6 Mayıs 2017 Cumartesi

Trump Bölgeye Geliyor Ama Türkiye’ye Uğramıyor



Ilhan Tanır, Washington DC
06.05.2017

Başkan Trump’ın 105. günü. Bu süre içinde henüz yurtdışına çıkmamış olan Trump’ın ilk yurdışı gezisi Mayıs ayı sonunda olacak. Geziye NATO zirvesi için 25 Mayıs tarihinde Brüksel’e giderek başlaması beklenen Trump, 26 Mayıs tarihinde ise G7 zirvesi için İtalya’nın güneyinde, Sicilya’ya gidecek. Trump İtalya’da iken ayrıca Vatikan’ı ziyaret edecek ve Papa ile görüşecek. Bundan sonra ise Trump’ın İsrail ve S.Arabistan’a gitmesi bekleniyor.

Trump ile İsrail Başbakanı Netanyahu defalarca telefonda konuştular. Ayrıca Netanyahu Mart ayı sonunda Washington’a gelerek, Trump’ın konuğu da oldu.

Aynı şekilde bölgedeki bir başka ziyaret durağı olacak S.Arabistan’dan da Beyaz Saray’a üst düzey ziyaretler gerçekleşti. Trump, S.Arabistan Kralının oğlu, aynı zamanda Savunma Bakanı Mohammed bin Salman ile Beyaz Saray’da Mart ayı ortasında ikili ve çoklu görüşmeler yaptı.

Trump’ın bölgeye ziyaretinde ise Türkiye yok.

Obama yurtdışında, atlantik ötesindeki ilk ikili ziyaretini Türkiye’ye 2009 yılının Nisan ayında yapmasıyla hatırlanıyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 16, 17 Mayıs tarihlerinde Washington’a gelmesi ve Trump ile görüşmesi bekleniyor.

WASHINGTON HATTI