5 Mayıs 2017 Cuma

AKP, CHP, MHP ve HDP’de Kaos! Siyaset Yeniden Harmanlanıyor!

Anayasa değişikliği halk oylamasının bitmesi ile birlikte parlamentoda temsil edilen partiler içe döndü. Parti içi iktidar mücadeleleri öne çıktı.

Birçok partide taşlar yerinden oynayacak. AKP, 21 Mayıs’ta kongresini yapıyor. Erdoğan yeniden başkan olurken, parti yönetiminin önemli ölçüde değişeceği konuşuluyor.

Erdoğan bir yandan partiyi toparlamaya çalışırken, diğer yandan partide ciddi bir FETÖ temizliğine hazırlanıyor. Temizliğin boyutunu genel seçimlerin zamanında mı yoksa erken mi yapılacağı belirleyecek.

ERKEN SEÇİM!

16 Nisan halk oylaması sonuçları Erdoğan’ın elini kolunu bağladı. Hemen yeni bir risk almak istemediği, erken seçimi gündeminden çıkardığı ifade ediliyor. “Önce ortalığı düzeltecek, sonra harekete geçecek. Yerel seçimleri görecek, cumhurbaşkanlığı seçimi için ittifakları ona göre belirleyecek” deniyor.

Ama, “Erken seçim ihtimal dışı değil, Kasım’da sürprize hazır olun” görüşünü savunanlar da var.

AKP’DE MİLLİ DAMAR

“AKP’nin çimentosu eskisi kadar sağlam değil.” Bu sözün sahibi AKP’nin oluşumunda emeği olan bir partili.

Partide gruplaşmalar artıyor. “Reisçiler” en baskın grup.

“Gül-Davutoğlu ekibi” yönetimden önemli ölçüde tasfiye edilse de kendilerini koruyorlar. 

ByLock’çu milletvekilleri de bu ekibe yakın. Yeni bir “merkez parti” kurulması durumunda oraya kayabilecekleri söyleniyor.

Ciddi bir “Milli damar” oluşmuş durumda. Örgütlü değiller. Ama tabanda en geniş kesimi oluşturuyor. Türkiye’nin milli konularında partinin yanlış politikalarına itiraz ediyorlar.

“Erdoğan durumu toparlar” beklentisi olsa da AKP eski AKP değil!

CHP’DE KURULTAY SESLERİ

CHP’de olağanüstü kurultay sesleri duyuluyor. Meclis grubu, Parti Meclisi ve il başkanları toplantısında talep açıkça dillendirildi.

Genel başkan adayları hazırlık yapıyor. Henüz seçim hileleri ve YSK kararları gündemde olduğu için alttan alınsa da yakında dananın kuyruğu kopacak.

İlk işaret Baykal’dan geldi. Ön almaya çalıştığı anlaşılıyor.

1991 SHP’si modelini savunanlar yine ortalıkta. “Hayır Cephesi” bahanesiyle PKK/HDP’yi gömüldüğü hendekten çıkarma gayretleri görülüyor.

“ABD olmadan iktidar olunmaz” iddiasını kendine “anayasa” yapanlar var. Hızla uçuruma doğru ilerliyorlar.

MHP DOĞURACAK GİBİ

MHP bildiğiniz gibi. “Hükümete girelim, krizden çıkalım” beklentisi içinde olanlar olsa da Erdoğan pek oralı görünmüyor.

Dün Bahçeli hükümete girmeyeceklerini ilan etti. Ama kendi kararından çok karşının isteksizliği olduğu ifade ediliyor.

İstifalar devam ediyor. Yeni parti hazırlığı bütün hızıyla sürüyor. “MHP doğuracak” diyenler çoğunlukta. Öyle bir durumda Bahçeli mevcut yönetimi ile baş başa kalacak. Hatta mevcut yönetimden bile Bahçeli’yi terk edecekler bulunuyor.

Bahçeli ile MHP’nin barajı aşmasına “sıfır” şans veriliyor.

HDP’DE İÇ SORGULAMA

HDP’nin durumu da farksız. Parti yöneticileri hapiste. Halk desteği iyice kaybolmuş durumda. Hendek siyaseti sorgulanıyor. “Genel başkanlarımız, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız tutuklandı. Halkımız bize niye sahip çıkmadı?” sorusuna yanıt aranıyor.

İmralı ve Kandil’in etkisi azalmış durumda. Suriye üzerinden hakim olma çabaları var. Baraj sorunu yaşanıyor. Bağımsız aday tartışmaları yeniden gündemde.

SİYASET YENİDEN HARMANLANIYOR

AKP, CHP, HDP, MHP fark etmiyor. Meclis’te temsil edilen partilerin tümünde kaos yaşanıyor.

Erdoğan AKP’nin başına geçse de işi zor. Küskünlerin sayısı hızla artıyor. Muhalefetteki partiler AKP’ye alternatif olmaktan çok uzak.

Arayışlar hızlandı.

ABD, PKK ve FETÖ’ye tavır belirleyici olacak.

Siyaset yeniden harmanlanıyor.  

İsmet ÖZÇELİK
Aydınlık/03.05.2017