14 Mayıs 2017 Pazar

ABD’nin PKK’ya Silah Desteği Erdoğan’ın ABD Ziyareti!


Cumhurbaşkanı Erdoğan Çin’den sonra ABD’yi ziyaret edecek. Yeni ABD Başkanı Trump’la görüşecek.

Ama görüşme öncesinde ABD masaya silah koydu. Trump PKK/PYD’ye ağır silah yardımını onayladı. Arkasından da bu silahların Rakka operasyonu sonrasında geri alınmayacağı, PKK/PYD’de kalacağı ilan edildi.

DÜZENLİ ORDU KURULUYOR

Manzara çok açık. ABD Suriye’de PKK/PYD’yi ağır silahlarla donatılmış düzenli orduya dönüştürüyor. Üstelik de bunu göstere göstere yapıyor. ABD özel kuvvetleri eğitim veriyor, sonra da silahlandırıyor.

Sadece Suriye’de değil, Irak’ın kuzeyinde de hareketlilik var. ABD, İngiltere ve Almanya peşmerge için 35 maddelik projeyi uygulamaya soktu. Peşmergeyi de düzenli ordu haline getiriyorlar. Silahları yenileniyor.

2015’TE İNGİLTERE

İngilizler Ortadoğu konusunda uzman(!) 1. Dünya Savaşı sonrası sınırları cetvelle çizmişlerdi. Kendi belirledikleri sınırların belli bölgelerini sorunlu bıraktılar. Kurdukları devletçikleri birbirleri ile kavga ettirip kendilerine bağımlı kılmak için bu yolu seçtiler.

Bugüne kadar başarılı da oldular.

Şimdi Ortadoğu haritası için yine fazla mesai yapıyorlar. 2015 yılı Ocak ayıydı. Emekli General Haldun Solmaztürk ünlü İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House’daki toplantılardan yeni dönmüştü. Orada neler konuşulduğunu anlattı. “Önümüzdeki dönemde Kürt sorununda, Türkiye’nin istemediği şeyler olacak. Türkiye’nin sınırında bağımsız bir Kürt devleti için hazırlıklar yapılıyor” demişti.

ABD, İngiltere ve Almanya’nın Irak ve Suriye’de yaptıklarına bakılırsa bu plan uygulamada. Düzenli ordu 2. İsrail’in parçası.

ERDOĞAN ABD YOLUNDA

İlk işaret ABD derin devletinin yayın organı Foreign Policy’den geldi.  Yayınlanan bir makalede, “Tramp’ın Erdoğan’a Rakka’ya Kürtlerle gireceklerini söyleyeceği” vurgulandı.

Bir anlamda Foreign Policy üzerinden ABD’nin pozisyonu tebliğ edildi.

Erdoğan böyle bir ortamda ABD’ye gidecek.

ZİYARETİN İPTALİ

Şu aralar siyasi ve diplomatik kulislerde Erdoğan’ın gezisi tartışılıyor. Halkta “Erdoğan ABD ziyaretini iptal etmeli” görüşü ağırlıkta.

Ama Erdoğan ABD’ye gidecek. Kuveyt dönüşünde uçakta gazetecilere bunu net bir şekilde açıkladı.

Daha sonra Sierra Leone Cumhurbaşkanı Ernest Bai Koroma ile düzenlediği basın toplantısında ABD Başkanı Trump’ın PKK/PYD’ye ağır silah yardımını onaylaması ile ilgili sorulara, “Temenni ediyorum yanlıştan bir an önce dönülür” yanıtını verdi.

Arkasından da 16 Mayıs’ta Trump’a endişelerini ayrıntılı bir şekilde aktaracağını söyledi.

Ama ABD geri adım atacağa benzemiyor.

ABD’DE TEMASLAR

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın ABD’de muhataplarıyla görüştüler. Açık, kapalı temaslarda bulundular. Ne söylediler, ne işittiler bilmiyoruz.

Bu tür temaslarda dışarıya aktarılanlar değil, aktarılmayanlar önemlidir. Trump’ın PKK/PYD’ye ağır silah yardımını Akar, Fidan ve Kalın Washington’dayken imzalaması anlamlı.

Verilen mesaj açık!

KOMUTANLAR: PKK/PYD VURULMALI

Peki Türkiye ne yapmalı? Emekli diplomatlarla ve emekli komutanlarla bunu konuştuk. Emekli Büyükelçi Onur Öymen Dışişleri Bakanlığı tecrübesinin ve Meclis Dışişleri Komisyonunun neden devrede olmadığını sordu.

Atılacak adımların iyi hesaplanmasını istedi.

Emekli komutanlar ABD’nin masaya silah koymasına dikkat çektiler. ABD planlarına karşı Türkiye’nin de planı olması gerektiğini bildirdiler. Silaha silahla karşılık verilmesini istediler. 

Önerileri net:

“Türkiye PKK/PYD mevzilerini vurmaya devam etmeli. Türkiye kararlı olursa ABD politika değiştirir. Kuzey Kore’nin tavrı örnek alınmalı.”

İsmet ÖZÇELİK
Aydınlık/12.05.2017