7 Nisan 2017 Cuma

ABD'NİN SURİYE SALDIRISI ve İLK YORUMLAR

ABD, Suriye'deki Bir Hava Üssünü Füzelerle Vurdu

Suriye'nin İdlib kentinde kimyasal silah kullanıldığı iddiaları sonrası Beyaz Saray'ın Şam'a askeri harekat sinyali vermesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Destekleriz' açıklamasının ardından ABD'den ilk müdahale geldi.
09.01 KREMLİN'DEN AÇIKLAMA
Kremlin'den konuya ilişkin yapılan ilk açıklamada "Uluslararası hukuk ihlal edildi. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin, ABD'nin üssü vurmasını egemen devlete saldırganlık olarak gördü" ifadeleri kullanıldı.
'SİVİL KAYIPLAR VAR'
08.40 Humus Valisi Talal el Barazi, saldırıda 5 ölü ve 7 yaralı olduğunu söyledi. Vali, üssün yakınlarında bulunan köyde sivil kayıplar olduğunu aktardı. Barazi saldırıya ilişkin "İlk değil, son olacağına da inanmıyorum" dedi.
'PERSONEL TAHLİYE EDİLDİ'
08.31 Askeri personelin ve teçhizatların üsten tahliye edildiği bilgisi verildi.
İNGİLTERE: OPERASYONA TAM DESTEK VERİYORUZ
08.27 İngiltere'den yapılan açıklamada, 'ABD'nin operasyonuna tam destek veriyor" dendi.
İRAN'DAN KINAMA
08.23 İran Dışişleri Bakanlığı'na ait internet sitesinde, Bakanlık Sözcüsü Behram Kasımi'nin, "ABD'nin Suriye'deki kimyasal saldırıyı gerekçe göstererek Şayrat Hava Üssü'ne saldırmasını şiddetle kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.
Kasımi açıklamasında, 'bu gibi tek taraflı adımların' Suriye ve bölgedeki sorunları daha karmaşık hale getireceğini savundu.
'SALDIRI SÜRPRİZ DEĞİL'
08.22 Görgü tanıkları saldırının Suriye askeri yetkilileri için sürpriz olmadığını aktardı.
ABD'nin Suriye'yi vurmak için kullandığı US Ross gemisi, İstanbul Boğazı'nı geçerken 
(3 Haziran 2015)



CLINTON SAVUNMUŞTU
Başkanlık seçimlerinde Donald Trump'a kaybeden Hillary Clinton, ABD'nin vurmasından kısa süre önce New york taki bir zirvede konuşmuş ve tüm üslerin vurulması gerektiğini savunmuştu.
'IŞİD ÜS YAKINLARINDA SALDIRIYA GEÇTİ'
08.11 Suriye yerel basını ABD'nin düzenlediği roket saldırısının ardından IŞİD'in Suriye'nin Şaryat Hava Üssü yakınlarında saldırıya geçtiğini duyurdu.
'ÜS KULLANILAMAZ HALDE'
08.06 Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, üssün kullanılamaz hale geldiğini duyurdu.
BİR DESTEK MESAJI DA SUUDİ ARABİSTAN'DAN
08.01 Suudi Arabistan da ABD'nin saldırısına tam destek verildiğini belirten bir açıklama yapıldı.
NETANYAHU'DAN ABD'YE DESTEK: UMARIZ MESAJ TAHRAN VE KUZEY KORE'DE DE YANKILANIR
07.50 İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de bir hava üssünü vurma kararına 'tam destek' verdiklerini bildirdi.
Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan Trump kimyasal silahların kullanılması ve yayılmasını tolere etmeyeceği yönünde hem söz hem eylem olarak güçlü ve net bir mesaj gönderdi. İsrail, Başkan Trump'ın bu kararına tam destek vermekte ve Esad rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, (Kuzey Kore'nin başkenti) Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir" ifadelerini kullandı.

