6 Mart 2017 Pazartesi

Çin 2017’de Vites Yükseltiyor


Çin’in Başkent Pekin’deki Tiananmen Meydanı’nda bulunan Büyük Halk Salonu’nda, 12. Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK) 5. Dönem yıllık toplantılarının açılış oturumu yapıldı. Çin’in en üst düzey yasama organı olan ÇHUK’nin yeni dönem açılışına Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Başbakan Li Keqiang,Çin Komünist Partisi (ÇKP) Politbüro üyelerinin yanı sıra 3 bine yakın delege katıldı.
Başbakan Linin çalışma raporunda sürdürülebilir kalkınmanın önemine değinilirken, hedeflerinin istihdam oranını artırmak ve halkın yaşam standartlarını yükseltmek olduğunun altı çizildi. Li, Çin’de istihdam ve iş yaratmak için bir sürü yeni politikanın ortaya koyulduğunu, yoksullara yardım çalışmalarının kapsamlı bir şekilde ilerletildiğini vurguladı. Li, Çin’de ayrıca kent ve kasabalardaki halkın temel tıbbi tedavi ve sigorta sisteminin pekiştirilerek, yardımların bütçedeki payının artırıldığını sözlerine ekledi.
11 MİLYON KİŞİYE İSTİHDAM
Çalışma raporunda, geçen sene kentlerde 10 milyon kişiye iş sağlandığı kaydedilirken, ülke ekonomisinin barındırdığı potansiyel ile bu yıl 11 milyon kişiyi daha istihdam etmenin amaçlandığı ifade edildi. Ülkede geçen yıl enflasyon artışının yüzde 2 olduğu belirtilirken, 2016’da sanayiden elde edilen kar oranının, yüzde 8,5 yükseldiği aktarıldı.
Ülkenin 12’nci 5 yıllık kalkınma planı (2016-2020) çerçevesinde hava kirliliği, kentleşme, ulaştırma, sağlık, eğitim gibi alanlarda atılan adımlar ve hedeflere değinen Li, özellikle tarım alanında kırsal kesim ve çiftçilerin teşvik edilmesi için reel ekonomiye daha fazla mali kaynak aktarılacağını dile getirdi. Raporda, bu yıl yeni yapılacak demir ve kara yolu projeleri için 2,6 trilyon yuan (yaklaşık 377 milyar dolar) bütçe ayrıldığı aktarılırken, çevre kirliliği ile mücadele kapsamında kömür üretim kapasitesinin 150 milyon ton azaltılacağı belirtildi.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’de büyüme hızı, geçen yıl yüzde 6,7 ile son 26 yılın en düşük oranını göstermişti. Pekin yönetiminin raporuna göre, ülke ekonomisinin 2016 yılı büyümesi, küresel ekonomik kalkınma hızına, yüzde 30’un üzerinde katkı sağlamıştı.
ÇİN DÖRT NALA BÜYÜDÜ
Mao Zedong´un ölümünün ardından iktidara gelen ÇKP lideri Deng Xiaoping´in 1970´lerin sonunda başlattığı reformlardan sonra, ülke 30 yılı aşkın süre çift haneli oranlarla büyüme kaydetti. Dünya Bankası verilerine göre; Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) 1980 yılında “200 milyon”, 2001 yılında “1 trilyon”, 2015 yılında ise “10 trilyon” dolar eşiklerini aştı.
ABD’Yİ GEÇEBİLİR
ABD´de Ulusal İstihbarat Direktörlüğü´nce geçtiğimiz yıllarda yayımlanan bir raporda, Çin´in ekonomik alanda 2030 yılına dek ABD´yi geride bırakacağı öngörülmüştü. Çok sayıda yatırım bankası ve uluslararası kuruluş, Çin ekonomisinin yapısal reformlar aracılığıyla sürdürülebilir gelişme rayına oturduğu takdirde en geç 2035 yılında dünyanın en büyük ekonomisi haline geleceğini öne sürüyor. Cumhurbaşkanı ve ÇKP Genel Sekreteri Xi Jinping´in son birkaç yıldır sürekli vurguladığı “arz yanlı yapısal reform” söyleminin, önümüzdeki yıllarda sürdürülebilir gelişme doğrultusunda makro ekonomiye yön tayin etmesi bekleniyor.
IMF, küresel ekonomi pastasında geçen yıl ABD´nin yüzde 24, Çin´in ise yüzde 16 dolayında pay sahibi olduğunu tahmin etmişti.
3 BİNDEN FAZLA GAZETECİ TAKİP EDİYOR
Yerli ve yabancı 3 binden fazla basın mensubunun takip ettiği açılış toplantısında, etnik unsurları temsilen katılan bölge temsilcileri, yöresel kıyafetleriyle renkli görüntüler oluşturdu. Toplantı nedeniyle Tiananmen Meydanı ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı, Büyük Halk Salonu çevresindeki yollar geçici olarak trafiğe kapatıldı.
Parlamentonun yasama yılı açılışı olarak kabul edilen toplantılar, yaklaşık iki hafta sürecek. Milletvekilleri ve siyasi danışmanlardan oluşan heyetler, ÇKP’nin aldığı reform kararlarını hayat geçirecek politikaları tartışarak karara bağlayacak.
RAKAMLARLA ULUSAL HALK KONGRESİ
11 milyon: Yaratılacak istihdam

150 milyon ton: Çevre için düşürülecek kömür üretimi

377 milyar $: Demir ve karayolu yapımı için bütçe

Yüzde 30: Küresel ekonomiye 2016 katkısı

Yüzde 6.5: Beklenen yıllık büyüme

Aydınlık/06.03.2017