30 Eylül 2015 Çarşamba

IRAK'IN KUZEYİNDE EĞİTTİLER PYD'YLE BİRLEŞTİRİYORLAR




ABD yönetimi, PKK’nın Suriye kolu PYD’yi siyasallaştırmak için attığı adımların yanı sıra, Türkiye sınırına mücavir bölgede konuşlandırılacak ve kendi planları için faaliyet gösterecek kolordu kurmak için kolları sıvadı. Irak’ın kuzeyinde bölgesel yönetimin lideri Mesut Barzani’ye bağlı peşmergelerin eğitiminden geçen yaklaşık 6 bin Suriyeli militanın geçen hafta içinde bölgeye gönderilmesinin arka planında, ABD’nin bu projesinin yattığı ortaya çıktı. Söz konusu grubun kısa süre içinde YPG ile uyumlu hale getirilmesi için ABD’nin doğrudan devrede olduğu öğrenildi.

ABD, MÜSLİM’İ İKNA ETTİ

Barzani ve PYD Eş Başkanı Salih Müslim arasında yapılan görüşmede, Kuzey Irak’ın Erbil ve Duhok kentlerindeki askeri kamplarda eğitim gören Suriyeli Kürt örgütlere bağlı milislerin Suriye’nin kuzeyine gönderilmesine karar verilmişti. Salih Müslim’in, bölgede YPG’den başka silahlı bir güç istemediği dikkate alındığında, Erbil’de varılan bu mutabakat ilk aşamada şaşkınlıkla karşılandı. Çünkü, 8 taburdan oluşan 6 bin kişilik kuvvet bölgedeki dengeleri değiştirecekti. Kamışlı, Tel Abyad ve Kobani gibi bölgelerdeki PYD hakimiyetini tehlikeye sokacaktı. PKK bu nedenle Suriye’nin kuzeyinde YPG dışında herhangi bir silahlı gücün varlığını asla kabul etmeyeceğini açıklıyordu. Ancak daha sonra ABD’nin doğrudan devreye girdiği ortaya çıktı. Washington yönetiminin, Salih Müslim’i, Barzani’nin eğittiği milislerin bölgeye gönderilmesi konusunda ikna ettiği ortaya çıktı. Irak bölgesel Kürt yönetiminden yapılan açıklamada ise “Daha önce Kürdistan bölgesinde eğitim alan Suriyeli Peşmergeler, kendi vatanlarını savunmak için Suriye’ye dönecekler. PYD ile IŞİD’e karşı Kürt bölgelerini koruyacaklar” denildi.

YPG’YE MEŞRUİYET 

Bütün bu gelişmelerin arka planında ise ABD’nin IŞİD ile mücadele gerekçesine dayanarak, kısa süre içinde bölgede kendi planları doğrultusunda hareket edecek ve Kürt örgütlerine dayanan kolordu hesabı yattığı ortaya çıktı. Suriye’nin kuzeyinde, Kamışlı’dan Cerablus’a kadar olan bölgeyi denetim altında tutması öngörülen kolordunun içinde YPG de bulunacak. Bu da ABD’nin, PKK’nın Suriye kolu olan bir Türkiye’nin terör örgütü olarak tanımladığı bir yapılanmaya uluslararası alanda meşruiyet kazandırması anlamına geliyor. Kurulması öngörülen kolordunun, Suriye’de çözümün ardından Irak’ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimine bağlı peşmergelere benzer şekilde, yerel güvenlik gücüne dönüştürülmesi öngörülüyor.

ABD yönetimi, Türkiye’nin PKK’nın doğrudan bir kolu olması nedeniyle PYD/YPG’den duyduğu rahatsızlığın önüne geçebilmek için de daha sonra tamamen Kürt Kolordusu terimini kullanabileceği belirtiliyor. Kolordu tamamen Kürt örgütlerine bağlı silahlı milislerinden oluşsa da, Irak’ın kuzeyinde olduğu gibi ABD’li askeri danışmanlar tarafından sevk ve idare edilecek.

Deniz KAHRAMAN- Aydınlık/29.09.2015