RUSYA'DAN BMGK'YA ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI
07.27 Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi, BMGK'yı konuya ilişkin acil toplantı yapmaya çağırdı. 
ZAHAROVA: RUSYA YAKIN ZAMANDA AÇIKLAMA YAPACAK
07.20 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Bakanlık, yakın zamanda konuya ilişkin açıklama yapacak" dedi.
TILLERSON: MOSKOVA'YLA İRTİBAT KURMADIK
07.00 ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "Saldırıdan önce ya da sonra Moskova'yla irtibat kurmadık" açıklamasını yaptı. Pentagon kaynakları ise ABD'nin füze saldırısı öncesinde Rusya'yı bilgilendirdiğini açıklamıştı.
HUMUS VALİSİ: SALDIRI IŞİD'İN YARARINA
06.40 Humus Valisi Talal el Barazi, hava üssüne yapılan saldırının IŞİD'in yararına olduğunu kaydetti ve "Üste kurtarma operasyonu sürüyor" dedi.
ABD DENİZCİLİK ENSTİTÜSÜ SALDIRININ VİDEOSUNU PAYLAŞTI
06.28 ABD Denizcilik Enstitüsü'nün YouTube kanalından saldırıya dair bir video paylaştı.


TILLERSON: ORANTILI YANIT VERDİK
05:30
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "Suriye'ye orantılı bir yanıt verdik. Füze saldırısı, ülkeler 'kırmızı çizgiyi' aştığında Trump'ın harekete geçmeye hazır olduğunu gösterdi" dedi. Tillerson ayrıca, Rusya'nın sorumluluklarını yerine getirmediğini savundu.
Tillerson daha önce Esad'ın Suriye'nin geleceğinde hiçbir rolünün olmaması gerektiğini söylemişti.
05:25 'ABD SALDIRGANLIĞI, KAYIPLAR VAR'
Suriyeli kaynaklar, 'ABD saldırganlığı' olarak tanımladıkları ABD'nin füze saldırısı sonucu kayıplar yaşandığını duyurdu. Suriyeli bir askeri kaynak, füze saldırısında yaklaşık 70 füze kullanıldığını açıkladı.
05:20 'RUSYA BİLGİLENDİRİLDİ'
Pentagon kaynakları, ABD'nin füze saldırısı öncesinde Rusya'yı bilgilendirdiğini açıkladı.
05:00 TRUMP'TAN AÇIKLAMA GELDİ: BU GECE SALDIRI EMRİNİ VERDİM
Trump yaptığı kısa açıklamada şunları söyledi: "Bu gece, Suriye'de kimyasal saldırı gerçekleştiren uçakların kalktığı hava alanına saldırı emri verdim. Tüm ülkeleri kimyasal saldırıyı durdurmaya çağırıyorum.Bu barbar saldırıyla (kimyasal saldırı) birçok insan ve hatta güzel bebekler yavaş, vahşice ve insafsızca öldürüldü."
ABD Başkanı Donald Trump, İdlib'deki saldırı iddiasının ardından ülkeye askeri müdahalede bulunabileceğinin sinyallerini vermişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan askeri müdahale ihtimalinin gündeme gelmesinin ardından "Teşekkür ederim ama lafta kalmasın. Eğer bu hakikaten icraat ortaya konulursa, biz de Türkiye olarak, bize ne düşüyorsa yapmaya hazırız" demişti.
'ABD'NİN GÜVENLİĞİ İÇİN ELZEMDİ'
"Suriye'deki füze operasyonu ABD'nin güvenliği için elzemdi. Daha önceki girişimler başarısız olduğu için mülteci krizi devam ediyor ve bölgedeki istikrarsızlık ABD'yi ve müttefiklerini tehdit ediyor. Bu akşam tüm medeni ülkeleri, Suriye'deki katliamı ve her türlü terörizmi durdurmak için ABD'ye katılmaya davet ediyorum."
04:45 DOĞU AKDENİZ'DEKİ 2 ABD GEMİSİNDEN ŞARYAT ÜSSÜ'NE FÜZE FIRLATILDI
ABD medyası, bir Savunma Bakanlığı yetkilisinin Akdeniz'deki iki ABD gemisinden Suriye'ye 50 Tomahawk füzesi atıldığını açıkladığını duyurdu.
ABD'nin Suriye rejimine yönelik düzenlediği saldırıyla ilgili açıklama yapan Pentagon görevlisi, ABD füzelerinin Han Şeyhun'un güneyinde yer alan Şayrat hava üssünü hedef aldığını, uçaklar, pistler ve yakıt noktalarının vurulduğunu bildirdi.
'ÜSSÜN KİMYASAL SALDIRIDA KULLANILDIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ, BİR SONRAKİ TALİMATA KADAR YAPTIKLARIMIZ BUNUNLA SINIRLI OLACAK'
İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili saldırının ABD doğu yakası saatiyle saat 8.45'te gerçekleştirildiğini belirtti.
Yetkili, "Vurulan üssün kimyasal saldırıda kullanıldığını düşünüyoruz. Bugün yaptıklarımız ikinci bir talimata kadar bununla sınırlı olacak" dedi.
Pentagon'da toplantı sürerken USS Ross ve USS Porter ABD füze destroyerleri Suriye açıklarına yaklaştı. Reuters füzelerin Humus yakınlarında Şaryat hava üssünü hedef aldığını duyurdu.
Şaryat üssü IŞİD ile mücadele çerçevesinde Rusya'nın Palmira'ya yönelik operasyonları sırasında kullanılmıştı. Rus helikopterleri askeri üssü yoğun olarak kullanmıştı.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görev yaptığı dönemde ABD'nin Suriye'ye yönelik askeri operasyonu en son 6 yıl önce gerçekleşmişti. (sputniknews/07.04.2017)



