18 Nisan 2016 Pazartesi

ABD İnsan Haklarında Sınıfta Kaldı




Dış Haberler Servisi

Çin Halk Cumhuriyeti Bilgilendirme Ofisi ‘2015 ABD İnsan Hakları Raporu’nu perşembe günü yayımladı. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 13 Nisan günü duyurulan ihlaller raporuna yanıt olarak hazırlanan belgede “ ABD, aynayı kendine tutmayı reddederse bu başkalarının yardımıyla yapılır” ifadelerine yer verildi.

BİR SENEDE 51 BİN ÖLÜ 26 BİN YARALI

Pekin yönetiminin hazırladığı raporda, ABD’de yaşanan silahlı saldırılara öncelik verildi. Raporda 2015 yılında 51 bin 675 silahın karıştığı adli vakanın tespit edildiği duyurulurken bu olaylarda 13 bin kişinin öldürüldüğü, 26 bin kişinin de yaralandığı bilgisi kamuoyu ile paylaştı.

Raporda polislerin vatandaşların can güvenliğini sağlayamamasından dolayı artan öfke şu satırlarla ifade edildi :

“Vatandaşların can güvenliği polisin sınırı aşan şiddetinden dolayı garanti altında değil. 2015 yılının 24 Kasım’ına kadar ABD’de polis 965 kişiyi vurdu ve gücün kötüye kullanılmasından dolayı olaylar ceza ile sonuçlanmadı. Baltimorda ‘Freddie için Adalet’ protestoları için düzenlenirken, Chicago’da ABD’liler Laquan MacDonald’ın ölümüne paralel olarak adalet talebiyle caddeleri doldurdu. Minneapolis de ise yurttaşlar Jamar Clark’ın öldürülmesinden sonra polis merkezinin önünde kamp kurdular”

‘SİYAHİLERİN YAŞAMI DEĞERSİZ’

Çin’in hazırladığı raporda Washington yönetimi, farklı etnik aidiyete mensup vatandaşlara yaklaşım konusunda da sınıfta kaldı. Rapora göre vatandaşların yüzde 61’i siyahiler ve beyazlar arasındaki ilişkiyi ‘kötü’ olarak tanımlarken, her 100 Afro-Amerikan’dan 88’i polisin kendilerine yaklaşımından şikayet etti. Benzer şekilde adalet sisteminden yakınan ABD’li siyahilerin oranı da yüzde 68’lerde seyretmekte.

Bununla birlikte adalet sisteminde yaşanan bozukluk hapishanelere yansımış durumda. Gardiyanların Darren Rainey isimli mahkumu sıcak suyla haşlayarak öldürdüğü ve ülkenin en büyük kadın cezaevi olan Lowell Correctional’da kadınların temel ihtiyaçlar karşılığında seks yapmaya zorladığı Çin vasıtasıyla bir kez daha kamuoyuna duyuruldu.

Adı geçen kadın cezaevinde son 10 yılda benzer nedenlerle canına kıyan 57 mahkum olduğu bilinmekte.

KADINLAR VE ÇOCUKLAR MAĞDUR

İnsan Hakları belgesinde, Amerika’daki kadın ve çocuk hakları ihlalleri endişe verici bulundu. Raporda, 2014 yılı itibariyle 12.1 olan yoksulluk sınırının 14.5’e ulaştığı duyurulurken, BM belgelerine atıfla Washington’un kadınlara doğum izninde ücret ödemeyen tek sanayileşmiş ülke olduğu hatırlatıldı. ABD’de yoksullukla birlikte cinsel saldırı oranında da artış görüldü. Üniversite öğrencilerinin yüzde 23 oranında tacize uğradığı açıklanan belgede yerini aldı.

Rapor, Amerika’da yaşayan çocukların durumunu da gözler önüne serdi. 2015 yılında her ay ortalama iki okulda silahlı saldırı gerçekleştiği kayıt altına alınırken, 15 yaşın üstündeki her 100 çocuktan 25’nin ölümüne silahlı eylemlerin neden olduğu açıklandı.

Sayıları 18 milyona yaklaşan babasız çocukların yüzde 45’inin yoksulluk sınırının altında yaşadığı da tarihe not düşülen gerçekler arasında.

YÜZBİNLERCE EVSİZ MİLYONLARCA GÜVENCESİZ

Çin Halk Cumhuriyeti’nin hazırladığı ‘2015 ABD Hak İhlalleri’ raporunda sosyal haklardaki kısıtlamalara özel önem verildi.

Belgede, 33 milyon kişinin sigortasız çalıştığı, yarım milyondan fazla ABD’linin ise başını sokacak bir yuvası olmadığı açıklandı.

Bununla birlikte özel sektörde çalışan 44 milyon kişiden yarıya yakınının ücretli sağlık iznine sahip olmadığı raporda yerini aldı.

ABD ŞİDDETİ SINIR TANIMIYOR

ABD politikaları yalnızca kendi vatandaşlarını mağdur etmekle kalmıyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nin raporuna, ABD’nin dünya halklarına yaşattığı dram da yansıdı. Raporda ABD Hava Kuvvetleri’nin düzenlediği hava saldırılarında ve İHA opeasyonlarında binlerce sivilin hayatını kaybettiği belirtildi. Pekin yönetiminin raporunda Sınır Tanımayan Doktorlar’a ait Afganistan’daki hastanenin bombalanarak 42 sivilin öldürüldüğü hatırlatılırken, verilen tüm sözlere rağmen 14 yılı geride bırakan Guantanamo hapishanesinin kapatılmadığı vurgulandı. 

Aydınlık / 16.04.2016