19 Mayıs 2017 Cuma

SULAR KAYNAMAYA BAŞLADI !


ABD Öncülüğündeki Koalisyon, Suriye Ordusunu Vurdu
Reuters'ın haberine göre, ABD ordusu Suriye'de düzenlediği hava saldırısında ABD güçlerine doğru hareket eden Suriye ordusuna bağlı birlikleri vurdu.
Sputnik'e konuşan ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi saldırıyı doğrulayarak, saldırının Türkiye, İran ve Rusya'nın girişimiyle kurulan güvenli bölgelerden birisinde yer alan Tanf yakınlarında gerçekleştiğini söyledi.
Buzfeed muhabiri ise, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsünün saldırıyı doğruladığını bildirdi. Muhabire göre, ABD'li yetkili koalisyon saldırısının, ABD ve İngiliz özel operasyon güçlerinin Irak ve Ürdün sınırındaki Suriyeli militanları eğitmekte olduğu Tanf yakınlarında gerçekleştiğini bildirdiğini söyledi.
ABD son olarak, 7 Nisan'da Suriye'deki Şayrat Hava Üssü'ne füzeli saldırıda bulunmuştu.
sputniknews/18.05.2017
19:57 18.05.2017
Yasaklar Politikası: ABD Kongresi Suriye'nin Müttefiklerine Yaptırımları Onayladı
Temsilciler Meclisi'nin onayladığı belgeye göre ABD Başkanı, Washington'a göre Şam'a ‘önemli derecede finansal, maddi ve teknolojik destek sunan' ülkelerin vatandaşlarını yaptırımlar listesine dâhil edecek. Başkan ayrıca Suriye yönetimine savunma alanında hizmet veya bilgi sunan yabancılara da yaptırımlar uygulamak durumunda kalacak.

ABD'li yasa yapıcılar ayrıca (ABD Başkanı Donald) Trump'a, Suriye'deki insani krizin derinleşmesine yol açan kişilere de yaptırım uygulama çağrısı yapıyor.
Yaptırımlar, ABD'ye vize alma veya Amerikalılarla iş münasebetlerinde bulunma yasağı getiriliyor. Ayrıca listeye giren kişilerin, ABD'de sahip oldukları mülklere ve varlıklarına rehin konuluyor.
Hızlı bir şekilde onaylanan belgenin en kısa zamanda Senatonun onayından geçerek, Başkanın imzasına sunulması bekleniyor. İmzadan sonra Trump, yürürlüğe girecek yasayı 30 gün içinde uygulamak durumunda kalacak.
RUSYA'YA YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR
ABD yönetimi, Şam'ın en önemli müttefiki olan Rusya'nın eylemlerini birçok kez eleştirmiş, fakat bu konuda ses getiren açıklamalar yapmanın ötesine geçmemişti.
Geçtiğimiz pazartesi ABD Dışişleri Bakanlığı, ‘Esad rejiminin suçlarını' konu alan yeni raporunu yayınladı. Söz konusu belgeyle Şam, silahlı çatışma normları ve insan hakları dâhil, uluslararası hukuk normlarını birçok kez ihlal etmekle suçlandı. Raporda ayrıca Suriye yönetiminin Sednaya hapishanesinde infaz edilen mahkûmların cesetlerinin krematoryumda yakıldığı iddia edildi.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Stuart Jones, Rusya'ya Suriye'deki şiddetin durdurulması için ‘Esad rejiminin' üzerindeki etkisini kullanma çağrısında bulundu. Öte yandan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Moskova'yı Suriye yönetiminin kâbuslarına son vermeye çağırdı. Haley, "Rusya ve İran, Esad'a insan kaçırma, işkence, yargısız infaz, hava saldırıları, varil bombası ve kimyasal silahlı saldırılar gibi eylemlerde bulunmasına izin veriyor… Diğer ülkeler Suriye rejiminin yaşattığı kabusları kabul ediyor. Rusya'nın bize katılma zamanı geldi" ifadelerini kullandı.
BEYAZ SARAY MOSKOVA İLE İŞBİRLİĞİ YAPMAKTAN YANA
ABD yönetimi, Suriye'de Rusya ile işbirliği yapmayı umduğunu açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Washington ve Moskova'nın IŞİD ile mücadele etme konusunda istekli olduklarını belirterek, ‘Suriye konusunda da ortak çıkarların bulunabileceğini' ifade etti.
Beyaz Saray'dan geçtiğimiz mayıs başında eski FBI Başkanı James Comey'nin Rusya'nın ABD için ‘en büyük tehdit' olduğu konusunda yaptığı açıklamaya da tepki gelmişti. Spicer, Comey'nin açıklamalarının hangi kanıtlarla desteklendiğini bilmediğini söyleyerek, "Bu FBI'ın fikri" ifadelerini kullanmıştı.

