1 Mart 2017 Çarşamba

PKK Referandumda Ne Yapacak?




Son 12 günde Doğu ve Güneydoğu’nun çeşitli illerinde bulunduk. Çok sayıda toplantıda Partili arkadaşlarımızla ve dostlarımızla görüştük. Değişik görüşlerden yurttaşlarla ikili görüşmeler yapma olanağımız oldu.

Merak ettiğimiz ve cevabını aradığımız sorulardan biri de PKK’nın referandumda ne yapacağıydı. Gözlem ve tespitlerimizi şu şekilde özetleyebiliriz:


  1. HDP, referandum konusunda en ufak bir çalışma yapmamaktadır. İl ve ilçe örgütleri tam bir hareketsizlik halindedir.
  2. Kayda değer bir HDP’li seçmenin sandık başına gitmeyeceği anlaşılmaktadır.  Bu çevrelerde “Evet ya da hayır çıkması bizim için fark etmez. Sandık başına gitmeye gerek yok” düşüncesi, dillendirilmektedir.
  3. Malatya, Viranşehir, Van, Muş gibi yerlerde ise bazı yurttaşlarımız, tanıdıkları bazı HDP kadrolarının “Anayasa değişikliği ve Başkanlık Sistemi her ne kadar AKP ve MHP tarafından gündeme getirildiyse de Başkanlık Sistemi uzun vadede bizim lehimize olacaktır. Onun için ’evet’ demeliyiz” dediklerini söylemektedirler.

Gene bazı PKK taraftarlarının, “Referandumda ‘evet’ çıkarsa Türkiye karışır. Bu da bizim için iyidir” dedikleri tespit edilmiştir.
 
Başkanlık Sistemini savunan PKK

Bütün bu gözlemlerimiz, PKK ve HDP merkezi tarafından yapılan “hayır” açıklamalarının gerçek tutumlarını yansıtmadığını ortaya koymaktadır.

PKK’nın öteden beri Başkanlık Sistemi’nden yana olduğu bilinen bir gerçektir. Abdullah Öcalan değişik zamanlarda yaptığı açıklamalarda, “Başkanlık Sistemine karşı olmadıklarını”, ve “Tayyip Beyin başkanlığını destekleyebileceklerini” belirttiği bilinmektedir.

Aynı şekilde birçok HDP yöneticisi de Başkanlık sistemine karşı olmadığını söylemiştir.

Son olarak Anayasa değişikliği teklifi TBMM’de görüşülürken HDP’nin sergilediği tavır, bu partinin ve PKK’nın geleneksel tutumuna uygun oldu. HDP, Meclis’teki oylamalara katılmadı.

HDP Meclis’teki oylamalara katılmayarak, bir yandan ilke olarak Başkanlık Sistemi’ne karşı olmadığını, diğer yandan AKP’yle uzlaşmaya hazır olduğu mesajını verdi.
 
“Evet” cephesinin unsuru
  
Ayrılıkçı bir terör örgütü olarak PKK’nın çıkarının “evet”te olduğu tartışmasızdır.

Çünkü “evet”, Türkiye’yi içerden bölecek, milleti birbirine düşürecek, emperyalist güçler tarafından Türkiye’ye yöneltilen terör tehdidi ve ekonomik krize karşı savunmasız bırakacaktır.

Daha bugünden Başkanlık Sistemi’nden yana olanların Cumhuriyet yıkıcısı niyetleri, kendilerinden olmayan herkesi susturma, teslim alma, boyun eğdirme özlemleri bir iç çatışma nedenidir.

150 yıldır yaşanan demokratikleşme sürecinin ve elde edilen kazanımların ardından ortaçağ sisteminin diriltilmesini, Cumhuriyet yurttaşlarının kabul etmeyeceği de açıktır.

Bütün bu veriler, Başkanlık Sistemi’nin Türkiye için sadece ve sadece kaos ve çatışma anlamına geldiğini göstermektedir. PKK gibi bir örgütün istediği durum tam da budur.

İşte bundan dolayı PKK, AKP’nin Anayasa değişikliğine karşı değildir.

HDP örgütlerinin referandum kampanyasına ilgisiz kalmasının nedeni de budur.
 
Hayır cephesindeki “Truva atı”

Gerçekler böyleyken PKK liderlerinden ve HDP cephesinden gelen “Hayır” açıklamalarını nasıl değerlendirmek gerekiyor?

Şurası tartışmasızdır: PKK, bugün “evet” dese, referandumda yüzde 70 oranında “Hayır” çıkar.

Ama PKK “Hayır”dan yana göründüğü için, AKP’ye savunamadığı Anayasa değişikliğini, PKK’nın açıklamasını gerekçe göstererek savunma olanağını vermiştir.

Ve eğer bugün “Evet” ihtimaline bir şans tanınıyorsa, bu tamamen PKK’nın tavrından dolayıdır.

Bu durumda PKK’nın, “Hayır” cephesini içerden yıkmak için kullanılan bir “Truva atı” olduğu ortaya çıkmaktadır.
 
PKK ve HDP ne yapacak?

Sonuç olarak PKK’nın halk oylamasındaki tavrı;


  • PKK kadroları  ve bu örgütle en yakın ilişki içinde olanlar “evet” oyu kullanacaktır.

  • PKK’nın doğrudan yönlendirebildiği seçmenin önemli bir kısmı da sandık başına gitmeyecektir. Böylece “Evet”e dolaylı bir destek daha verilmiş olacaktır.

  • Ama bütün bunların yanı sıra son bir buçuk yıl içinde yaşanan gelişmeler sonucu PKK’nın etki alanının dışına çıkan ve HDP’den kopan seçmen ise “hayır” diyecektir.

Mehmet Bedri Gültekin
ulusalkanal.com.tr / 28.02.2017