ABD'nin Suriye'nin Humus kentindeki Şayrat hava üssünü vurmasıyla ilgili Kremlin'den ilk açıklama geldi.
Kremlin Sözcü Dmitriy Peskov tarafından yapılan açıklamada, "Saldırı ABD-Rusya ilişkilerine ciddi zarar veriyor. Uluslararası hukuk ihlal edildi.(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin, ABD'nin üssü vurmasını egemen devlete saldırganlık olarak gördü" ifadeleri kullanıldı.
Peskov sözlerini şöyle sürdürdü: "Putin ayrıca, ABD tarafından Suriye'ye yönelik saldırıların, uluslararası toplumun dikkatini Irak'taki sivil kayıplardan başka yöne çekme girişimi olarak görüyor.
Suriye'nin elindeki tüm kimyasal silahların imha edildiğinin Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) tarafından kayıt altına alındığını hatırlatan Peskov, Rusya'nın Suriye'nin kimyasal silaha sahip olduğuna inanmadığını ve ABD'nin bu eyleminin kaçınılmaz olarak terörle mücadele için uluslararası bir koalisyon kurulması yolunda ciddi bir engel teşkil edeceğini söyledi.
Peskov, "Aynı zamanda, Putin'in fikri, teröristlerin durumun sert şekilde provoke etmek için kimyasal silah kullanmasını tanımamaktır" dedi. (sputniknews / 07.04.2017)

ERDOĞAN'DAN TRUMP'A, 'Suriye'ye Askeri Müdahale' DESTEĞİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ülke TV, Kanal 7, Radyo 7 ortak yayınında soruları yanıtlıyor. Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:
'TRUMP'IN KADROSU HENÜZ DURUMA HAKİM DEĞİL'
  • 6 yıllık süre içerisinde her şeyden önce Sayın Obama ne yazık ki ne Suriye'de ne Irak'ta üzerine düşen görevi yapması gerektiği şekilde yerine getirmedi. Bunları kendileri ile çok konuştuk. Şu anda Trump Obama'nın bıraktığı o tabloyu devralmış durumda. Bunu hangi kadro ile nasıl yapacak? Şu anda gördüğüm kadarıyla Obama'nın bıraktığı kadro var elinde. Henüz kendi kadrosu duruma hakim değil.
'OBAMA'YA YAPTIĞIMIZ TEKLİFİ TRUMP'A DA YAPTIK'
  • Bu böyle devam edecek olursa bu terör esintileri ve cinayetler devam edecek. ABD'nin önce bunu değiştirmesi lazım. Bir terör örgütünü bir başka terör örgütü ile yok edelim elimiz de sıcaktan soğuğa değmesin bu olmaz. Bu teklifi Obama'ya da yapmıştık şimdi de size yapıyoruz. Gelin DEAŞ'ı oradan birlikte temizleyelim. Ama siz buna hala olumlu cevap veremiyorsunuz dedim. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya baktığımızda masum insanları hedef alan bugün ki saldırı göz ardı edilemez. Beşar Esed'in bu hain eylemleri önceki yönetimin beceriksizliğidir.
TRUMP'IN 'SURİYE'YE ASKERİ MÜDAHALE' AÇIKLAMASINA DESTEK
  • (Trump'ın Suriye'ye askeri müdahale öneren açıklamalarına ilişkin) Teşekkür ederim ama lafta kalmasın. Eğer hakikaten icraat ortaya konulursa, biz de Türkiye olarak, bize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Biz bundan asla çekinmeyiz, kim olursa olsun çekinmeyiz. Biz Amerika başta olmak üzere, tüm koalisyon güçleri bir araya gelelim.
'PUTİN HALA BUNU ANLAMADIYSA…'
  • Sayın Putin'le de konuştum. Ama Sayın Putin hala, 3 gün geçmesine rağmen bu işin arkasında Esed var mı yok mu anlamıyorsa, biz buna üzülürüz.(sputniknews / 06.04.2017)



  • SURİYE'DEN İDLİB SALDIRISINA KINAMA
  • Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın aksi yöndeki açıklamalarına karşın Suriye'nin suçlandığı İdlib'deki kimyasal saldırıyla ilgili başkent Şam'da basın toplantısı düzenledi.
    Şam'a yönelik suçlamaları kesin bir dille reddeden Muallim, en az 80 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı kınadıklarını belirtti. Muallim ayrıca, IŞİD ile Fetih el Şam'ın (eski adıyla El Nusra) Irak ve Türkiye'den Suriye'ye kimyasal silah getirildiğini ve Şam'ın bu konuda hem BM hem de Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nü (OPCW) bilgilendirdiğini de belirtti.
    'ORDUMUZ NE SİVİL NE DE TERÖRİSTLERE KARŞI KİMYASAL SİLAH KULLADI'
    Muallim sözlerini şöyle sürdürdü: "Sizlere ordumuzun hiçbir zaman kimyasal silah kullanmadığı ve hiçbir zaman kullanmayacağını söylemek isterim. Sadece sivillere karşı değil aynı zamanda havan mermileriyle sivillerimize saldıran teröristlere karşı da."
    'KİMYASAL SİLAH HABERİ 06.00'DA GELDİ, BİZ DEPOYU 11.30'DA VURDUK'
    "Han Şeyhun'da kimyasal saldırı düzenlendiğine dair ilk açıklamalar (4 Nisan'da) sabah 06.00'da geldi. Suriye hava güçlerinin El Nusra'nın içerisinde kimyasal maddeler bulunan silah deposuna ilk saldırısı ise saat 11.30'da gerçekleşti" diyen Muallim, "Uluslararası kamuoyunda Suriye’deki gerçek duruma ilişkin görüşün değişmeye başladığı bir dönemde kimyasal silah kullanmamız makul ya da akla yatkın mı?" diye sordu.
  • 'RUSYA İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ'
    Rusya'nın saldırıyı tarafsız bir komisyonun incelemesi için BM'ye sunduğu öneriyi de hatırlatan Muallim, benzer komisyonların daha önceki çalışmaların sonuçlarının kendileri için umut vermediğini kaydetti.  Muallim, "Biz kimyasal silah kullanımını nerede ve kime karşı olursa olsun kınıyoruz. Ancak alelacele karar varmak yerine bu komitenin kurulmasıyla ilgili neler yapılacağını görmek için Rus tarafıyla işbirliği içindeyiz" ifadelerini kullandı. (sputniknews / 06.04.2017)