sputniknews/18.05.2017
22:38 18.05.2017

Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev: ABD için Esad'la mücadele, terörle mücadeleden daha önemli

ABD Temsilciler Meclisi'nin Suriye hükümetini desteklediği gerekçesiyle Rusya ve İran'a yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören yasa tasarısını kabul etmesini değerlendiren Kosaçev, "Bu durum, ABD'nin Suriye'de aynı çizgiyi izlemeye devam ettiğini gösteriyor: Esad'la mücadele, terörle mücadeleden daha önemli" yorumunu yaptı.

Facebook hesabından açıklama yapan Kosaçev, ABD'nin politikasının üç sebebi olduğunu savunup şöyle devam etti:
'ABD DİPLOMATİK KISKANÇLIK YAŞIYOR'
"Birincisi, Esad, teröre kıyasla saldırmak için daha kolay bir hedef. İkincisi, ABD, Astana ve Cenevre süreçlerinin dışında kaldı. Bu nedenle de, diplomatik kıskançlık yaşayan ABD, kendi inisiyatifi ve kontrolü dışında yaşanan gelişmeleri itibarsızlaştırmak istiyor. Üçüncüsü de, ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, medyadaki Suriye histerisinin esiri oldu. Zira Trump yönetimine, Suriye'de IŞİD'e karşı Rusya, İran ve Türkiye ile işbirliği yapma ve Suriye hükümetiyle mücadele etme arasında seçim yapması için bir alan bırakılmadı. Suriye'deki üsse düzenlenen hava saldırısının ardından, Washington yönetimi haklılığını teyit etmek için yaptırımlara başvuruyor."
'ABD, İNİSİYATİF ALMA ŞANSINI BİZZAT YOK EDİYOR'
Kosaçev, medya histerisinin esiri olan ABD'li siyasetçilerin Suriye'deki sorunların çözümü için inisiyatif alma şanslarını kendi elleriyle yok ettiklerini vurguladı.
sputniknews/18.05.2017
22:04 18.05.2017

Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Ozerov: Koalisyonun Suriye Ordusu'na saldırısı Cenevre'de görüşülmeli

Sputnik'e konuşan Ozerov, "Bu olayın Cenevre görüşmeleri sürecini etkilemeyeceğini ve hatta Cenevre görüşmelerine ait gündeminin en önemli maddesini oluşturacağını umarım. ABD öncülüğündeki koalisyon ile Suriye hükümet güçleri arasında daha net bir işbirliğinin yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları bugün akşam saatlerinde Suriye ordusuna saldırıda bulunmuştu.
sputniknews/18.05.2017
23:25 18.05.2017


ABD Savunma Bakanı James Mattis'ten, ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye Ordusunu vurması hakkında açıklama

Suriye ordusuna yönelik hava saldırısının ‘ABD’nin Suriye’deki rolünü arttırdığı anlamına gelmediğini’ kaydeden Mattis, sözlerini “Ama kendi güçlerimizi koruyacağız. Ve bu ABD güçlerinden fazlası için oluşturulan bir koalisyon hamlesi. Bize karşı saldırgan adımlar atılırsa kendimizi koruyacağız” diye sürdürdü. 

sputniknews/19.05.2017
10:42 19.05.2017


Rusya Dışişleri: ABD'nin Suriye Hükümet Güçleri'ne saldırması kabul edilemez

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadiy GatilovABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin Ürdün sınırındaki El Tanf'ta Suriye ordusuna düzenlediği hava saldırısına ilişkin olarak, "Bu, kesinlikle kabul edilemez. Söz konusu saldırı, Suriye'nin egemenliğinin ihlalidir. Ayrıca bu, ülkedeki siyasal sürece de yardımcı olmayan bir adım" ifadelerini kullandı.

"Bu, hiçbir çerçeveye sığmayan bir eylem" diye devam eden Gatilov şunları söyledi: "Suriye'de gerilimin artmasına neden olan her askeri eylem, şüphesiz, Astana ya da Cenevre'deki siyasal süreçleri etkiliyor. Özellikle de Suriye ordusuna karşı düzenlenen eylemler."
sputniknews/19.05.2017
10:56 19.05.2017
Suriye Savunma Bakanlığı: ABD öncülüğündeki koalisyonun saldırı gerekçeleri kabul edilemez
Suriye resmi haber ajansı SANA’ya bilgi veren Suriye Savunma Bakanlığı yetkilisi, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin ülkenin güneyindeki El Tanf kasabasına saldırı düzenlemesiyle ilgili açıklama yaptı.
‘KOALİSYON GÜÇLERİ ASKERİ NOKTALARIMIZDAN BİRİNİ VURDU’
Saldırıyı kınadıklarını belirten yetkili, koalisyon güçlerinin açıkladığı gibi ‘çatışmasız bölgeye giren askeri araçların’ değil, bölgedeki ‘askeri noktalardan birinin’ hedef alındığının altını çizdi.
‘SALDIRI, KOALİSYONUN GERÇEK HEDEFLERİNİ GÖSTERMİŞTİR’
Yetkili ayrıca, “ABD öncülüğündeki koalisyonun, El Tanf'daki saldırısının gerekçeleri kesin olarak kabul edilemez ve koalisyonun gerçek hedefini göstermiştir” ifadelerini kullandı.
sputniknews/19.05.2017
10:59 19.05.2017

Suriye'nin Cenevre görüşmelerindeki başmüzakerecisi Beşar Caferi: ABD'nin askerlerimizi hedef alması bir saldırganlık eylemi

İsviçre'nin Cenevre kentinde 6. turu devam eden Suriye barış görüşmeleri sırasında gazetecilere açıklama yapan Caferi, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin, Suriye'nin güneyindeki El Tanf kasabasında Suriyeli askerlere düzenlediği hava saldırısına ilişkin olarak, "Bu, ABD tarafından Suriye'ye karşı gerçekleştirilmiş bir saldırganlık eylemi" dedi.
Söz konusu saldırıyı BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile gerçekleştirdikleri toplantıda da ele aldıklarını kaydeden Caferi, şöyle devam etti:
"Önemi olan, siyasal hırsımızın şimdi daha güçlü olması. Zira silahlı gruplar tarafından temsil edilen terörizm ve ülkemizdeki devlet ile hükümet terörizmlerine karşı savaşmaya odaklanmak istiyoruz. Buna, hem Amerikan saldırganlığı hem Fransız saldırganlığı hem de İngiliz saldırganlığı dahil."
sputniknews/19.05.2017
14:49 19.05.2017



Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: ABD'nin Suriye'ye saldırmadan önce Rusya'ya bildirimde bulunduğundan haberdar değilim

