20 Nisan 2017 Perşembe

Avrupa'nın En Büyüğünden 'Turuncu Devrim' Çağrısı



Türkiye'nin, Batı medyasının hedef tahtasındaki yeri gün geçtikçe daha da sağlamlaşıyor. Son dönemde bilhassa Türkiye'den kaçan FETÖ mensuplarının AB ve ABD medyasında kaleme aldığı Türkiye karşıtı makaleler, Atlantik güçlerinin referandum sonrası hız verdikleri Türkiye karşıtı kampanyanın temel dayanakları hakkında da ip uçları veriyor.

Bu defa da, Hristiyan Demokratlar'ın çatı örgütü olan Avrupa Halk Partisi'nin resmi düşünce kuruluşu, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde NATO için önemli bir tehdit unsuru haline geleceğini öne sürdü; NATO ve AB'ye duruma müdahale çağrısı yaptı.

'ALTERNATİF BİR REJİM...'

Wilfried Martens Avrupa Çalışmaları Merkezi'nden Fatih Yılmaz'ın kaleme aldığı makalede, Türk halkının Erdoğan'ı desteklemeyen yüzde 50'sinin 'alternatif bir rejim' aradığı ifade edilirken, Avrupa'ya, Türkiye'deki riskleri azaltmak adına önceliklerini belirlemesi gerektiği tavsiye edildi. Yılmaz makalesinde bir NATO üyesi olan Türkiye'nin, orta vadede tüm bölge için bir istikrarsızlık kaynağı haline geleceğini iddia etti.

NATO ve AB'nin geçmişte, üye ülkelerde güç kazanan otokratik liderlerlerle giriştiği hesaplaşmalara da atıf yapan Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin, önümüzdeki süreçte 'İttifak' için ciddi bir güvenlik riski oluşturacağını öne sürdü.

TÜRKİYE, NATO İÇİN TEHDİT HALİNE GELECEK

Bu bağlamda, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in bir konuşmasında işaret ettiği 'yargının bağımsızlığı, demokrasi, azınlıkların korunması, ifade ve basın özgürlüğü' gibi NATO'nun sözde ortak değerlerine atıf yapılarak; Türkiye'nin, Erdoğan'ın himayesinde bu değerlerden keskin bir şekilde uzaklaştığı iddia edildi.

Yılmaz'a göre, Erdoğan'ın dini politik bir araç olarak kullanan yeni rejimi içeride gücünü pekiştirirken söz konusu otoriteyi Türkiye'nin dışına da taşıyacak ve böylelikle 'Türkiye, NATO için önemli bir tehdit haline gelecek.'

NATO KARARLARI BLOKE EDİLDİ

Türkiye'nin sözde NATO'nun kritik değerlerini korumak için masaya getirilen kararları bloke ettiğini ifade eden Yılmaz'a göre bunun son örneği Avusturya ile yaşanan siyasi gerginlik sebebiyle bir NATO ortak tatbikatının reddedilmesi.

Türkiye ve NATO müttefikleri arasındaki siyasi gerginliklerin aynı zamanda Türkiye ve AB arasında yaşanacak geniş çaplı bir krizinin de göstergesi olduğunu savunan Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: "Erdoğan referandumla hedeflerine ulaşırsa, laik Türkiye cumhuriyetini tamamen ortadan kaldıracak. Böylece, Türkiye referandum sonrası artık gerçek bir müttefik değil, öngörülemeyen bir müttefik olacak."

aydinlik.com.tr / 20.4.2017 

Makalenin Orijinali İçin Bakınız: