25 Nisan 2017 Salı

SİNCAR ve KARAÇOK'a Hava Operasyonu ve Yankıları

Sincar'a Hava Operasyonu



Ankara'nın uzun zamandır "İkinci Kandil olmasına izin vermeyeceğiz" dediği Irak-Suriye sınırındaki Sincar'a bu gece hava harekatı düzenlendi.Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), terör örgütü PKK ve uzantılarına yönelik Irak'ın kuzeyindeki Sincar Dağı ile Suriye'nin kuzeydoğusundaki Karaçok Dağı bölgelerine düzenlenen hava harekatında belirlenen terörist hedeflerin tam isabetle vurulduğu bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, "Bölücü terör örgütü PKK ve bu örgütün Suriye ve Irak'taki uzantıları tarafından, Suriye ve Irak kuzeyi, ülkemize terörist, silah, mühimmat ve patlayıcı madde aktarılması maksadıyla özellikle son zamanlarda yoğun bir şekilde kullanılmaktadır." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, bu bölgelerden sızdırılan teröristler ile aktarılan silah ve malzemelerin, hudut karakollarına yönelik taciz ve saldırılarda, son olarak da Diyarbakır'da tünel kazılarak toplu yıkım ve ölümleri amaçlayan bir terör eyleminde kullanıldığı vurgulandı.

Söz konusu bölgelerin birer terör yuvası haline geldiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bölücü terör örgütü tarafından yurt içinde kahraman silah arkadaşlarımızın, güvenlik görevlilerimizin, güvenlik korucularımızın ve vatandaşlarımızın şehit olmasına ve yaralanmasına sebep olan terör eylemlerinin gerçekleştirilmesinde ve desteklenmesinde kullanılan Irak kuzeyi/Sincar Dağı,Suriye kuzeydoğusu/Karaçok Dağı bölgeleri tam anlamıyla birer terör yuvasına dönüşmüştür. Ülkemizin ve milletimizin birlik, bütünlük ve güvenliğine kasteden bu terör yuvalarının yok edilmesi maksadıyla uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız kapsamında 25 Nisan 2017 günü saat 02.00'de, Irak kuzeyi/Sincar Dağı ve Suriye kuzeydoğusu/Karaçok Dağı bölgelerine hava harekatı icra edilmiş ve belirlenen terörist hedefleri tam isabetle vurulmuştur."

TSK ve güvenlik güçlerinin tüm unsurları tarafından, bölücü terör örgütüne karşı gerek ülke sınırları içinde gerekse sınır ötesinde etkin ve kapsamlı terörle mücadele harekatının büyük bir azim ve kararlılıkla yürütüldüğüne değinilen açıklamada, operasyonların bundan sonra da en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar aynı azim ve kararlılıkla sürdürüleceği ifade edildi.

aydinlik.com.tr/25.04.2017

Kürt kaynaklar açıkladı
TSK savaş uçakları Peşmerge güçlerini vurdu

Iraklı Kürt kaynaklar, TSK savaş uçaklarının Kuzey Irak’ın Sincar bölgesini bombardımında Peşmerge güçleri ve siviller hedef alındığını açıkladı.

Ankara yönetimi, bombardımanın PKK güçlerini vurmak amacıyla düzenlendiğini ileri sürerken, yerel kaynaklar bombardıman sırasında 5 Peşmerge hayatını kaybettiğini, 9 kişi de yaralandığını belirtti.

FarsHaberAjansı/25.04.2017


Müslim'den ABD'ye Sincar Çağrısı


Türkiye'nin PKK'nın Suriye'deki uzantısı olarak kabul ettiği PYD'nin lideri Salih Müslim, TSK'nın Sincar'a yönelik hava harekatıyla ilgili Sputnik'e yaptığı açıklamada, Suriye'nin kuzeyinde YPG mevzilerinin hedef alındığını, Karaçok ve çevredeki 4 köyün vurulduğunu söyledi. 

