişinin verileri olduğunu açıkladı. Eyalet yetkilileri, bu kişilerin kendilerini tehlikeye atmamaları, örneğin Türkiye'ye seyahatlerinin riskli olacağı konusunda uyarıldığını da belirtti. 

Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) içişleri sözcüsü Armin Schuster ise MİT’in casusluk faaliyetlerinin, AKP'li bakanların Almanya'daki seçim kampanyalarına katılmasıyla ilgili tartışmadan daha büyük bir sorun oluşturduğuna dikkat çekti.

Alman haber ajansına dpa'ya konuşan Schuster, “Bu benim için ağır bir diplomatik arızadır” ifadesini kullandı. Schuster, Gülen hareketi taraftarı oldukları söylenen kişilere ait verilerin MİT tarafından Alman dış istihbarat teşkilatı BND’ye verilmiş olmasının MİT’in bir NATO ülkesinde yoğun casusluk faaliyeti yürüttüğünü ortaya koyduğunu ifade etti. Schuster, “bu faaliyetlere karışan MİT elemanlarının kimlikleri tespit edilebilirse, bunların sınır dışı edilmesi gerektiğini” talep etti.

Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung'un NDR ve WDR televizyon kanalları ile yürüttüğü ortak araştırma sonucunda hazırlanan haberde, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) Gülen yapılanması ile bağlantı içinde olduğu iddia edilen Türklerin isimlerinin yer aldığı bir liste oluşturduğu öne sürülmüştü.

Haberde listede 300'den fazla kişi ile Gülen yapılanmasına yakınlığı ile bilinen 200 kadar dernek, okul ve diğer kuruluşun isminin yer aldığı belirtiliyor. Ayrıca listede isimlerin yanı sıra adres, cep ve sabit telefon numaraları ile söz konusu kişilere ait bazı fotoğrafların bulunduğu da ifade edildi.

(Deutsche Welle-28.03.2017)