20 Eylül 2015 Pazar

ULUSAL DEVLETİN YIKIMI ve SOL TAVIR 5



İSTİKRARIN SONU

   Küreselleşme nedir ? Seyşellere uçan ucuz uçak şirketleri mi ? Süpermarketten kivi satın alabilmek mi ? Kızıl Meydan’da Volkswagen afişi görmek mi ? Ya da Türk Hava Yolları’nın “globally yours” sloganı ile reklam yapması mı ?

   Bunlar sadece biranın köpüğüdür ve hatta bazen şampanya tadı bile vermektedirler. Aklı başında olan hiçbir insan, küreselleşmenin unsurları olan ama yanlışlıkla sık sık küreselleşmeyle bir tutulan, dünya ticaretinin gelişmesine ve insanların daha özgürce seyahat etmesine karşı çıkmaz. Mal ticaretindeki gelişme İkinci Dünya Savaşı’ndan hemen sonra yeniden başladı ve sonuçları olumluydu: Dünya genelinde iktisadi gelişme hızlandı, ithalat ve ihracat fırladı, kişi başına düşen milli gelir sürekli arttı ve bu olumlu gelişmeler sadece Batılı ülkelerde değil, Sovyetler’in denetimindeki alanda ve Üçüncü Dünya’da da gerçekleşti. 50’li ve 60’lı yıllar tam bir kazan-kazan durumunu işaret ediyordu. Neredeyse tüm ülke ekonomileri patlama yaşıyordu, ekonomisi duraklayan bir ülke yoktu. Eisenhower ve Kennedy, Kruşçev ve Mao, Adenauer ve Ulbricht’in çağı olan altın yıllardı.

   Bu dönemin sona ermesinin nedeni, ticaret sınırlamalarının kaldırılması değil, finans sektörünün dünya genelinde kuralsızlaştırılmasıdır. Bu kitapta savunulan tez, küreselleşmenin ve finans piyasasının kuralsızlaştırılmasının bir sorun olduğudur. Sermaye hareketleri ulusal sınırlar içinde kaldığı ve sadece merkez bankalarının izniyle sermaye transferinin başka ülkelere yapılabildiği dönemde, dünya genel olarak sorunsuz bir yerdi. Ya da şöyle söyleyebiliriz: Fritz Amca ve Emma Teyze’nin 1 Dolar’ın 4 Mark’a, 1 Sterlin’in de 12 Mark’a eşit olduğunu bildiği zamanlarda her şey neredeyse tamamen kontrol altındaydı. Günümüzde eğitimli kişiler bile güncel döviz kurlarını ve hatta Dolar, Sterlin ya da Avro gibi para birimlerinin gelecek sene var olmaya devam edip etmeyeceğini bilememektedirler.

ULUSAL DEVLETİN YIKIMI VE SOL TAVIR (Jürgen Elsässer)

(Sayfa 31-32)

ULUSAL DEVLETİN YIKIMI ve SOL TAVIR 1 (Her Şey Nasıl Başladı ?)

ULUSAL DEVLETİN YIKIMI ve SOL TAVIR 2 (Haydut ve Çöken Devletler)


ULUSAL DEVLETİN YIKIMI ve SOL TAVIR 3 (Yaşasın ! Teslim Oluyoruz !)

ULUSAL DEVLETİN YIKIMI ve SOL TAVIR 4 (Ortaçağa Dönüş)