MÜSLİM: 'BU KADARINI BEKLEMİYORDUK'

Türkiye'nin hava harekatı yapmasını beklediklerini dile getiren PYD Eşbaşkanı, "Türkiye zaten her gün köyleri vuruyordu tank ve toplarla. Fakat bunu beklemiyorduk. 26 uçakla saldırı yapacaklarını beklemiyorduk" dedi.

ABD'nin öncülüğündeki Koalisyon Güçleri'nin haberi olmaksızın TSK uçaklarının bölgede uçuş ve harekat düzenleyemeyeceğini belirten Müslim, 'koalisyon açıklama yapmalı' diye konuştu.

'RAKKA OPERASYONUNDA KRİZ ÇIKABİLİR'

Müslim "Koalisyonun onayı olmadan Türkiye'nin uçakları orada uçamaz. Koalisyon bir açıklama yapmalı. Saldırı ile ilgili bilgileri var mıydı yok muydu? Bunu nasıl görüyorlar? Açıklama yapmalılar." dedi.

TSK'nın düzenlediği harekatın, Rakka operasyonunu da etkileyeceğini savunan Müslim, 'Operasyonda krizler çıkabileceğini' iddia etti.

YPG, Karaçok’a yönelik harekatla ilgili yaptığı açıklamada, harekat sonucu hayatını kaybedenlerin isimlerinin daha sonra açıklanacağını belirtirken, vurulan yerlerin askeri kurumlar olduğunu doğruladı. YPG'ye göre, TSK'ya ait uçaklar 'Rojava'nın Sesi Radyosu'nu da bombaladı.

aydinlik.com.tr/25.04.2017


TSK Vurdu, ABD'li Subay PKK Kampına Koştu



Türk ordusuna ait F-16 uçakları, bu gece 02:00'de başlayan operasyonda terör örgütü PKK'nın Sincar ve Karakoçak'taki kamplarını imha etti. TSK'nın imha ettiği kamp bölgelerinden Karakoçak'ta ABD'li komutanlar PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin sözde yöneticileriyle birlikte incelemelerde bulundu. Uluslararası ajansların geçtiği fotoğrafta ismi açıklanmayan bir ABD'li komutanın kampta incelemelerde bulunduğu görülüyor. 

PENTAGON TELAŞTA

Öte yandan Türkiye'nin Sincar'a yönelik hava harekatının ardından ABD Savunma Bakanlığı,  Pentagon, "Her iki bölgede de gerilimin düşürülmesi amacıyla görüşmeler yürüttüğünü" açıkladı. NRT'ye konuşan Pentagon'un basın dairesi, "Olaydan haberimiz var, gelişmeleri takip ediyoruz. Irak'ta Sincar ve Suriye'de Derik'te gerilimi azaltmak için temaslarda bulunuyoruz" dedi.

aydinlik.com.tr/25.04.2017


Terör Örgütüne Darbeyi 'Korsan' ve 'Pars' Vurdu

Irak'ın kuzeyindeki Sincar Dağı ile Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunan Karaçok Dağı'ndaki bölücü terör örgütüne ait hedeflere yapılan hava harekatına Hava Kuvvetleri Komutanlığının "Korsan" çağrı kodlu 171. Filo ile "Pars" çağrı kodlu 181. Filo komutanlıklarına bağlı savaş uçakları katıldı

aydinlik.com.tr/25.04.2017


Barzani: Türkiye, Sincar’ı PKK Yüzünden Vurdu



IKBY Başkanı Mesud Barzani liderliğindeki 'Kürdistan' Demokrat Partisi'nden (KDP) yapılan yazılı açıklamada da hava saldırısının sebebinin PKK olduğuna işaret edildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Bir kez daha halkımıza gerçekleri hatırlatmak isteriz ki bu ve buna benzer saldırıların meydana gelmesinin sebebi, hiçbir haklı yanı olmayıp dayatmalarla Kürdistan Bölgesi'nde (IKBY) varlık gösteren PKK'dır. PKK'nın Kürdistan Bölgesi'ndeki halkımıza yeniden inşanın önünde engel teşkil etmek, çatışma ve huzursuzluk ortamı yaratmasının dışında herhangi bir kazancı olmamıştır. PKK'nın Şengal ve çevre bölgelerinden çekilmesi gerekiyor."