LAVROV: ABD'den AÇIKLAMA TALEP EDECEĞİZ

ABD'nin Suriye'deki hava üssünü vurmasını 'saldırganlık eylemi' olarak nitelendiren Lavrov, bu eylemin kendisine Irak işgalini hatırlattığını söyledi.

'POWELL KANDIRILMIŞTI, ŞİMDİYSE HERHANGİ BİR KANIT GETİRMEYE ZAHMET BİLE ETMEDİLER'
Lavrov, şunları söyledi: "Bu olay, ABD ve İngiltere ile müttefiklerinin, BM Güvenlik Konseyi'nin onayı olmadan 2003'te Irak'a girmelerini hatırlatıyor. Fakat o zaman bir şekilde (kanıt niyetine) bir şeyler göstermeye çalışmışlardı; Colin Powell, iyi arkadaşım, kandırılmıştı, ona içerisinde diş macunu tozu olan bir tüp vermişlerdi, o da bu tüpü, kanıt niyetine, içerisindekinin şarbon olduğunu söyleyerek BM Güvenlik Konseyi'nde sallamıştı. Şimdiyse herhangi bir kanıt getirmeye zahmet bile etmediler."
Powell, BM'de yaptığı bir konuşmada elinde tuttuğu küçük bir cam tüp içindeki maddeyi, Irak hükümetinin elinde kitle imha silahları bulunduğunun kanıtı olarak göstermişti. Fakat Irak işgaline gerekçe olarak kullanılan bu iddianın aslı olmadığı ortaya çıkmıştı.
Öte yandan  Lavrov, ABD'nin Suriye'deki hava üssüne düzenlediği saldırı nedeniyle bu ülkede görevli olan herhangi bir Rus'un hayatını kaybetmediğini açıkladı.
'ABD'NİN PROVOKASYONUNUN İLİŞKİLERDE ONARILAMAZ BİR ZARAR YOL AÇMAYACAĞINI UMUYORUM'
ABD'nin Suriye'yi vurarak dikkatleri eski ismi El Nusra olan Fetih el Şam'ın eylemlerinden başka yöne çekmeye çalıştığını belirten Lavrov, Washington'ın 'uydurma bir bahane ile yapılan provokasyon' olarak tanımladığı askeri eylemlerinin ikili ilişkilerde onarılamaz bir zarar yol açmayacağını umduğunu da kaydetti. (sputniknews / 07.04.2017)


MERKEL ve HOLLANDE: ESAD, BU GELİŞMENİN SORUMLUSUDUR

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve Almanya Başbakanı Merkel, ABD'nin, Suriye'nin Humus kentindeki askeri üsse vurmasının sorumlusunun Suriye Devlet Başkanı Esad olduğunu iddia etti.

ABD'nin Humus'taki Şayrat hava üssüne saldırı düzenlemesinin ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada, "Bu gelişmenin tek sorumlusu Devlet Başkanı (Beşar) Esad. Esad'ın kimyasal silah kullanımını tekrarlaması ve kendi halkına karşı suç işlemesi, Almanya ve Fransa'nın 2013'te Guta'daki trajedinin ardından talep ettiği gibi, yaptırım uygulanmasını gerektirmektedir" denildi. (sputniknews / 07.04.2017)
AB'DEN İLK AÇIKLAMA