Resmi ziyaret için gittiği Lefkoşa'da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Lavrov, "ABD'nin Rusya'ya böyle bir bildirimde bulunduğundan haberdar değilim" dedi.
'ABD'NİN SALDIRISI GAYRİMEŞRU VE YASALARA AYKIRI'
Öte yandan Lavrov, ABD'nin, Suriye'nin güneyinde hükümet güçlerine düzenlediği hava saldırısının meşru olmadığını ve Suriye'nin egemenliğine yönelik ciddi bir ihlal olduğunu söyledi.
Lavrov, "ABD'nin bu saldırıyı düzenlemek için aldığı kararların nedeni ne olursa olsun, bu saldırı gayrimeşru ve yasalara aykırı olup, Suriye'nin egemenliğine yönelik yeni bir ihlaldir" diye konuştu.
'ÇABALARI BİRLEŞTİRME KONUSUNDAKİ ANLAYIŞIN ORTADAN KALKMAYA BAŞLAMASI ENDİŞE VERİCİ'
IŞİD ve Fetih el Şam (eski adıyla El Nusra Cephesi) militanlarıyla karada ve havada gerçek anlamda mücadele eden tarafların çabalarını birleştirmesinin gerektiği yönündeki anlayışın ortadan kalkmaya başlamasından endişe duyduklarını da söyleyen Lavrov, bazı güçlerin Fetih el Şam ile bazı radikal grupları Suriye hükümetiyle mücadelede kullanmak istediğinin görüldüğünü vurguladı.
'ABD, FETİH EL ŞAM'I HÜKÜMETLE MÜCADELEDE KULLANMAK İSTİYOR'
Lavrov, "ABD'nin yeni saldırısı, Washington'un Fetih el Şam'ı Suriye hükümetiyle mücadele kullanmayı istediğini teyit ediyor. Bu gelişme, Washington'un Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la tüm temasları kesme çağrılarının arttığı bir dönemde yaşandı. Bildiğiniz üzere, meşru Suriye hükümetiyle işbirliği yapan herkesin cezalandırılmasını isteyen tasarı ABD Kongresi'nde kabul edildi" diye vurguladı.
'BU DURUM, BİZLERİ ÇÖZÜMDEN VE ANA HEDEFTEN UZAKLAŞTIRIYOR'
Lavrov, bu durumun kendilerini Suriye'de çözümden ve 'Suriye ve Ortadoğu'daki diğer bölgelerin teröristlerin eline geçmesini engellemek' olan ana hedeften uzaklaştırdığının altını çizdi.
ABD, ŞAYRAT SALDIRISINDAN ÖNCE RUSYA'YI BİLGİLENDİRMİŞTİ
ABD, nisan ayının başlarında Suriye'nin Humus kentindeki Şayrat hava üssüne saldırmıştı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Washington'un Şayrat'ı vurmadan önce kendilerini bilgilendirip bilgilendirmediği sorusuna, "Bilgi verildi" yanıtını vermişti.
sputniknews/19.05.2017
16:11 19.05.2017
Rusya Güvenlik Konseyi: ABD'nin Suriye'deki saldırıları gayrimeşru
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başkanlığında gerçekleşen Güvenlik Konseyi toplantısının ardından açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Toplantıda, Suriye konusu ele alındı ve ABD'nin dün gerçekleştirdiği yeni saldırıya vurgu yapıldı. Bu tür eylemlerin gayri meşru olduğu ve gerilimi azaltma bölgelerini oluşturma süreci ile genel olarak çözümü önemli ölçüde zorlaştırdığı kaydedildi" dedi.
ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları dün akşam saatlerinde Suriye'nin güneyindeki Tayf yakınlarında Suriye ordusuna hava saldırısı gerçekleştirmişti.
RUSYA GÜVENLİK KONSEYİ SİBER GÜVENLİĞİ GÖRÜŞTÜ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Güvenlik Konseyi üyeleri ülke içindeki durumu ve siber güvenlikle ilgili sorunları değerlendirdi.
Peskov, "Ayrıca ülke içi gündeminden sosyal ve ekonomik sorunları değerlendirildi. Bir kez daha siber güvenliğin sağlanması konusunda görüş alış verişi yapıldı" diye konuştu.
Güvenlik Konseyi toplantısına Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, parlamentonun alt kanadı Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, Kremlin İdaresi Başkanı Anton Vayno, Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, İçişleri Bakanı Vladimir Kolokoltsev, Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov ve Devlet Başkanı Özel Temsilcisi Sergey İvanov katıldı.
sputniknews/19.05.2017
21:44 19.05.2017