Peşmerge Bakanlığı’ndan yayımlanan yazılı açıklamada ise, "Türkiye'nin savaş uçaklarının gece saatlerinde Şengal (Sincar) Dağı ve çevre bölgelerine hava saldırısı düzenlemesi sonucu 5 Peşmerge hayatını kaybetti, 9'u ise yaralandı. Meydana gelen tüm sorunlar ve çatışmaların sebebi PKK'nın Şengal'deki varlığıdır. PKK, Şengal ve Kürdistan Bölgesi (IKBY) halkına sorunlar çıkarmıştır" ifadeleri kullanıldı.

PKK'nın, Sincar'dan çekilmesi yönündeki çağrıları dikkate almadığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bu olaydan sonra daha fazla çatışmanın ve istikrarsızlığın meydana gelmemesi ve evinden olan sivillerin bölgelerine dönmesi için PKK'nın Şengal Dağı ve çevre bölgelerden çekilmesi yönündeki çağrımızı yineliyoruz."

Açıklamada ayrıca, yanlışlıkla da olsa hava saldırısında Peşmerge'nin de hayatını kaybetmesinin kabul edilemez olduğu kaydedildi.

aydinlik.com.tr/25.04.2017


Pentagon'dan Flaş Sincar Açıklaması

NRT'ye konuşan Pentagon'un basın dairesi, "Olaydan haberimiz var, gelişmeleri takip ediyoruz. Irak'ta Sincar ve Suriye'de Derik'te gerilimi azaltmak için temalsarda bulunuyoruz" dedi. Suriye'nin kuzeyinde bulunan ABD'li askeri danışmanlar, vurulan YPG karargahını ziyaret etti.

TSK'NIN PKK OPERASYONU

Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak'ın kuzeyinde yer alan Şengal Dağı ile Suriye'nin kuzeydoğusunda yer alan Karaçok Dağı bölgelerinde PKK'ya ait hedeflere hava harekatı düzenlendiğini açıklamıştı.

Reuters Suriye'de 18 YPG'linin öldürüldüğünü duyururken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge Bakanlığı, 5 Peşmerge güçleri mensubunun öldüğünü, 9'unun yaralandığını bildirmişti.

aydinlik.com.tr/25.04.2017


ABD'li Komutanların PYD Mevzilerini İncelemesini Abdullah Ağar Değerlendirdi


-Türk jetlerinin Irak Sincar ve Suriye Karaçok dağına yaptığı harekatları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cumhuriyet tarihinde ilk defa iki farklı ülkedeki hedeflere eş zamanlı hava harekatı düzenlendi. Türkiye şu ana kadar Irak'ta Şırnak'ın karşısına gelen Sinath-Haftanin, Hakkari'nin karşısına gelen Zap ve Hakurk genel kamp alanlarıyla Kandil'i vurmuştu. Suriye'de ise hava akınları Fırat Kalkanı bölgesinde etki üretmişti. Şimdi bütün bu alanlardan farklı iki bölgede ve ilk defa bir etki üredi.

Harekat operatif seviyede icra edilmiş olsa bile, kamu diplomasisi, uluslararası ilişkiler, sahadaki dengeler ve hareketlilik açısından stratejik sonuçlar barındırıyor.

Fırat Kalkanı karasal etki anlamında nasıl stratejikse, bu hava etkisi de aynı sonuçları içinde barındırıyor.

-Türk ordusunun hava harekatının ardından ABD'li komutanların Karakoç'taki kamptı teröristlerle incelemesini ve beraber poz vermesini nasıl yorumlamalı?

ABD'lilerin ziyareti şaşırtıcı değil. Sonuçta ABD silahlandırdığı bir örgüt ve onun operasyon alanı. Silahlı kuvvetlerimizin oraya operasyon yapmasından sonra ortaya çıkan hasarı kendi gözleriyle görmek istemeleri normal. Bu fotoğraf bizim müttefik hukukumuza uymuyor. NATO'nun kuruluş felsefesine de uymuyor. Ama ABD bu aparat örgütü bölgenin dizaynında temel bir malzeme olarak kullanmaya başlamasından beri biz bu fotoğrafı görmüştük. O yüzden çok şaşırtıcı bir fotoğraf değil. Sonuçta ABD ve Batı dünyası ile Türkiye arasında PKK konusunda ciddi anlamda kırılma söz konusu. O kırılmanın doğal bir yansıması karşımıza çıkmış durumda. Daha evvel ABD'nin özel kuvvetleri ile beraber görmüştük YPG-PKK'lı teröristleri. Burada da benzer bir fotoğraf var. PKK'nın terör örgütü olduğunu NATO belgelerine de koymuş bulunuyorlar ama bütün bunlara rağmen kendi menfaatlerine hizmet ettiği için ve bu uğurda donatmış, himaye etmiş oldukları için böyle bir fotoğrafın ortaya çıkması açıkçası şaşırtıcı değil.

-Son dönemlerde ABD'nin PKK ve PYD'den vazgeçeceği iddia ediliyordu.

ABD'nin YPG ve PYD'den vazgeçebilmesi için iki temel koşulun yan yana gelmesi gerekiyor. Birincisi; ondan vazgeçmesi için çok daha kıymetli bir şeyi kazanması gerekiyor. İkincisi tam tersi; YGP ve PKK'ya verdiği desteğin karşılığında ondan çok daha kıymetli birşeyi kaybetmesi gerekiyor. Bu koşullar oluşmadan bu örgütlere verdiği destekten vazgeçmesi pek gerçekçi değil.

ABD ENGELLEMEK İSTEYEBİLİR AMA DURMA LÜKSÜMÜZ YOK

-Hava Kuvvetleri Komutanı 'ikinci bir Kandil'e izin vermeyeceğiz' dedi ve bu operasyon ardından geldi. ABD'lilerin bu pozu da operasyondan saatler sonra basına yansıdı. ABD'liler bu fotoğrafla ne mesaj vermek istiyor?

Biz Fırat Kalkanı'nda ABD ile karşı karşıya kaldık. PKK'lılar resmen ABD'lilerin arkasına saklandı. Bizim ilerleyişimiz sırasında karşımıza ABD ve Fransız özel kuvvetleri çıkmıştı. Orada harekatımıza zarar vermişlerdi. Benzer bir hareketin olması mümkündür. Türkiye oradaki PKK-YPG varlığıyla, kendi güvenliğini, toprak bütünlüğünü tehdit eden yapıyla mücadele etmek zorunda olduğunun farkında. Bu mücadeleyi siyasi hedeflerimize ulaşmak için yapmamıza hakkımız var. Genelkurmay Başkanı'nın açıklamasının ana fikri de o. Biz meşru müdafa hakkımızı kullanıyoruz. Kendi güvenliğimizi, üniter yapımızı tehdit eden, Mehmetçiği şehit edenlerle mücadele etmemizi engelliyorlar ama mücadele etmek zorundayız. Onlar engellemeye çalışabilir ama bizim böyle bir lüksümüz yok. Gelecekte yiyeceğimiz turp şu anda yediğimizden büyük olacak.