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, ABD'nin Suriye'de yaptığı saldırının ardından yaptığı açıklamada "Suriye'deki gaddarlığı sonlandırmak için ABD'yle çalışacağız" dedi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "ABD saldırısı, barbarca kimyasal saldırıya karşı bir kararlılığa ihtiyaç olduğunu gösteriyor. AB, Suriye'deki gaddarlığı bitirmek için ABD ile çalışacak" dedi. (sputniknews / 07.04.2017)

LE PEN'DEN TRUMP'A TEPKİ:'ABD, DÜNYA POLİSİ OLMAYA ÇALIŞIYOR'

Fransa'nın aşırı sağcı cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen, ABD'nin Suriye'de yaptığı saldırıyı eleştirdi. Le Pen, "Trump, ABD'nin 'dünya polisi' olmayacağını açıklamıştı ama dün yaptığı tam olarak buydu" dedi.

Le Pen France-2 televizyonuna yaptığı açıklamada Trump'ın 'ani adımı' nedeniyle 'şaşırdığını' söyledi.
ABD'nin Suriye'de yaptığı saldırının geri tepebileceğini belirten Le Pen "Trump, ABD'nin 'dünya polisi' olamayacağını açıklamıştı ama dün yaptığı tam olarak buydu" dedi.
Le Pen geçmişte Irak ve Libya'ya yapılan askeri müdahaleleri hatırlatarak, bu müdahalelerin cihatçı aşırılığın yükselmesine yol açtığını söyledi. (sputniknews / 07.04.2017)


ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI GABRİEL: ABD'NİN SALDIRISI ANLAŞILABİLİR

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ABD'nin Suriye'deki hava üssünü vurmasının 'anlaşılabilir' olduğunu söyledi. İtalya Dışileri'nden de benzer bir açıkama geldi.

İdlib'deki kimyasal saldırı iddialarının ardından Suriye hava üssünün vurulmasının 'anlaşılabilir' olduğunu savunan Gabriel  'siyasi çözüm' çağrısı yaptı. 
Gabriel "Bu zalim savaş suçunun işlendiği yer olan Esad rejiminin askeri alanlarına ABD'nin saldırması anlaşılabilir" ifadesini kullandı.
"Zehirli gaz yasaklı bir silah. Uluslararası toplum bunda hemfikir" diyen Gabriel "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, Suriye'de masum halka karşı barbarca kimyasal silah kullanımına net ve kesin bir cevap verememesini görmek dayanılamazdı" diye konuştu.
'SİYASİ ÇÖZÜMÜ DESTEKLEMELİYİZ'
"Şimdi BM'nin iç savaşa siyasi çözüm çabalarını tamamen desteklemeliyiz. Sadece yeni ve demokratik bir Suriye, kalıcı barışı sağlayabilir" diyen Gabriel "Son günlerde yaşanan trajik gelişmeler gösterdi ki, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD ve Rusya'nın da buna ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.
İTALYA: MAKUL TEPKİ
İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano da yaptığı açıklamada ABD'nin Suriye'deki saldırısını 'makul tepki' olarak niteledi.
Alfano saldırının (Suriye Devşet Başkanı) Beşar Esad'ın kimyasal silah kullanmasını caydırma amaçlı olduğunu savundu. (sputniknews / 07.04.2017)
RUSYA,SURİYE'DE ABD İLE İMZALANAN UÇUŞ GÜVENLİĞİ ANLAŞMASINI DURDURDU

Rusya Dışişleri, ABD'nin Suriye'nin Humus kentindeki Şayrat hava üssünü vurmasına ilişkin olarak, "ABD, uluslararası terörizmle mücadele eden bir ülkeye karşı güç göstermeye karar verdi" açıklamasını yaptı. Rusya ayrıca tarafların uçaklarının Suriye'de karşı karşıya gelmesini önlemek için ABD ile imzalanan uçuş güvenliği anlaşmasını durdurdu.

