9 Mayıs 2017 Salı

'Türkiye ile ABD Çatışabilir'



İsrail gizli servisi Mossad'ın propaganda sitesi olarak bilinen Debka30 Nisan'da yayınladığı, 'ABD askeri Kürtleri Türkiye'ye karşı savunacak' başlıklı bir analizde, Türkiye ve ABD'nin Suriye sınırındaki askeri hazırlıklarına dikkat çekti.

Debka, konuya ilişkin yayınladığı özel raporda, çok yakında, ABD ve Türk orduları arasında çatışmaya varabilecek ciddi askeri anlaşmazlıkların yaşanabileceğini öne sürdü.

'ABD ASKERİ, PKK/YPG'Yİ TÜRKİYE'YE KARŞI SAVUNACAK'

Türk jetlerinin Irak ve Suriye'nin kuzeyindeki PKK hedeflerine yönelik gerçekleştirdiği hava saldırıları sonrası iki ülke arasında gerilimin hat safhaya ulaştığını vurgulayan site, Trump yönetimin bu noktada bir tercih yapmaya zorlandığını vurguladı. Trump yönetiminin bu konuda yaptığı tercih ise şu sözlerle açıklandı:

"Başkan Donald Trump, hayati öneme haiz bir seçim yaptı: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürtlere yönelik topyekun savaş tehdidi karşısında, ABD askeri güçlerinin, Kürt militanların güvenliklerini sağlamaları gerektiğine karar verdi."

'TÜRKİYE VE ABD ARASINDA ÇATIŞMA YAŞANABİLİR'

Analizin devamında, Türkiye ile ABD arasında yakın gelecekte yaşanması muhtemel senaryolar da şu sözlerle ifade edildi:

"ABD başkanını, NATO'nun iki üyesi arasında nadir karşılaşılan bir askeri anlaşmazlık olasılığı bekliyor olabilir ve Trump, 25 Mayıs'ta Brüksel'de yapılacak olan NATO zirvesinde Erdoğan'ın karşısında otururken, havai fişek gösterileri olabilir."

ABD'nin, Stryker tipi zırhlı araçlarla desteklenen bir grup deniz piyadesini, Suriye PKK'sı ve Türk kuvvetleri arasında tampon oluşturmaları için bölgeye gönderdiğine dikkat çeken Debka, ABD zırhlılarının Türkiye sınırından yalnızca bir kaç yüz metre ötedeki Darbaşiye köyünde, Türk askerine karşı mevzilendiğini hatırlattı.

ABD, PKK'YA GARANTÖR

Debka yayınladığı analizde, Türkiye'nin beklenmedik saldırısının, Suriye PKK'sında panik yarattığını ve bu durumun YPG/PKK'nın Rakka operasyonuna katılımını tehlikeye düşürdüğünün altını çizdi. Ancak Debka, Suriye'deki ABD komutanlığının, PKK/YPG'yi kendi kara ve hava gücü altında korumak adına garanti verdiğini vurguladı.

aydinlik.com.tr / 08.05.2017

DEBKAfile'da Yayınlanan "US Marines in Syria to defend Kurds against Turkey" Başlıklı Makale için Bakınız.