-Sincar'a yönelik operasyonlar devam eder mi? Bu yaz bizi neler bekliyor?
Bu yazın sıcak geçeceğini öngörmemiz mümkün ama sadece Sincar'la sınırlamamak lazım. Pek çok stres noktası var. Çok daha hassas vurulan taktik darbenin stratejik sonuçlar doğurabileceği alanlar var. Bu devletler arasında oynanan jeopolitik ve jeostratejik bir oyun.

Murat Şimşek

aydinlik.com.tr/25.04.2017


TSK'dan Sincar Operasyonu Açıklaması

TSK'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Ülkemizin ve milletimizin birlik, bütünlük ve güvenliğine kast eden bölücü terör örgütü PKK’ya ait terör yuvalarının yok edilmesi maksadıyla; uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız kapsamında 25 Nisan 2017 günü saat 02.00’de, Irak kuzeyi/Sincar Dağı ve Suriye kuzeydoğusu/Karaçok Dağı bölgelerine hava harekâtı icra edilmiş ve belirlenen terörist hedefleri tam isabetle vurulmuştur.

Çeşitli kaynaklardan; hava harekâtı sonrasında BTÖ’ne ait barınma alanları, mühimmat depoları ve kritik muhabere tesislerinin imha edildiği, örgüte ağır     kayıplar verdirildiği Irak kuzeyi/Sincar Dağı bölgesinde 40, Suriye kuzeydoğusu/Karaçok’ta ise 30 civarında BTÖ mensubunun etkisiz hale getirildiği; terör örgütü mensuplarının morallerinin son derece bozuk olduğu bilgisi alınmıştır."

aydinlik.com.tr/25.04.2017


TSK: Şengal ve Karaçok’ta 70 Terörist Öldürüldü

Yapılan açıklamada, ''Çeşitli kaynaklardan; hava harekatı sonrasında bölücü terör örgütüne (BTÖ) ait barınma alanları, mühimmat depoları ve kritik muhabere tesislerinin imha edildiği, örgüte ağır kayıplar verdirildiği, Irak kuzeyi/Sincar Dağı bölgesinde 40, Suriye kuzeydoğusu/Karaçok'ta ise 30 civarında BTÖ mensubunun etkisiz hale getirildiği; terör örgütü mensuplarının morallerinin son derece bozuk olduğu bilgisi alınmıştır'' ifadeleri yer aldı.

TSK'NIN PKK OPERASYONU

Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak'ın kuzeyinde yer alan Şengal Dağı ile Suriye'nin kuzeydoğusunda yer alan Karaçok Dağı bölgelerinde PKK'ya ait hedeflere hava harekatı düzenlendiğini açıklamıştı.
Reuters Suriye'de 18 YPG'linin öldürüldüğünü duyururken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge Bakanlığı, 5 Peşmerge güçleri mensubunun öldüğünü, 9'unun yaralandığını bildirmişti.
sputniknews/25.04.2017

İBADİ: Türkiye’yi Aynı Saldırıyı Yapmasın Diye Uyarıyoruz

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Bağdat’ta Başbakanlık Sarayı'nda haftalık basın toplantısı düzenledi.

İbadi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Sincar’daki PKK hedeflerine yönelik hava saldırısını Bakanlar Kurulu olarak kınadıklarını ifade ederek, "Türkiye, Irak'ın içerisindeki Sincar bölgesini bombaladı. Burada Iraklı 5 Peşmerge hayatını kaybetti ve 7 Peşmerge de yaralandı. Türkiye’yi aynı saldırıyı yapmasın diye uyarıyoruz. Irak'ın derinliğini hedef alan bu saldırının hiçbir gerekçesi yoktur" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) referanduma karşı olduklarını yineleyen İbadi, şöyle devam etti:

"Herhangi bir referandumun şimdi hiç zamanı değil. Biz Irak'ta ortağız ve birlikte çalışmamız lazım. Tek bir vatan ve ülkede yaşıyoruz. Bunun için birleşik bir karar lazım ve bu karar doğru dengelere göre olmalı. IKBY'de derin siyasi ihtilaflar varken, parlamento ve muhalefetin durumu ortadayken nasıl bir araya gelip referandum yapacaklar? Ben, tüm Irak'ın Başbakanıyım. Referandum Kürtlerin ne ekonomik ne siyasi ve ne de milli çıkarınadır. Birçok Kürt lider de bunu biliyor ancak söylemeye cesaret edemiyorlar. 13 yıl boyunca elde edilen kazanımları kaybetmelerinden korkarım. Onlara en yakın olan Bağdat ve Irak'tır. Geriye doğru gitmelerini temenni etmem."

sputniknews/25.04.2017

ABD’den TSK Opersyonu Açıklaması: Saldırılar Koalisyon Tarafından Onaylanmadı

Açıklama yapan Dışişleri sözcüsü Mark Toner, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyi ve Kuzey Irak'ta ne ABD'yle ne de IŞİD karşıtı koalisyonla uygun bir koordinasyon oluşturmadan saldırılar düzenlemesinden çok endişeliyiz. Endişemizi Türk hükümetine ilettik" dedi.

TSK'NIN PKK OPERASYONU

Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak'ın kuzeyinde yer alan Şengal Dağı ile Suriye'nin kuzeydoğusunda yer alan Karaçok Dağı bölgelerinde PKK'ya ait hedeflere hava harekatı düzenlendiğini açıklamıştı. TSK, operasyonlarda 70 PKK'lının öldürüldüğünü duyurdu.
sputniknews/25.04.2017

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hava Harekatı Öncesi Rusya, ABD ve Kuzey Irak’ı Bilgilendirdik.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım'ı kabul etti. Reuters'e konuşan Erdoğan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) Türkiye kararının 'siyasi' olduğunu savunarak, "Kararı tanımıyoruz" dedi. Erdoğan Sincar'a yönelik operasyona ilişkin bazı detayları da paylaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Reuters'a açıklamalarda bulundu.

AKPM'nn Türkiye kararıyla ilgili olarak "Karar tamamen siyasi, tanımıyoruz" dedi.
'RUSYA, ABD VE KUZEY IRAK'I BİLGİLENDİRDİK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sincar'a düzenlenen hava harekatıyla ilgili olarak da, "Harekat öncesi Rusya, ABD ve Kuzey Irak'ı bilgilendirdik. Terörden arındırılana kadar operasyonlar sürecek. Sincar'ın PKK üssü olmasına izin vermeyeceğiz" dedi.
Referandum sonuçlarıyla ilgili olarak, "Sonuçlar açıklandıktan sonra partimin başına döneceğim. 2017'de kongre yapılamayacağı söz konusu değil" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "YSK'nın kararı nihai, bunun daha ilerisi yok. AYM'nin de AİHM'in de böyle bir yetkisi yok" dedi. Erdoğan ayrıca, Türkiye'nin gündeminde bir erken seçim olmadığını vurguladı.
Avrupa Birliği'yle gerginleşen ilişkiler hakkında da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB ile ilişkilerin referanduma götürülebileceğinin sinyalini verdi. Erdoğan, "Avrupa Birliği 3-5 sene daha bu işi sallarsa, bize tek bir seçenek kalıyor, millete gitmek" diye konuştu.
Erdoğan, Rıza Sarraf'ın ABD'de yargılanmasına ilişkin konuya ise, "Trump görüşmesinde, atacağımız adımlardan biri de Rıza Zarrab ile ilgili olacak; Zarrab benim babamın oğlu değildir. Benim vatandaşımdır ve devletlerin bir görevi de vatandaşlarının hukukunu korumaktır. (Sarraf'ın) bir suçu varsa Türkiye'ye bildirilir ve gereği yapılır ama yoksa bazı şeyler uydurularak insanlar tutuklanırsa, vatandaşına sahip çıkamayan ülke konumuna düşersiniz."
sputniknews/25.04.2017