Rus Dışişleri'nin açıklamasında, Rusya'nın, tarafların uçaklarının Suriye'de karşı karşıya gelmesini önlemek için ABD ile imzalanan uçuş güvenliği anlaşmasını durdurduğu belirtildi.
'ÖNCEDEN PLANLANDIĞI ÇOK AÇIK'
ABD'nin Suriye'yi vurmasının var olan sorunları 'düşüncesizce' derinleştirdiği belirtilen açıklamada, "ABD'nin füze saldırısının İdlib'de düzenlendiği iddia edilen kimyasal saldırıdan önce planlandığı çok açık" ifadelerine yer verildi.
'EGEMEN DEVLETE YÖNELİK AÇIK SALDIRGANLIK'
Açıklamaya şöyle devam edildi: "ABD ve başka ülkelerinin askerlerinin hükümetin izni olmadan Suriye'de bulunması uluslararası hukukun hiçbir biçimde gerekçelendirilemeyecek bariz bir ihlalidir. Eskiden bu ihlal terörizmle mücadele ile açıklanıyorduysa, şu andaysa egemen bir devlete yönelik açık bir saldırganlıktır."
BMGK'YA ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI
Rus Dışişleri ayrıca, ABD'nin Suriye'yi vurmasıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) acil toplanması çağrısını yaptı.
'SURİYE HÜKÜMETİNE KARŞI MEŞRU OLMAYAN EYLEMLERİ KABUL ETMEYECEĞİZ'
"Uzun zamandır uluslararası terörizmle savaşan meşru Suriye hükümetine yönelik meşru olmayan eylemleri asla kabul etmeyeceğiz" ifadelerine de yer verilen açıklamada, ABD'nin eylemlerinin Rusya-ABD ilişkilerine zarar verdiği kaydedildi.
"Şüphesiz ABD'nin askeri eylemleri, koalisyonunun eylemleri sonucunda yüzlerce sivilin öldüğü ve insani felaketin giderek büyüdüğü Musul'da olanlardan başka yöne çekme girişimidir" denilen açıklamada şu vurgu yapıldı:
"Amerikan tarafı, askeri eylemlerini gerekçelendirmek için İdlib'de olanları tamamen saptırdı. ABD'nin, Suriye ordusunun İdlib'de kimyasal silah kullanmadığını anlamaması mümkün değil. Zira Şam'ın elinde kimyasal silah yok. Bu, uzmanlar tarafından defalarca doğrulandı." (sputniknews / 07.04.2017)
ÇİN'DEN AÇIKLAMA

Açıklamada, Çin'in taraflara politik uzlaşıya bağlı kalmaları çağrısında bulunduğu belirtildi.

ABD'nin Suriye'deki askeri üssüne yönelik saldırısına ilişkin Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Suriye'de durumun daha da kötüye gitmesinden kaçınılmalı" denildi.
Çin'in bu açıklaması, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmesinin üzerine gerçekleştirildi.
JAPONYA: ABD'NİN SALDIRISINI DESTEKLİYORUZ

Japonya, ABD'nin Suriye'deki saldırısını desteklediklerini duyurdu. Endonezya ise 'tek taraflı eylemlerden' endişeli olduklarını belirtti.

'ABD'nin stratejisini anladıklarını ve desteklediklerini' söyleyen Abe saldırının 'durumun daha da kötüleşmesini engelleme' amaçlı olduğunu savundu.
ABD, Suriye hükümetinin kontrolündeki Humus'ta bulunan Şayrat hava üssüne Akdeniz'deki savaş gemilerinden 59 adet Tomahawk füzesi fırlattığını duyurmuştu.
ENDONEZYA'DAN TEMKİNLİ AÇIKLAMA
Endonezya Dışişleri Bakanlığı ise ülkesinin kimyasal silahların kullanımını ne amaçla olursa olsun kınadığını vurguladı.
Ancak bakanlık sözcüsü Arrmanatha Nasir "Kimyasal silahların kullanımına yanıt olarak Tomahawk füzelerinin kullanılması dahil tarafların tek taraflı eylemlerinden çok endişe duyuyoruz" açıklamasını yaptı. (sputniknews / 07.04.2017)