2 Eylül 2015 Çarşamba

PYD'nin İsrailli dostları

6 aydır PYD saflarında savaşan Batn El Ghoul’ün paylaştığı fotoğraflar, sahadaki İsrail ve ABD etkisini gözler önüne serdi. İsrail aşığı asker, söyleşide kendisi gibi çok sayıda yabancı militanın varlığından bahsetti


İsrail merkezli Ynet haber sitesi PYD saflarında savaşan İngiltere doğumlu olan ve İsrail vatandaşlığı için mücadele veren Batn el Ghoul (Timothy Pual Jacobs Wordsworth) ile görüştü. İngiltere vatandaşı olan eski asker Liron Nagler-Cohen ile gerçekleştirdiği söyleşide PKK’nın Suriye kolu PYD içinde kendisi gibi çok sayıda Yahudi olduğunu “Dünyanın her yerinden gelmiş kuvvetli inanca sahip Yahudi askerler ile tanıştım” sözleriyle itiraf etti.

Türkiye üzerinden geçmiş

PYD ile diğer yabancı savaşçılar gibi ‘Lions of Rojava’ grubu aracılığıyla iletişim kurduğunu dile getiren Batn el Ghooul’un paylaşımlarından Mardin-Nusaybin üzerinden örgüte katılım sağladığı anlaşılıyor.

6 aydır PYD saflarında silah tuttuğunu dile getiren asker yaşadığı durumla ilgili olarak “Kudüs için dua ediyorum, İsrail, Suriye, Irak’ın barışı için dua ediyorum ve İngiltere’nin dindar bir toplum olması için dua ediyorum. Buradaki haçlı seferinde olanlar içinse aşk ve tanrı korkusu talep ediyorum” satırlarına yer verdi.

DUVARLARDA İBRANİCE YAZILAR

Uzun yıllar İsrail’de kaldığını belirten ve İsrail yıllarında Ortodoks Yahudiliği benimsediğini dile getiren 37 yaşındaki Batn El Ghoul’ün sosyal medyada paylaştığı fotoğraflarda evlerin duvarlarına Na Nach Nachman (Karanlığa biraz ışık getir) anlamına gelen İbranice sloganlar yazdığı görülüyor.

IŞİD’in boşalttığı yerlere Ortodoks Yahudiliğin mistisizme dayalı Hasidik kolunun kurucularından Rabbi Nachman’ın da adını yazdığını belirten militanın paylaştığı en çarpıcı fotoğraf ise Batılı askerlerle birlikte “İsrail-ABD-Kürdistan avcı erleri” yazılan duvarın altında verdiği poz..

BOSNA VE KOSOVA’DA ASKERLİK YAPTI

1996 yılında İngiltere ordusuna katıldığını belirten Batn El Ghoul röportajın ilerleyen bölümlerinde tıpkı PYD saflarında savaşan diğer Batılı askerler gibi NATO adına Bosna Hersek ve Kosova’da bulunduğunu ifade etti. 10 yıl önce İsrail vatandaşı olmak istediğini ve annesinin Siyonist olduğunu belirten Batn El Ghoul, İsrail vatandaşlığına neden kabul edilmediğini ise şu sözlerle dile getirdi: “ North Western Reform Sinagogu üyesiyim. İsrail vatandaşı olmak için başvurdum ancak 2005 yılında vizemin süresi dolduğu için sınır dışı edildim. İsrail vatandaşı olamadım çünkü Hristiyan bir ailede büyüdüm, dolayısyla Yahudilerin İsrail’e dönüş yasasından faydalanamıyorum. Yine de bu yıl İsrail’e döneceğim çünkü almış olduğum 10 yıllık giriş yasağım bu sene son buluyor.” Batn El Ghoul nam-ı diğer Timothy Worsworth, PYD saflarında savaşan ilk İsrail yanlısı kişi değil. Daha önce de İsrail asıllı Kandalı kadın asker Gill Rosenberg geçtiğimiz sene önce Kandil’e gitmiş ardından Mardin-Nusaybin hattı üzerinden PYD’ye katılmıştı.

‘SANIRSIN ABD’NİN ORTASI’
Rosenberg’in Kandil günlerine ilişkin paylaştığı fotoğrafların altına “ Burada kendini Amerika’nın ortasındaymış sanırsın” yorumu ise dikkat çekmişti.

Bununla birlikte 1983 doğumlu olan ve İsrail Ordusu Hava Kuvvetleri Arama Kurtarma Birimi’nde de görev yapan Rosenberg, İran’ın bölgede etkinliğini hissetirmesinden rahatsızlık duyduğunu açıklayarak cepheden ayrıldı.

01 Eylül 2015 Salı / Gökhun Göçmen / Aydınlık